Antena Căutare

Cupa Angliei, competiția cenușăreselor! Arsenal, eliminată rușinos de locul 14 din Championship! 10 meciuri de basm făcute de echipele mici în FA Cup

Meci de poveste pentru legendara Nottigham Forest în Cupa Angliei. ”Pădurarii” lui Gary Brazil au realizat șocul turului III al celei mai vechi competiții din lume, eliminând-o pe Arsenal, deținătoarea trofeului, cu scorul de 4-2.

În fața a peste 27,000 de spectatori prezenți pe City Ground din Nottingham, gazdele au jucat fără trac în fața elevilor lui Arsene Wenger și s-au impus relativ lejer. Americanul Lichaj a marcat după 20 de minute, dar peste alte 3 minute Per Mertesacker a restabilit egalitatea. Tot Lichaj a înscris un gol fantastic, un voleu de la 16 metri, care a readus-o pe Nottingham în avantaj înaintea pauzei.

După pauză s-a făcut 3-1, după ce Brereton a transformat un penalty în minutul 64, însă o eroare în defensiva gazdelor a readus-o pe Arsenal în joc. Welbeck a profitat de o gafă a portarului și a făcut 3-2 în minutul 79. Mai erau mai bine de 10 minute și Arsenal avea nevoie de măcar un gol pentru a duce meciul spre rejucare. Nu s-a întâmplat asta. Nottingham a mai înscris o dată, tot dintr-un penalty, iar istoria a fost scrisă.

Eliminarea lui Arsenal se înscrie în tradiția ”Magic of the FA Cup”, așa cum numesc englezii momentele în care granzii cad pradă în fața echipelor mai mici sau a celor din ligi inferioare. Practic, nu există ediție din Cupa Angliei în care una sau mai multe echipe mici să nu producă surprize uriașe. Iată 10 dintre cele mai răsunătoare rezultate de acest gen din istorie:

1. Burnley - Lincoln City 0-1 (2017)
În urmă cu un an, Lincoln City, formaţie din al 5-lea eşalon al fotbalului englez, a învins-o pe Burnley cu 1-0, în deplasare, şi s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Angliei, fiind prima echipa de amatori care atinge această fază a competiţiei, după Queen's Park Rangers în 1914.

2. Chelsea - Bradford 2-4 (2015)
Şaisprezecimile de finală ale Cupei Angliei din urmă cu 3 ani au oferit un șoc pe Stamford Bridge. Chelsea, antrenată de Jose Mourinho pe atunci, părăsea competiţia încă din această fază, după înfrîngerea în faţa lui Bradford, echipă de liga a 3-a, scor 2-4. Deși a condus cu 2-0, echipe lui Mourinho s-a văzut egalată și apoi umilită chiar pe teren propriu.

3. Manchester City - Wigan 1-2 (2013)
În 2013, Wigan Athletic, echipă aflată atunci aproape de retrogradarea în a doua ligă engleză, a reuşit cea mai mare surpriză în ultimii 25 de ani în finala Cupei Angliei: a învins-o pe marea favorită, Manchester City, cu scorul de 1-0 (0-0), graţie reuşitei lui Ben Watson ('90+1).

4. Wrexham 2-1 Arsenal (1992)
Campioana Angliei de la acea vreme, Arsenal, se deplasa pe terenul celor de la Wrexham, echipă ce se lupta să evite retrogradarea în Liga a 4-a engleză. Dar magia Cupei Angliei nu ținea nici atunci cont de valoare și de formă. Gazdele aveau să se impună cu 2-1 în fața ”tunarilor” care îl aveau între buturi pe nimeni altul decât David Seaman.

5. Bournemouth 2-0 Manchester United (1984)
Deținătoare a Cupei Angliei, United, antrenată de Ron Atkinson, nu putea să treacă de o modestă Bournemouth, din liga a 3-a! Un ”oarecare” Harry Redknapp se afla atunci la conducerea echipei de ligă inferioară.

6. Liverpool 0-1 Wimbledon (1988)
Favorită uriașă în finala din 88, Liverpool nu a reușit să treacă de Wimbledon, într-o finală decisă la penalty-uri.

7. Norwich City 0-1 Luton Town (2013)
”Canarii”, pe atunci în Premier League, intrau în istoria neagră a primei ligi engleze, devenind prima echipă de prim eșalon din istoria Angliei eliminată de o echipă de amatori din Cupa Angliei.

8. Sutton Utd 1-0 Leeds (2017)
O altă echipă de amatori din Anglia, Sutton, nu a avut probleme în a elimina o formație mult mai bine cotată. Chiar anul trecut, Leeds, antrenată de Gary Monk era bătută de necunoscuta Sutton, scor 0-1.

9. Walsall 2-0 Arsenal (1933)
Din nou Arsenal, de această dată la începuturi. Văzută formația de prim-plan a Angliei în acea perioadă, echipe londoneză era eliminată din Cupa Angliei de mult mai modesta Walsall.

10. Shrewsbury 2-1 Everton (2003)
Codașa din liga secundă a Angliei, Shrewsbury, detona bomba sezonului 2003 din Cupa Angliei, elimidând-o pe Everton, echipa lui Wayne Rooney, cu scorul de 2-1.

ULTIMA ORĂ! FCSB s-a reunit azi cu 21 de jucători sub comanda lui Nicolae Dică. Trei absențe de marcă de la vizita medic... BREAKING NEWS! Gigi Becali a anunțat două super-transferuri la FCSB. Doi idoli ai tribunelor, așteptați în echipa lui Ni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x