Live acum
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Viza de flotant ar putea condiţiona votul. Ce şanse sunt să devină lege

Se aprinde scandalul pe tema vizelor de flotant. Românii trebuie să obţină reşedinţa cu cel puţin 90 de zile înainte dacă vor să voteze în localitatea în care s-au mutat.

Scandalul vizelor de flotant ia amploare pe scena politică

Asta vor liberalii şi au anunţat că dorinţa lor nu este interzisă de Comisia de la Veneţia. În timp ce unii jurişti susţin că prevederea ar putea fi neconstituţională, sunt partide politice care le-au cerut liberalilor să renunţe la această idee.

„Spune-mi de când ai viză de flotant, ca să-ţi spun dacă poţi vota.” Aşa se poate traduce intenţia Guvernului. În legea prin care Executivul îşi asumă răspunderea privind alegerea primariilor în două tururi scrie că doar cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu cel puţin 90 de zile înainte de scrutin au dreptul să voteze.

Adrian Cuculis, avocat, susține că „nu poţi să vii cu o măsură prin care să limitezi dreptul la vot. Faptul că persoanele circulă şi există o liberă circulaţiei la nivel UE, dar şi la nivel de ţară”

Scandalul vizelor de flotant ia amploare pe scena politică

Alianţa USR-PLUS face apel către Guvern să renunţe la această idee.

Vom depune amendament pentru a elimina această prevedere este vorba despre a nu restricţiona dreptul la vot al tinerilor din marile oraşe. Este un principiu foarte important în legea electorală să poţi vota acolo unde locuieşti efectiv - Cătălin Drulă, deputat USR.

Mai mult Ludovic Orban, premierul României a subliniat: „Am făcut o analiză pe 200 de localităţi. În 2016 an electoral, în aceste localităţi au fost acordate 20 de mii de vize de flotant. În anii următori, adică 2017, 2018, 2019 numărul de vize de flotant acordate au fost de 1300 şi maximum 2000”

Populaţiei arată că în anii electorali numărul vizelor de flotant a crescut.

Cei care participă la procesul electoral vor avea obligaţia să verifice pe spatele buletinelor atunci când aplică acea ştampilă, acel abţipild cu votat, dacă viza de flotant a fost aplicată cu mai puţin de 3 luni înainte de alegeri şi practic va fi refuzat dreptul al un vot aşa cum prevede constituţia româniei - Adrian Cuculis, avocat

După discuţii cu celelalte partide, premierul spune că ia în calcul o reducere a termenului de la 90 de zile la 60 de zile.

Guvernul îşi va asuma răspunderea miercuri, pe legea privind alegerea primarilor în două tururi

Citește și:

Deputatul USR Cătălin Drulă îi cere premierului să nu blocheze votul studenţilor, mulţi cu viză de flotant: Nu faceţi ce a făcut PSD cu votul din Diaspora. Nu de alta, dar pentru PSD n-a ieşit bine