Căutare Live

Cod roșu de inundații în mai multe județe din țară, cu posibile depășiri ale cotelor de pericol și cod portocaliu de furtuni

Meteorologii au prelungit Codul portocaliu de furtuni şi ploi torenţiale, până în noaptea de marţi spre miercuri, în 23 de judeţe din Moldova, Transilvania, Maramureş şi zona montană, în timp ce este pericol de inundații în mai multe zone ale țării, în urma ploilor abundente. Hidrologii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis mai multe avertizări de top Cod roşu şi Cod portocaliu.

Inundații

shutterstock

Specialiștii au anunțat scurgeri importante de apă pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de pericol şi de inundaţie.

Cod roșu de inindații cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac - amonte confluența cu râul Iara, județul: Alba. Interval de valabilitate: 20 iulie 2021 ora 06:55 - 20 iulie 2021 ora 15:00, potrivit Observator.

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, marţi, avertizările emise în urmă cu o zi. Astfel, până miercuri, la ora 3.00, este în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

"Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40 l/mp", spun meteorologii, potrivit news.ro.

În sud-estul ţării disconfortul termic se va menţine ridicat, iar spre seară şi noaptea pe arii restrânse se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu de ploi torențiale și furturni

Tot până miercuri, la ora 3.00, este Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mureş, Braşov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani şi parţial în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea, potrivit meteoromania.ro.

"În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp", arată ANM.

Totodată, meteorologii au emis o informare de instabilitate atmosferică, valabilă de miercuri, de la ora 3.00 până la ora 22.00.

"Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, mai ales după-amiaza şi seara, local în zona de munte, precum şi în nord-estul, centrul şi sud-estul ţării. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20...30 l/mp şi izolat 40...45 l/mp", arată sursa citată.

Cum este vremea în București

În Bucureşti, până miercuri, la ora 9.00, disconfortul termic se va menţine ridicat, deşi temperatura maximă, în scădere faţă de zilele precedente, va fi de 31-32 de grade. Mai ales după-amiaza şi seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

În cursul zilei de miercuri, instabilitatea atmosferică se va accentua, îndeosebi după-amiaza, când se vor semnala averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi condiţii de grindină. Temperatura maximă, apropiată de norma climatologică a perioadei, va fi în jurul valorii de 29 de grade.

Alertă ANM. Avertizări Cod Galben și Portocaliu, emise de meteorologi. Iată toate zonele vizate de atenționări... Alertă Meteo! Cod galben de ploi torențiale și vijelii în jumătate din țară. Până când este valabilă avertizarea meteoro...
Mercur iese din retrograd pe 2 octombrie 2022. Ce înseamna acest aspect pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 2 octombrie 2022. Pe final de lună septembrie și început de lună...
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2022. Racii se gândesc la viitorul lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2022 spune că nativii din zodia Racilor se gândesc serios la...
Parteneri
Prințul Harry a fost pe front, în războiul din Afganistan. Ce rol a jucat în armata britanică
Catine.ro
Ultimele știri
x