Cei de la Uniunea Europeană au anunțat că doresc astfel să facă un echilibru între viața profesională și cea privată, atunci când este vorba despre părinți și îngrijitori.
Astfel, românii care sunt părinți sau îngrijitori ai unor copii cu vârsta de până în opt ani pot beneficia de mai multe zile libere de la stat. Din expunerea făcută de oficialii Uniunii Europene se deduce faptul că părinții ar putea primi patru luni de concediu!
Acest demers dorește promovarea egalitatății de șanse între bărbați și femei prin creșterea gradului de participare al femeilor pe piață muncii și a oricăror angajați care au în îngrijire copii, rude, sau alte persoane cu care locuiesc.
În prezent, procentul bărbaților care aleg să intre în concediul pentru creșterea copilului este unul extrem de mic. UE dorește să mărească astfel gradul de gradul de participare al femeilor pe piață muncii și pentru a convinge bărbații să participe mai mult la creșterea copiilor, directiva prevede anumite stimulente pentru aceștia cu scopul de a-și asumă mai multe responsabilități.
Ce concedii noi pot apărea pentru români
CONCEDII NOI PENTRU ROMÂNI
- Concediul de paternitate – tatăl va primi 10 zile lucrătoare de concediu în cazul nașterii copilului, indiferent de starea civilă (poate să nu fie căsătorit cu mama copilului);
- Concediul pentru creșterea copilului – fiecare părinte va primi 4 luni de concediu până la vârstă de 8 ani a copilului;
- Concediul de îngrijitor – acest concediu se referă la rude, iar rude înseamnă fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul (soția) unui lucrător. Pentru a fi îngrijite rudele, lucrătorii au dreptul la 5 zile de concediu pe an;
Alte beneficii sunt acordarea de zile libere pentru situații de forță majoră și program de lucru flexibil.
Fiecare angajat are dreptul de a absența de la locul de muncă din motive de forță majoră în situații de urgență familială, în caz de boală sau de accident care face indispensabilă prezența imediată a lucrătorului.
Angajații sau îngrijitorii copiilor de până la o anumită vârstă trebuie să poată beneficia de formule flexibile de lucru, informează cei de la bugetul.ro.
Este vorba despre directiva care a fost publicată pe 12 iulie 2019 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viață profesională și cea privată a părinților și ingrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, potrivit dcbusiness