Carne de vita, de porc si carne de cal. In hala de productie, angajatii le amesteca, dupa retete proprii, cu diverse condimente. Daca cineva stie sa deosebeasca sortimentele de carne, ei sunt aceia.
Carnea de vita este mai deschisa la culoare, in timp ce aceea de cal are o nuanta mai inchisa. Cea din urma este chiar mai recomandata, deoarece contine mai putin colesterol.
Cu alte cuvinte, carnea de cal este mai sanatoasa decat vita. Nu intotdeauna, spun specialistii.
“Poate deveni nociva, in conditiile in care nu este controlata trasabilitatea acestei carni, nu se cunoaste tratamentul la care a fost supus animalul”, spune Geronimo Branescu, director DSV Constanta
Producatorii din Harghita isi iau materia prima direct din grajduri. Caii sunt apoi analizati de veterinar. Trec pe la un abator din zona si in cele din urma ajung. patru feluri de salam si doua de carnati. In magazin, produsele din cal au un raft dedicat. Au si ele publicul lor.
In comuna harghiteana Gheorgheni, armenii sunt cei mai mari consumatori de cal. Aici, nimeni nu se plange de calul din vitrina. Si nimeni nu se teme ca plateste pentru vita si primeste altceva. Cine nu vrea cal, nu cumpara.