Antena Căutare

Poveste de viață excepțională a Iuliei Dumanska, portarul echipei naționalei de handbal! Urmașa Luminiței Huțupan și a Paulei Ungureanu a făcut un meci uriaș cu Spania!

După retragerea Luminiței Huțupan, cel mai bun portar din toate timpurile, nimeni nu mai spera ca România să aibă o jucătoare de nivelul ei. Din fericire, Paula Ungureanu, deși nu a ajuns la nivelul Luminiței, a înlocuit-o cu brio. Apoi, Paula, medaliată cu bronz la Mondialul din 2015, s-a retras și ea. În locul ei avem acum două super talente: Denisa Dedu și Iulia Dumanska.

Dacă pe Denisa am văzut-o deja la câteva turnee importante și am realizat că poarta naționalei e pe mâini bune, marți, 5 decembrie, a venit rândul Iuliei Dumanska să se afirme. După cum ați sesizat după rezonanța numelui, Iulia sau Yuliya este o jucătoare naturalizată. La numei 20 de ani, Iulia a făcut un meci uriaș contra Spaniei și a pus serios mâinile la calificarea României în ”optimile” Campionatului Mondial de Handbal din Germania.

Jucătoare la SCM Craiova, Iulia are o poveste desprinsă dintr-un film. Născută lângă Lvov (Ucraina) într-o familie de intelectuali, Iulia a ajuns în România la 14 ani și a fost "adoptată" de soții Ioana și Ioan Marta din Baia Mare. Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, cei doi au povestit cum a decurs ascensiunea Iuliei în handbalul românesc.

”Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber", povestește Ioan Marta. Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi", spune profesorul Ioan Marta

Deși i-a fost mai greu, dat fiind faptul că nu provenea dintr-o țară latină, Iulia a pus mâna serios pe carte și, cu ajutorul ”părinților adoptivi”, a învățat limba, iar ulterior și-a luat și cetățenia română.

Limba a învățat-o de la Ioana Marta "seara, după antrenamente". "Este foarte credincioasă, umilă, sunt factorii care intervin pe lângă talent. Și mai e, cum se spune, și norocul acela de la Dumnezeu" declară Ioana Marta pentru Gazetă.

Cetățenia română a reușit să o ia în 2016. Avea și buletin făcut pe calculator. ”Ne zicea că e deja româncă" își amintește Ioana Marta, care adaugă că "și sora ei, care are 17 ani, se pregătește la Baia Mare. E tot portar. Și cred că va ajunge și ea departe".

Dumanska a debutat în Liga Națională la 18 ani, când a plecat la Constanța, acolo unde antrenor era Ion Crăciun. Până la acel moment, câștigase aproape tot timpul titlul de cel mai bun portar la turneele la care participa.

În meciul cu Spania de la Campionatul Mondial, câștigat de România, scor 19-17, Iulia a apărat aproape tot meciul, având un procentaj general de 41% și unul de 100% la lovituri de la 7 metri ale ibericelor.

foto: sportsudest.ro

VIDEO. Simona Halep, vacanţă romantică?! Tenismena recunoaşte: "I'm în love"... BOMBA ANULUI în fotbalul românesc! Unde ar putea ajunge marca STEAUA! Ce lovitură pentru CSA Steaua...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x