Antena Căutare

UPDATE! Daniel Funeriu cere ANST reanalizarea introducerii limitei de varsta pentru renta viagera

Romania este in pericol sa aiba o singura gimnasta la Jocurile Olimpice de la Londra. Majoritatea sportivelor din lotul antrenat de Octavian Belu si Mariana Bitang iau in calcul posibilitatea de a se retrage, din cauza propunerii Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret ca renta viagera sa fie acordata doar dupa implinirea varstei de 30 de ani.

UPDATE! Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, cere Autoritatii Nationale pentru Sport sa reanalizeze introducerea pragului de 30 de ani pentru acordarea rentei viagere sportivilor.


"Trebuie sa sprijinim ramanerea in activitatea a sportivilor si trebuie ca sportivii care au adus atata cinste Romaniei sa fie rasplatita cand se retrag din activitate. Trebuie incurajata ramanerea sportivilor in activitate



Modificarea nu-i va afecta in niciun fel pe campionii olimpici, mondiali si europeni care beneficiaza deja de renta viagera, ci doar pe sportivii aflati inca in activitate

„Gimnastele m-au sunat ca sa-mi spuna ca pleaca de la lot peste doua saptamani pentru ca nu vor sa rateze renta viagera in cazul in care se va impune limita de varsta. Initial, am crezut ca e o farsa nereusita, dar dupa ce m-am informat si am aflat de intentia Autoritatii Nationale pentru Sport, mi-am dat seama ca e ceva serios", a declarat Mariana Bitang pentru Gazeta Sporturilor, adaugand: „Exista toate sansele ca eu si Belu sa ramanem la Izvorani doar cu Larisa Iordache, pe care sa o ducem la Olimpiada de la Londra".

Cei doi antrenori ai lotului national se numara printre cei care au sustinut ca Legea Spotrului trebuie schimbata si ca este nevoie de o impunere a unei limite de varsta in cazul rentei viagere, pentru descurajarea sportivilor care se retrag prea repede din activitate, insa considera ca momentul ales de ANST pentru aceasta modificare este prost ales.

„O astfel de modificare se gandeste mereu la un inceput de ciclu olimpic, pentru ca sportivii sa stie la ce se asteapta. Nu-mi dau seama cine a putut sa se gandeasca acum la asa ceva! Sa anunti ca umbli la renta cu opt luni inainte de Olimpiada e aproape criminal! Nimeni nu a putut sa faca inainte un studiu de impact? Am inteles ca nu sunt bani, dar nu poti sa arunci in aer tot sportul de performanta! Acum, toti sportivii care detin medalii olimpice, mondiale sau europene nu se gandesc la nimic altceva decat sa-si depuna cat mai repede dosarul de pensionare pentru a nu rata sfarsitul anului", a mai explicat Bitang.

In forma sa actuala, Legea Sportului prevede ca sportivii care au cucerit medalii la Campionatele Mondiale, Europene sau la Jocurile Olimpice au dreptul de a solicita renta viagera, pentru acest lucru fiind obligati sa se retraga din activitate. Chiar daca noua lege ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013, efectul asupra celor care vor participa la Olimpiada de la Londra este acelasi, ei trebuind sa-si depuna dosarul de pensionare pana la sfarsitul acestui an, daca doresc sa beneficieze de renta inainte de a implini 30 de ani.

„Este o alta masura pripita care nu face altceva decat sa destabilizeze pregatirea pentru Jocurile Olimpice. Se vede ca e o propunere facuta de cineva care nu cunoaste sportul", a spus Ioan Dobrescu, secretar general COSR, pentru Gazeta Sporturilor.

Cele sase gimnaste care ar putea decide sa se retraga sunt Catalina Ponor, Sandra Izbasa, Ana Porgras, Diana Chelaru, Amelia Racea si Raluca Haidu.



foto: Intact Images

Familia Sandu, cercetata pentru luare de mita. Sotia sefului FRF a primit 400.000 de euro din drepturile tv ale Gloriei ... Dumitru Dragomir, audiat la DNA in cazul dezafilierii Craiovei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x