Arsene de la Arsenal! ”Tunarii” sărbătoresc 21 de ani cu Wenger pe banca tehnică. Momente inedite, performanțe și întâmplări haioase cu managerul francez

 
+3 click pentru
galerie

21 de ani! Ce poate însemna o astfel de perioadă în fotbal ? În mod normal, 21 de ani înseamnă mai mult decât o viață de fotbalist. Înseamnă chiar viața unei echipe de fotbal. Făcând o paranteză, 21 de ani în fotbalul românesc înseamnă schimbarea a 90% din prima ligă. Câte echipe au apărut, au dispărut și au reapărut în 21 de ani ? Dar nu acesta e subiectul. 21 de ani e despre încrederea într-un om, e despre munca unui om, e despre o legendă vie a fotbalului, e despre Arsene Wenger!

În urmă cu 21 de ani și o zi, pe 12 octombrie 1996, un om venit tocmai de la Nagoya Grampus încerca să schimbe fotbalul englez și destinul lui Arsenal. Numele era parcă predestinat: Arsene Wenger. Privit cu pesimism și îndoială de conducere, fani și media, Arsene avea să confirme rapid și să mai stea o ”mică” perioadă la Londra. Atât de mică încât azi, octombrie 2017, vorbim de peste două decenii de ”Wenger la Arsenal”.

Tehnicianul de 67 de ani a străbătut rapid drumurile de la extaz la agonie și invers pe banca ”tunarilor”. Azi, când fotbalul este condus de miliardele de euro ale arabilor, Arsene încearcă să supraviețuiască și să mențină Arsenal în top. Nu îi va fi ușor, nu i-a fost ușor în ultimii ani, însă antrenorul francez merită toată aprecierea pentru ceea ce a făcut pe Highbury și pe Emirates.

De-a lungul celor 21 de ani, Wenger a realizat multe la Arsenal. A câștigat trofee, a adus jucători importanți, a adus alți jucători mai puțin importanți, s-a certat cu rivalii, a fost contestat de fani, a trecut prin momente funny, însă nu a cedat și a rămas în continuare ”tunar”. Iată câteva dintre multele momente inedite cu Wenger în prim-plan.

Instalat în 1996, campionat și câștigător de Cupă în 1998!
Pesimismul care atârna asupra numirii lui Wenger pe Highbury (atunci) a fost înlăturat după numai două sezoane. În sezonul 1997-1998, Wenger realiza un lucru unic până atunci în fotbalul englez, devenind primul manager străin care cucerește dubla campionat - Cupa Angliei. Locul 6 de Crăciun, Arsenal a recuperat masiv, a învins Manchester United pe Old Trafford și a devenit regina Angliei!

Campion și în 2001-2002, neînvins în întreg sezonul!
Peste alte patru sezoane, Wenger scria o nouă pagină de istorie și câștigă o nouă dublă, după un sezon de Premier League în care Arsenal nu a pierdut niciun meci! Seria incredibilă de 49 de meciuri fără eșec avea să se încheie în octombrie 2004, cu un eșec pe terenul lui Manchester United, 0-2. 

Despre Arsenal, varianta 2001-2002, specialiștii spun că este cea mai mare echipă din istoria Premier League. Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Gilberto Silva, Patrick Vieira, Freddie Ljungberg, Robert Pires, Sol Campbell sau Kolo Toure, erau doar câteva nume din acea echipă de legendă.

Wenger și transferurile! De la jucători de clasă, la jucători de...duzină!

Timp de 21 de ani, Wenger a rulat sute de jucători la Arsenal. Pe unii i-a crescut, pe alții i-a cumpărat și i-a cizelat. Printre multele numele care i-au trecut prin mână, Arsene a avut ochi buni, dar și ochi mai puțin inspirați. 

În primii ani, Wenger a oferit lumii fotbalului nume legendare, de la Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Robert Pires până la Patrick Vieria. Ulterior, au fost alte valori uriașe care i-au trecut prin mână, precum Cesc Fabregas, Robin van Persie, Santi Cazorla, Mesut Ozil și Alexis Sanchez.

Per ansamblu, Arsene Wenger a fost un antrenor cu ochi bun la jucători, deși au existat și jucători despre care Wenger nu își amintește cu bucurie, precum Sebastien Squillaci, Pascal Cygan, Igor Stepanovs, Nicklas Bendtner, Andre Santos sau Francis Jeffers.

Rivalitățile lui Wenger în Premier League: Mourinho, principalul ”dușman”
Aparent calm, Wenger și-a făcut și câțiva inamici în fotbalul englez. Adevărul e că a avut timp suficient în 21 de ani. Francezul s-a contrat cu Sir Alex Ferguson, cu Alan Pardew, dar mai ales cu excentricul Jose Mourinho. 

”Problemele” vestimentare ale lui Wenger au făcut deliciul fanilor!
Francezul este recunoscut pentru un tic din timpul meciurilor tensionate ale lui Arsenal: mereu are probleme să îşi încheie geaca. Imaginile cu acesta încă reprezintă un motiv de amuzament pentru fanii fotbalului.

În cei 21 de ani alături de Arsenal, Wenger a câștigat tot ce se putea câștiga pe plan intern: campionate, cupe, cupe ale ligii sau supercupe. Marele regret îl reprezintă finala Ligii Campionilor din 2006, pierdută contra celor de la FC Barcelona.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe