Antena Căutare

Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinul antitetanos

Daca aveti ghinionul sa va muste un caine sau sa va taiati intr-un obiect ruginit ar trebui sa fiti la Paris. Pentru ca in Romania nu mai exista vaccin antitetanos. De cand Institutul Cantacuzino nu mai produce acest ser, noi importam de la francezi. Furnizorii s-au incurcat pe drumuri, asa ca spitalele au ramas fara vaccin. Pacientii sunt pusi pe drumuri sau trimisi la privat

“Nu avem”. Este replica pe care o puteti primi daca ajungeti la camera de garda a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", cel mai mare de acest gen din tara. De aici, n-ar trebui sa lipseasca vaccinul antitetanos. Insa.surpriza… Nu se gaseste! Vine din Franta si este criza cu acest vaccin.

Medicul ne explica ce riscam daca serul nu ne este administrat la timp: prin muscatura sau zgarietura, transmit si tetanosul, daca au tetanos.

Fiecare spital are obligatia sa-si asigure stocul de vaccin antitetanos. La Bals, directorul garanteaza ca s-a ocupat de problema. Furnizorul e cel care ar fi incurcat socotelile. Alta unitate medicala, alta situatie. Aici, exista vaccin, dar, initial, pacientii sunt trimisi in alta parte.

In clinicile private, se gaseste vacccinul, dar greu. Costa 12 lei, insa trebuie mai intai intrebat medicul daca serul este disponibil.

Primele probleme cu furnizarea vaccinului au aparut atunci cand Institutul Cantacuzino a oprit productia. Cum fiecare spital in parte isi face propriile comenzi, Ministerul Sanatatii nu poate decat sa-i atentioneze pe managerii spitalelor in care vaccinul nu exista.

S-a ferit de fiola ca necuratul de tamaie: Un preot dintr-o localitate vasluiana a fost prins beat la volan... Fabricarea drogurilor a ajuns sa fie tema dezbatuta de tineri pe forumuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x