Fosta gimnastă Andreea Răducan a publicat un mesaj pe Facebook în care a vorbit despre acuzația de dopaj care i-a adus extrem de multă suferință în urmă cu mai bine de 2 decenii. Andreea Răducan obținuse titlul de campioană olimpică la individual-compus, dar din cauza unei pastile pentru răceală meritele i-au fost retrase, fiind acuzată de dopaj. Fosta gimnastă a vorbit despre cât de important este ca specialiștii din echipă să fie foarte atenți cu privire la substanțele care intră în organismul sportivului.
La 22 de ani de când i s-a retras titlul de campioană olimpică din cauza unei pastile pentru răceală, Andreea Răducan face mărturisiri emoționante
„Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru ego-ul lor”, a spus Andreea Răducan, urându-i Simonei Halep mult curaj și înțelepciune pentru a depăși acest moment extrem de delicat.
Mesajul Andreei Răducan, vine la o săptămână de când Simona Halep a anunțat că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă sportivilor.
Alături de urările pe care i le-a făcut Simonei Halep, Andreea Răducan a publicat și o fotografie cu ea de acum 22 de ani, realizată la Sydney, care „înfățișează momentul de deznădejde și imensă dezamăgire” pe care l-a trăit când meritele unei munci asidue i-au fost retrase, fără ca ea să aibă vreo vină.
Andreea Răducan a precizat că fiecare membru din echipa unui sportiv trebuie s-și facă datoria, referindu-se la medicii și biochimiștii care cunosc substanțele interzise.
Andreea Răducan, dezvăluiri despre momentul în care a fost acuzată de dopaj
Mai jos, mesajul integral al Andreei Răducanu:
„Dragi prieteni,
Sunt situații în viață când e mai înțelept să taci. De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situația nefericită în care se află Simona Halep, după testul pozitiv. Oamenii cred că toate cazurile de doping sunt la fel sau că totul se întâmplă după un tipar. Nimic mai greșit! Fiecare caz își are particularitățile sale și trebuie tratat ca atare.
O situație similară a fost și în cazul patiantoarei de 16 ani, din Rusia, Kamila Valieva, când presa internațională m-a solicitat să comentez situația acestei sportive. Am spus-o și atunci, repet și acum: pot să vorbesc oricând, cu toate detaliile, despre cazul meu, care este realmente unic. A fost un fapt fără precedent, care m-a marcat profund atât pe mine, cât și pe cei care m-au susținut în competiții. Iată, după 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate.
Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru ego-ul lor. Exact asta am simțit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur și simplu o eroare medicală.
Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găsește în toate medicamentele pentru răceală și gripă. Mi-ar plăcea să rețineți 2 detalii importante cu privire la cazul meu: 1 – Pseudoefedrina NU ÎMBUNĂTĂȚEȘTE PERFORMANȚA SPORTIVĂ. În traducere, nu am câștigat medalia de campioană olimpică datorită ei și 2 - PSEUDOEFEDRINA NU ERA INTERZISĂ ÎN LISTA FEDERAȚIEI INTERNAȚIONALE DE GIMNASTICĂ ȘI NICI ÎN LISTA CIO. Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică. De ce tocmai acea cantintate? Nu cred că știe nimeni cu exactitate, pentru că nu s-a făcut niciun fel de studiu înainte de a fi inclusă pe lista substanțelor interzise, în cantitatea respectivă. Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela.
Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentrația medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depășit limita permisă. Așa cum probabil cei mai mulți dintre voi știți deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanțelor intrezise.
Știu că în zilele noastre sportivul trebuie să răspundă pentru ce se află în organismul său. Și este de înțeles. Dar, în continuare, cred că sportivul are altă menire în această ecuație. Și nu pentru că n-aș fi înțeles nimic după incidentul meu, ci pentru că niciodată nu aș putea pretinde că știu mai multe decât știe un medic sau un biochimist în domeniul medical. În concluzie, consider că fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit, pe care trebuie să și-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge.
Îmi închei mesajul prin a-i ura Simonei mult curaj și înțelepciune pentru a depăși acest moment extrem de delicat. Îi doresc să găsească soluția cea mai potrivită. Nimeni nu-i va lua titlurile obținute sau talentul imens. M-aș bucura să poată trece cu bine peste acest incident și să-și poată continua cariera. Este și va rămâne o mare sportivă. Capul sus, Simona!”
În anul 2000, românii au privit emoționați cum la Sydeny toate cele trei medalii de la gimnastică, proba de individual compus au fost adjudecate de românce: Andreea Raducan, Simona Amânar și Maria Olaru. După olimpiadă, Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină și i s-a retras aurul, iar chinezoaica Liu Xuxan a fost inclusă pe podium.