Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Povestea naționalei care s-a auto-eliminat de la Mondiale! Cum și-a ”premiat” naționala lui Alexis și Vidal rivala la calificare

Câștigătoarea ultimelor două ediții de Copa America, Chile, naționala unor fotbaliști de super clasă, precum Alexis Sanchez sau Arturo Vidal, a ratat calificarea la Cupa Mondială, după un eșec în ultima etapă a preliminariilor, scor 0-3 în Brazilia. Puțini știu însă că Chile și-a pus singură piedică în drumul spre Rusia, după o plângere la FIFA care s-a dovediat a avea două tăișuri.

În urmă cu mai bine de un an, pe 7 septembrie 2016, naționala statutului Chile, cu Alexis și Vidal în echipa de start, era ținută în șah de Bolivia, scor 0-0, în etapa a 6-a a preliminariilor. Incapabili să câștige pe teren, chilienii s-au repliat și au atacat naționala Boliviei la FIFA. Motivul: folosirea de către bolivieni a fundașului născut în Paraguay, Nelson Cabrera .

Cabrera a intrat pe teren în minutul 82 al meciului de la Santiago de Chile, iar gazdele au pândit momentul și au atacat la FIFA. În ciuda faptului că avea cetățenia boliviană, după 3 ani petrecuți în această țară, Cabrera nu a îndeplinit cerințele FIFA, care impun minim 5 ani de rezidență. Prin urmare, Bolivia pierdea punctul câștigat pe teren, iar Chile era în extaz! Ulterior, bolivienii fac apel la TAS, însă decizia rămâne: victorie Chile 3-0!

Bulgărele penalizării Boliviei avea să mai cuprindă un meci. Cu șase zile înainte, Bolivia, cu același Cabrera pe teren în final de meci, obținea o victorie cu 2-0 contra celor din Peru. Atenție la aceste 4 litere!

La acea dată, Alexis, Vidal & co. erau în extaz. Chile avea 3 puncte și calificarea la Mondial părea să curgă lin. Ceea ce nu au luat aceștia în considerare a fost faptul că nu ei sunt marii câștigători ai depunctării Boliviei, ci o rivală

Astăzi, 11 octombrie, pe Estadio Nacional de Lima, Paolo Guerrero marchează golul de 1-1 în minutul 78 al meciului Peru - Columbia, iar naționala peruană prinde in-extremis barajul pentru Mondiale. La aceeași oră, în Brazilia, Neymar & co. distrugeau Chile cu 3-0.

După aceste meciuri, clasamentul final al preliminariilor zonei America de Sud arată în felul următor: 1. Brazilia, 2. Uruguay, 3. Argentina, 4. Columbia, 5. PERU, 6. CHILE.

Și acum, haideți să derulăm timpul în septembrie 2016! Cu cele 3 puncte primite cadou în meciul pierdut pe teren cu Bolivia, naționala pârâtă de Chile la FIFA, Peru se califică la baraj.

În cazul în care Chile nu acuza Bolivia de folosirea lui Cabrera, naționala lui Alexis ar fi prins locul 5 în dauna Paraguayului, grație golaverajului superior. Peru, fără acele 3 puncte cadou, cădea pe 7!

1. Brazilia 41p
2. Uruguay 31p
3. Argentina 28p
4. Columbia 27p
5. Peru 26p - baraj

6. Chile 26p
7. Paraguay 24p
8. Ecuador 20p
9. Bolivia 14p
10. Venezuela 12p

În barajul pentru Mondial, Peru are o misiune relativ ușoară, urmând să întâlnească, în dublă manșă, naționala Noii Zeelande.

Recomandari