Live acumFilm: Anastasia
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

PARADOXALUL EMIL CIORAN: A fost fascinat de ideea sinuciderii, dar a murit de moarte bună, la 84 de ani. După ce a refuzat să mai vorbească limba română, în agonie, a rostit cuvintele limbii în care s-a născut

Născut la Rășinari, marele Emil Cioran a avut un destin aflat sub tutela genialității, a suferinței, dar și a paradoxului.  A fost fascinat de ideea sinuciderii, pe care a propovăduit-o la nivel filosofic în cărțile sale, dar a murit de moarte bună, la 84 de ani, la Paris. După ce a refuzat să mai vorbească limba română, în agonie, a rostit cuvintele limbii în care s-a născut, ca un fel de răzbunare a idiomului refuzat și reprimat timp de patru decenii.

Născut la Rășinari, marele Emil Cioran a avut un destin aflat sub tutela genialității, a suferinței, dar și a paradoxului totodată.

A fost fascinat de ideea sinuciderii, pe care a propovăduit-o la nivel filosofic în cărțile sale, dar a murit de moarte bună, la 84 de ani, la Paris. După ce a refuzat să mai vorbească limba română, în agonie, a rostit cuvintele limbii în care s-a născut, ca un fel de răzbunare a idiomului refuzat și reprimat timp de cinci decenii.

Bătrânețe, marcată de „boala uitării”

În 1940, la 29 de ani, Emil Cioran publicase deja cinci cărți în limba română când a decis să se mute definitiv la Paris, unde primise o bursă de la Institutul Francez din Bucureşti. Cinzeci de ani mai târziu, „eternul student” era considerat cel mai important stilist francez al secolului şi era condamnat să trăiască o bătrânețe chinuitoare şi delirantă, marcată de boala Alzheimer.

În eseul “Moartea lui Cioran”, filosoful Gabriel Liiceanu, unul dintre martorii importanți ai ultimilor ani din viața scriitorului rememorează „degradarea” fizică și psihică a celui care a fost o viață întreagă un ipohondru.

De data asta, nu vreo boală închipuită i-a măcinat bătrânețea, asemenea unui malaxor crud, ci „boala uitării”.Liiceanu a observat cum necruțătoarea maladie Alzheimer câştiga teritoriile altădată stăpânite doar de geniul lui Cioran. „Aflându- se la Editura Gallimard, uită drumul spre casă. Doi ani mai târziu este internat la Spitalul Broca din Paris, pierzând darul care nu ne este dat decât nouă, oamenilor, şi grație căruia el supravieţuise: cuvintele”.


Liiceanu: “Într-o zi... Cioran a dispărut din spital!”

“Infirmierele l-au căutat vreme de ore, descoperindu-l, în cele din urmă, în dulapul din camera lui. Le-a mărturisit că e sfârşit de oboseală pentru că se plimbase ore întregi, printr-o noapte desăvârşită, într-un oraş necunoscut. L-am văzut ultima oară, la spital, în vara lui 1994. Între timp, uitase mersul şi se afla într-un scaun cu rotile”.

Ultimele zile ale lui Cioran: o neprogramată întoarcere la rădăcini

Deşi uitase cuvintele şi nu-şi mai aducea aminte cine este şi ce făcuse în viață, Cioran a început să vorbească, dintr odată, în limba română. Nu o mai vorbise de mai bine de 50 de ani, dar Alzheimerul, potrivit specialiștilor, îți confiscă amintirile în ordinea lor inversă. Astfel, exuberantul scriitor s-a întors, fără voia lui, la limba maternă și la anii cei dintâi, ai copilăriei de la Rășinari.

Timp de patru decenii, Simone Boué a fost partenera de viaţă a marelui gânditor, femeia alături de care s-a arătat în toată sinceritatea lui și cu care a împărţit aceeaşi mansardă sărăcăcioasă din Cartierul Latin din Paris. O relaţie discretă, neînțeleasă chiar și de către cei mai avizaţi biografi, și sfârșită odată cu moartea lui Cioran.

Simone l-a cunoscut ca fiind diferit de „masca” afișată în public: un bărbat jovial, chiar vesel, dar care găsea un refugiu în actul scriitoricesc atunci când era, fără doar și poate, „pe culmile disperării”, la un pas de a-și lua viața.

„În viaţa de zi cu zi, Cioran nu era deloc o fiinţă sinistră. Era un om vesel, cu umor. Şi aş spune că nu-i scăpau bucuriile şi frumuseţea lumii. Dar nu scria decât atunci când era trist, în accesele lui de disperare, totdeauna noaptea. A şi zis-o cândva: „Dacă sunt sinistre cărţile mele, e pentru că nu scriu decât atunci când îmi vine să-mi trag un glonţ în cap”, spunea Simone într-un interviu, la un an după moartea partenerului.

Deşi a trăit în Franţa până la moarte, Cioran nu a cerut niciodată cetăţenia franceză. Fără să se mai întoarcă vreodată în ţara natală, scriitorul a murit la Paris, în 1995. A fost înmormântat în Cimitirul Montparnasse. Simone Boué a murit în 1997, la doi ani după Cioran.

Sursă: Gabriel Liiceanu, „Moartea lui Cioran”

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

Noi detalii tulburătoare despre calvarul românului arestat în China: "Mă rog la Dumnezeu în...

AntenaSport

Fotografia macabră pe care Marius Csampar o ţinea pe peretele de la celulă: "O am şi acum, o...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Radu Palaniță, umilit în ultimul hal. Ce a pățit câștigătorul Românii au Talent

Playtech.ro

EXCLUSIV Ce salariu are Radu Palaniță la service-ul la care lucrează. Cu atâția bani trăia...

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Un consilier al lui Ludovic Orban, explicații șocante privind fotografia anului: Este ori o...

Capital.ro

Cazul Caracal ia o turnură incredibilă. Avocata fetei: nu vrem să-l salvăm pe Dincă, dar...

Impact

Horoscop rune 1-30 iunie 2020, cu Mihai Voropchievici. Săgetătorul e pe o pojghiţă de...

Antena3.ro

Vrei să verifici dacă ai telefonul ascultat? Iată codurile care te ajută să afli acest detaliu

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro