Alertă ANM! Cod galben de averse cu caracter torențial, vijelii și grindină. Meteorologii au emis și un cod galben de caniculă

Fenomenele meteo extreme împart țara în două. Meteorologii au emis un nou cod galben de averse cu caracter torențial, vijelii și grindină, dar și un cod galben de caniculă.

Fenomenele meteo extreme împart țara în două. Meteorologii au emis un nou cod galben de averse cu caracter torențial, vijelii și grindină, dar și un cod galben de caniculă.

Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat codul galben de vijelii, grindină și precipitații torențiale. Astăzi, 18 iulie 2021, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni, 19 iulie 2021, se va extinde în majoritatea regiunilor.

Vom avea parte de ploi cu carcater torențial descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 - 30 de litri pe metru pătrat, izolat 50 - 60 de litri pe metru pătrat. Avertizarea este valabilă în intervalul 18 iulie, ora 12:00 – 20 iulie, ora 22:00.

Citește și: Prognoza Meteo, 18 iulie 2021. Cum va fi vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

De asemenea, instabilitatea atmosfera se va resimți și în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, unde vor exista perioade cu precipitații torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15 - 45 litri pe metru pătrat.

Ce zone se află sub cod galben de caniculă

Meteorologii au actualizat și regiunilor afectate de valul de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

"Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.", au anunțat meteorologii, conform meteoromania.ro.

Codul galben de caniculă rămâne valabil în intervalul 18 iulie - 19 iulie.

Cum va fi vremea pe 18 iulie 2021 în România

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică de cod galben. Fenomene care vor apărea: val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Zonele afectate de această avertizare a meteorologilor de cod galben sunt județele: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea, Ialomița, Călărași, Constanța, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Dâmbovița, București, dar și regiuni mari din județele Vâlcea, Argeș, Prahova, Vrancea, Vâlcea, Buzău, Mehedinți, Gorj, Suceava, Neamț, Bacău.

Cum va fi vremea pe 18 iulie 2021 în București

În București, conform Administrației Naționale de Meteorologie, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Vântul va sufla moderat ziua și slab, noaptea.

Temperatura maximă care va fi înregistrată în cursul zilei de astăzi, în București, va fi în jurul valorii de 36 de grade Celsius, iar minima va fi cuprinsă între 19-21 de grade Celsius.

Ultimele știri