Antena Căutare

Nadia Comăneci, povestea emoționantă a numelui fetiței care a primit primul 10 din istorie

Nadia Comăneci, fetița de 10 care a impresionat o lume întreagă ascunde o poveste foarte frumoasă în spatele numelui său. Află mai multe în articolul de pe a1.ro

Nadia Comăneci, fetița de 10 care a impresionat o lume întreagă ascunde o poveste foarte frumoasă în spatele numelui său. Află mai multe în articolul de pe a1.ro

Nadia Comăneci a devenit faimoasă atunci când s-a transformat dintr-o simplă copilă care îndrăgea gimnastica în fetița de nota 10 care a surprins a lume întreagă. Anii ‘70 au fost ai Nadiei. Pe vremea aceea, când România era întunecată de regimul comunist, unde zâmbetele erau, cu fiecare zi, înlocuite de figuri triste, preocupate de grija zilei de mâine, micuţa din Onești a fost singura care a readus fericirea în sufletele românilor. Ea a făcut ca sentimentul de mândrie să înflorească în inimile românilor.

Nadia Comăneci – Povestea numelui ei

Nadia Comăneci s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Onești, în județul Bacău, fiind fiica lui Gheorghe și a Ştefaniei-Alexandrina Comăneci. Numele ei de botez a fost ales după cel al unui personaj, Nadejda, dintr-un film de producţie rusă, vizionat de părinții săi în timp ce mama ei era însărcinată.

Totul se întâmpla în 1961, în Oneşti. În cinematograful din oraş, doi tineri simpli, Gheorghe, mecanic, şi Ştefania, casnică trăiau unul dintre cele mai frumoase momente ale vieţii lor. În timpul filmului, emoţionată, ea i-a luat mâna soţului ei şi i-a pus-o pe abdomenul său, astfel sugerându-i faptul că este însărcinată. Eroina principală a filmului rusesc se numea Nadia (care înseamnă “speranță”), cei doi tineri au decis că acesta va fi numele fetiţei lor.

Nadia Comăneci – Cum a ajuns o campioană

La 6 ani şi jumătate, Nadia făcea deja gimnastică la Grupul Şcolar Auto din Oneşti, în condiții greu de imaginat. Indiferentul de visul ei, la momentul respectiv părea că soarta ei era decisă. Ea avea cu siguranţă să lucreze la platforma petrochimică din Borzeşti. Probabil că Nadia ar fi fost şi acum o simplă muncitoare în petrochimie dacă ambiţiile lui Ceauşescu de a duce gimnastica românească pe cele mai înalte culmi nu l-ar fi adus la Oneşti pe antrenorul Bela Karoly.

Astfel, la Oneşti s-a construit primul centru de gimnastică din România. În primăvara anului 1968, Bela Karoly a văzut în curtea şcolii o fetiţă care sărea şotronul cu o graţie şi o siguranţă nemaiîntâlnite. Atunci antrenorul a realizat că ea era ceea ce el avea nevoie. Opt ani mai târziu după ce o întâlnise, numele de Nadia Comăneci avea să facă istorie.

În 1970 la Campionatele Republicane de Gimnastică, Nadia evolua la bârnă. Ea era unica șansă a Oneștiului pentru calificare. A căzut o dată, de două ori, de trei ori, dar nu s-a lăsat până nu şi-a dus exerciţiul la bun sfârşit, iar ambiţia ei a dat roade. A primit nota 6.20, iar cele 20 de procente au făcut diferenţa.

Astfel, echipa Oneştiului a urcat pe podium, pe locul 3. Atunci toată lumea a realizat nu doar potenţialul, ci şi ambiţia care aveau să facă din Nadia o mare gimnastă.

Nadia Comăneci – Cunoscută peste hotare

Momentul în care Nadia a devenit cunoscută la nivel internațional a fost în 1975, la Campionatele Europene din Norvegia. Ea a obținut 4 medalii de aur şi una de argint. La sfârşitul anului, agenţia United Press International o declara cea mai bună sportivă din lume. România, o ţară de care multă lume nici nu auzise, era în sfârşit pe harta lumii, iar asta datorită Nadiei.

Cu toate acestea, adevărata surpriză avea să vină însă în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Favorita supremă era, ca întotdeauna, echipa URSS. Nimeni nu o luase în calcul pe gimnasta româncă, în vârstă de doar 14 ani. Aceea a fost prima competiţie de gimnastică televizată. Toată România privea înfiorată şi cu pumnii strânşi, prestaţia Nadiei la paralele. Vocea celebrului comentator sportiv Cristian Ţopescu mărea şi mai mult suspansul: „Nadia Comăneci, la paralele! Publicul oftează la fiecare element de mare dificultate. Auziţi cum vibrează sala!. Nadia şi-a încheiat exerciţiul cu o săritură perfectă, iar atunci Ţopescu a izbucnit: „Excelent! Excelent! Este un adevărat miracol de control al nervilor şi al muşchilor acest copil!”.

Comentatorii de la televiziunea canadiană erau şi ei stupefiaţi: „Breathtaking stuff! Absolutely superb! (n.r. Uluitoare! Absolut superb!). Arbitrii nu erau pregătiţi pentru un astfel de regal. Prin urmare, Nadia a dat tabela de marcaj peste cap obținând un 10 absolut. Aceea a fost prima notă de 10 care s-a dat vreodată în gimnastică, iar până la sfârşitul competiţiei Nadia avea să mai ia încă 6 note maxime. Nadia a făcut ca acela să devină momentul în care fiecare fetiţă din România şi din lume şi-a dorit să devină gimnastă.

Nadia Comăneci – Viața de familie

La 26 aprilie 1996 Nadia se căsătoreşte cu gimnastul Bart Conner, iar 10 ani mai târziu, cei doi devin părinţii lui Dylan Paul. Astăzi, cei doi sunt proprietarii Bart Conner Gymnastics Academy şi editează o revistă de gimnastică internaţională. Nadia este implicată în nenumărate proiecte şi acte de caritate, dar au timp şi pentru familie. Ei sunt o familie olimpică, o familie în care sunt 11 medalii („9 sunt ale ei, ţine Bart să sublinieze râzând). Ea are 57 de ani, Bart are 61.

Ce înseamnă pentru ei celebritatea? Bart povestea că, aflaţi într-un hotel din Chicago, a observat că recepţionera, o negresă înaltă şi solidă, se numeşte Nadia. Aceasta le-a povestit că mama ei a botezat-o după faimoasa gimnastă. Atunci, Bart i-a arătat-o pe Nadia şi i-a spus: „Ea e Nadia!. Recepţionera a replicat încântată: „Şi pe tine tot după ea te-au botezat?. „Nu, ea e Nadia!. În momentul acela, femeia s-a uitat la Nadia, s-a uitat la permisul ei de conducere şi a început să plângă. Asta înseamnă să fii o mare gimnastă, să stârneşti emoţii şi la 33 de ani după ce te-ai retras din activitate.

Citește și:

Nadia Comăneci despre Simona Halep: “Regina ierbii”. Reacţii de pe reţelele de socializare după triumful constănţencei la Wimbledon

Cele mai cunoscute femei ale României, care au marcat istoria

S-a aflat! Ce pensie primește Nadia Comăneci de la statul român! Suma încasată de fosta gimnastă este destul de importantă!

Sursă foto: Instagram Nadia Comăneci - https://www.instagram.com/comaneci10/

Sursă de informare: viva.ro

Fiscul spaniol vrea să confişte suma de 26 de milioane de euro pe care Neymar ar trebui să o încaseze de la Barcelona... Acord istoric între echipele din Ţara Bascilor și Navarra: 25 de euro preţul unui bilet pentru oaspeţi la derby-urile lo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x