Antena Căutare

Vasile Astarastoae, directorul UMF Iasi, declarat incompatibil de ANI

Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca Vasile Astarastoae se afla in stare de incompatibilitate deoarece exercita simultan mai multe functii: rector al Universitatii de Medicina si Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iasi, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, director al Institutului de Medicina Legala Iasi, presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS si membru in Comisia Superioara de Medicina.


Conform dispozitiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 - Legea Educatiei Nationale - "persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului", iar, potrivit prevederilor art. 441, alin 1 din legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale colegiului medicilor din Romania, atat la nivel national cat si teritorial, medicii care detin functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii Publice, al structurilor deconcentrate ale acestora, ori in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, medicii pentru care in timpul mandatului de membru al organelor de conducere a intervenit situatia de incompatibilitate sunt suspendati din functie".

Pe 27 martie 2008, Vasile Astarastoae a fost numit, pentru perioada 2008 - 2012, in functia de Rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.

Incepand cu anul 2001 si pana in prezent, Vasile Astarastoae exercita si functia de conducere de Director al Institutului de Medicina Legala Iasi.

Vasile Astarastoae a fost numit, la data de 21 decembrie 2007, in functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, pentru perioada 2007-2011.

Incepand cu data de 16 decembrie 2003, Vasile Astarastoae detine functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Iasi, iar din data de 04 mai 2006, el ocupa si postul de presedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Din 26 aprilie 2007, Vasile Astarastoae detine functia de membru in Comisia Superioara de Medicina Legala din cadrul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici".

In perioada ianuarie 2007 - decembrie 2010, Vasile Astarastoae a desfasurat activitati didactice la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.

Pe 14 decembrie, ANI a sesizat Parchetul in vederea cercetarii lui Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, dupa ce acesta si-a atribuit lui si fiicei sale contracte de peste 200.000 lei.

De asemenea, Vasile Astarastoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat ca impreuna cu alti doi directori de la UMF Iasi au trucat o licitatie cu fonduri europene in valoare de 1,5 milioane euro.

VIDEO! Revolutionarii protesteaza in Piata Victoriei din Bucuresti: Vezi care sunt nemultumirile lor!... Studiu: 72,2 % dintre romani au redus consumul sau au cumparat produse mai ieftine...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x