- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Asia şi Orientul Mijlociu domină autoritar topul celor mai mari oraşe din lume, clasificate în funcţie de numărul de locuitori pe care îl au, indiferent de suprafaţa acestora.
Industrializarea şi revoluţia tehnologică au generat o creştere accelerată a numărului de locuitori din oraşele lumii, pe măsură ce oamenii şi-au părăsit casele din mediul rural pentru o viaţă mai bună şi mai extravagantă.
În plus, creşterea natalităţii în numeroase regiuni ale lumii, dar mai ales în China, India şi majoritatea ţărilor africane, a determinat de asemenea o creştere a aglomerărilor urbane.
Tocmai de aceea, primele 5 orașe ca număr de locuitori numără fiecare peste 20 milioane de oameni, iar aceste cifre sunt cele pentru oraşul în sine şi zona metropolitană, conectată direct la oraşul propriu-zis prin diverse mijloace moderne de transport.
5. Guangzhou (China) – 23.9 milioane de locuitori
Cu un nume greu de pronunţat, Guangzhou este cunoscut şi sub numele de Canton şi este unul dintre cele mai mari porturi din lume. Evident, economia se bazează foarte mult pe activităţile portuare, însă există şi un centru de dezvoltare economică şi tehnologică, dar şi un aşa-numit “oraş al ştiinţei” în care autorităţile încearcă să atragă cercetători. Oraşul are numeroase puncte de atracţie reunite sub numele de “cele 8 privelişti”.
4. Karachi (Pakistan) – 24 milioane de locuitori
Oricât de greu de crezut pare, Pakistan are unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii. Karachi a fost capitala statului înainte de construirea Islamabadului, iar în prezent este gazda celor mai multe companii locale. Situat pe malul Mării Arabiei, Karachi are numeroase plaje ca atracţii turistice, pe lângă muzee, clădiri istorice, Parcul Naţional sau Lacul Naţional. Ca şi în multe alte cazuri de metropole aglomerate, Karachi are numeroase probleme din cauza poluării.
3. Shanghai (China) – 24.8 milioane de locuitori
Situat în Delta Raului Yanghtze, Shanghai este cel mai mare oraş din China, deţine cel mai mare port din lume şi este o atracţie turistică majoră datorită numeroaselor sale muzee precum Muzeul Shanghai sau Muzeul de Artă al Chinei, însă găzduieşte şi numeroşi zgârie-nori emblematici. Oraşul s-a dezvoltat semnificativ în ultimii 20 de ani şi a devenit centrul financiar şi comercial al Chinei.
2. Seul (Coreea de Sud) – 25.6 milioane de locuitori
Aproape jumătate din populaţia Coreei de Sud locuieşte în Seul, o statistică surprinzătoare chiar şi pentru unul dintre cele mai populate oraşe din lume. Oraşul acoperă însă doar 12% din suprafaţa ţării, astfel că denstitatea populaţiei este foarte mare. Oraşul este împărţit în 25 de cartiere şi are unul dintre cele mai lungi tuneluri de transport din lume în cadrul reţelei de metrou. Acesta este oraşul în care au sediul central companii precum Samsung, LG sau Hyundai.
1. Tokyo (Japonia) – 36.9 milioane de locuitori
Cel mai mare oraş din lume după numărul de locuitori este Tokyo. Cu o populaţie mai mare decât a Canadei sau, de ce nu, a României, Tokyo este oraşul cu cea mai mare economie a lumii. Printre atracţiile turistice se numără Muzeul Naţional, Palatul Imperial sau templul Senso-Ji. Oraşul oferă numeroase alte oportunităţi turistice şi beneficiază de două mari aeroporturi.
sursa: giz.ro
Top 5 facultăți din România! Care sunt cele mai căutate facultăți din provincie!...