Antena Căutare

Vremea, de la o extremă la alta, în vara asta. Ce spun specialiștii despre vremea din România

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Vremea, de la o extremă la alta, în vara asta. Ce spun specialiștii despre vremea din România
Vremea

Vremea a suferit schimbări radicale în ultima perioadă, în România. Ce spun specialiștii despre modificările climatice și care este prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

Vremea extremă din România și din întreaga lume, dar și modificările bruște de temperaturi sunt rezultatul unor schimbări climatice. La fel și fenomenele meteo extreme. Specialiștii sunt de părere că există numeroși factori ce duc la aceste schimbări climatice, dar nu se iau măsuri concrete.

Președintele ONG-ului Reper21, Bogdan Gioară, atrage atenția că adaptarea la schimbări climatice presupune inclusiv reducerea consumului, lucru care nu pare să se întâmple însă la nivel mondial:

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vremea extremă, rezultatul încălzirii globale

Arderea combustibililor fosili de către omenire este cea mai importantă sursă a emisiilor de dioxid de carbon, care este unul din gazele cauzatoare ale efectului de seră, care împiedică dispersarea radiațiilor și contribuie la încălzirea globală.

Concentrația de CO2 din atmosferă este în creștere, producând îngrijorare cu privire la gradul de reținere a radiației solare, care va avea ca rezultat creșterea temperaturii medii a suprafeței terestre.

Expertul atrage atenția că ”nu reușim să reducem de foarte mult timp consumul de energii fosile. Vorbim foarte mult de înlocuirea energiilor fosile cu energiile regenerabile, dar rămânem în permanență undeva la 80%, chiar peste 80% din mixul energetic global e reprezentat de petrol-gaze-cărbune.

Meteorologii susțin că vremea, atât în România, cât și la nivel global va continua să treacă de la o extremă la alta, iar fenomenele meteo vor fi în continuare la fel de frecvente.

În ceea ce privește vremea în vara 2019, ANM precizează că luna iulie și-a făcut debutul cu temperaturi extreme, iar meteorologii anunță că se vor menține.Furtunile care vor apărea în perioadele caniculare vor fi deosebit de violente.

Vremea România. Prognoza meteo 8-21 iulie

  • Vremea la mare. Prognoza meteo 8-21 iulie pentru Dobrogea

În Dobrogea, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, astfel încât media regionala a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade. În intervalul 12 - 18 iulie această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va ajunge la 28 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 14 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 16 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor avea o probabilitate mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13 - 16 iulie.

  • Vremea la munte. Prognoza meteo 8-21 iulie

La munte, în intervalul 8 - 10 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea de la 17 la 13 grade, iar în intervalul 11 - 17 iulie această medie va oscila în jurul a 14 grade, urmând ca, între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, să ajungă la 19 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Vremea va deveni instabilă în intervalele 8 - 11 şi 13 - 17 iulie

În Muntenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 11 iulie, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 12 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 26 de grade, iar între 18 - 21 iulie, pe fondul încălzirii vremii, va creşte până la 31 de grade. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 12 grade, pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 14 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.

  • Vremea în Oltenia. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Oltenia, vremea se va răcori în intervalul 8 - 10 iulie, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 24 de grade. În intervalul 11 - 17 iulie, această medie va oscila în jurul a 25 de grade, iar între 18 - 21 iulie va ajunge la 31 de grade, ca urmare a încălzirii vremii. Temperaturile minime vor fi în scădere, în medie, până spre 11 grade pe 12 iulie, apoi în intervalul 13 - 21 iulie, cu mici variaţii, media se va situa în jurul a 13 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalele 8 - 11 şi 13-16 iulie.​

  • Vremea în Transilvania. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Transilvania, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea devine mai rece. Media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade, iar în intervalul 12 - 16 iulie media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade. De asemenea, în perioada 17 - 21 iulie, vremea se va încălzi, această medie urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor în intervalul 10 - 12 iulie fiind în scădere până spre 9 grade, apoi cu mici variaţii va fi în jurul a 10 grade, iar din 17 iulie va creşte uşor, până spre 13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi prezentă aproape zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

  • Vremea în Maramureș. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Maramureş, în intervalul 8 - 11 iulie, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 22 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie, media maximelor termice va oscila în jurul a 23 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi, media urmând să ajungă la 29 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 9 grade, apoi în intervalul 10 - 12 iulie, cu mici variaţii, se va situa în jurul a 11 grade, iar din 17 iulie va creşte până spre 14 grade. Fenomene precum averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 13 - 17 iulie.

  • Vremea în Moldova. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Moldova, pe fondul răcoririi vremii din intervalul 8 - 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va scădea spre 23 de grade, iar între 12 şi 17 iulie va oscila în jurul valorii de 25 de grade. În intervalul 18 - 21 iulie, vremea se va încălzi, până la valori maxime, în medie, de 30 de grade. Media temperaturilor minime va urma o evoluţie aproape similară, astfel încât cea mai scăzută medie, de 11 grade, se va înregistra în intervalul 10 - 13 iulie, iar valorile mai ridicate, spre 15 - 16 grade, se vor semnala la începutul şi la sfârşitul intervalului celor două săptămâni. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) va fi mai mare în intervalul 13 - 16 iulie.

  • Vremea în Crișana. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Crişana, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea se va răci, astfel că, pe 10 şi 11 iulie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 23 de grade. În intervalul 12 - 16 iulie urmează ca vremea să fie apropiată de normal, cu o medie a maximelor termice în jurul a 25 de grade, iar între 17 - 21 iulie vremea se va încălzi treptat, iar media va creşte spre 30 de grade. Temperaturile minime vor evolua asemănător, media lor fiind în scădere până spre 11 grade, în intervalul 10 - 12 iulie, apoi cu mici variaţii se va situa în jurul a 13 grade, iar până la sfârşitul celor două săptămâni va creşte spre 15 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare, în intervalul 12 - 15 iulie.

  • Vremea în Banat. Prognoza meteo 8-21 iulie

În Banat, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, vremea va deveni răcoroasă, iar media regională a temperaturilor maxime va scădea până la 22 de grade, pe 10 iulie. În intervalul 11 - 16 iulie, cu o medie a maximelor termice între 24 şi 26 de grade, vremea se va apropia de cea normală, iar între 17 - 21 iulie va deveni treptat călduroasă, media urmând să atingă 32 de grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare, cu o medie în scădere până spre 11 grade, pe 11 şi 12 iulie, apoi va avea variaţii între 12 şi 15 grade, iar din 16 iulie va creşte treptat spre 16 grade, la sfârşitul celor două săptămâni. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului) vor fi posibile zilnic, dar cu probabilitate mai mare în intervalul 12 - 15 iulie.

Vremea în România:

Un an cu două anotimpuri

2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o creştere a temperaturii medii anuale. Cu alte cuvinte, vremea se încălzeşte, iar vara câştigă mai multe luni.

Secetă la toamnă

La toamnă ne ameninţă seceta prelungită. Vortexul polar va continua să schimbe agresiv anotimpurile în România. Aerul rece polar va coborî tot mai des spre ţara noastră şi, când va întâlni aerul umed mediteranean, va aduce fenomene extreme. Vremea va influenţa radical şi agricultura.

Citește și: Vremea pe o lună. ANM, prognoza meteo 8 iulie - 5 august 2019

Vremea 9 iulie 2019. Ploi și vânt puternic. Temperaturile coboară sub normal... ANM anunță schimbări drastice de temperaturi. Cum va fi vremea până la finalul lunii iulie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x