Antena Căutare

Viata grea pentru viitorii pensionari ai Romaniei! Contributiile la stat nu sunt suficiente

Nici peste 20 de ani nu vom avea pensii decente. Dupa 40 de ani de munca, romanii abia daca vor primi cateva sute de lei pe luna. Toate calculele arata ca nici contributiile la stat, dar nici banii dati la pensiile private nu sunt suficienti. In aceste conditii, multi dintre pensionari se vor intoarce la munca.

Domnul Vadaf are 41 de ani si este intructor auto. Se descurca destul de greu cu banii. Mai are cel putin 20 de ani de munca. La fel ca el, alti 400.000 de romani se gandesc cu teama la momentul in care vor iesi la pensie. Este vorba de generatia decreteilor, adica, persoane nascute in perioada 1966-1971.

Daca in prezent, doi angajati sustin prin contributiile lor sociale trei pensionari, peste doua zeci de ani, aceiasi doi angajati vor trebui sa asigure un trai decent pentru cinci pensionari.

Calculele arata ca un angajat care se pensioneaza in 2031 va primi lunar, doar un sfert din salariul mediu brut. Asta inseamna ca, la un salariu mediu de 3.000 de lei, pensia nu va depasi 750. Un an mai tarziu, procentul creste la 34 la suta, o data cu activarea pensiilor administrate private. Chiar si asa, venitul abia va depasi o mie de lei. In aceste conditii, multi dintre pensionari vor fi nevoiti sa se intoarca la munca pentru a face rost de bani.

O solutie ar fi cresterea contributiei la fondurile private de pensii catre 10 la suta. In prezent, procentul este de 3,5 la suta. Iar cine are bani, poate opta pentru o penise facultativa.

La o contributie de 100 de lei pe luna, dupa 20 ani, in contul de pensie facultativa se strang putin peste 6.700 de lei. In prezent, doar 270.000 de romani au optat pentru o pensie facultativa, iar valoarea medie a contului este de 400 de euro.

Cutremurator! Au fugit de acasa din cauza tatalui violent, iar acum locuiesc intr-o cocioaba fara curent electric... O hala industriala de 900 de metri patrati, din judetul Suceava, a fost distrusa un incendiu puternic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x