- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Uneori „legendele vii” nu le regăsim în filme sau în cărți, ci chiar în viața reală. Este și exemplul unei actrițe a cărei frumusețe a făcut istorie. Actriţa Olivia de Havilland, care a interpretat în filmul “Pe aripile vântului/ Gone with the wind” rolul Melanie Hamilton, împlineşte vineri, vârsta de 100 de ani.
După ce a fost distribuită poate în cea mai mare producție cinematografică a tuturor timpurilor, mii de fetițe au primit numele ei. În plus, fraza "Frankly my dear, I don't give a damn" (Sincer, draga mea, nu dau doi bani pe asta), rostită de personajul Rhett Butler, interpretat de Clark Gable, a fost desemnată cea mai bună replică din toate timpurile dintr-un film.
S-a născut în Japonia
Olivia s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, la 1 iulie 1916, iar din 1941 este cetăţean a Statelor Unite ale Americii.
Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey, şi o mamă actriţă de teatru, care va face o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland este, de asemenea, verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, pionier al aviaţiei.
În 1919, părinţii s-au despărţit, dar mama ei a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.
A fost remarcată de un regizor celebru
În 1934, Olivia avea 18 ani şi se pregătea să devină profesoară de limba engleză, când a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în care juca cu o trupă de amatori. Reihardt a angajat-o pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers.
În anii următori, Olivia de Havilland va apărea în “Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de necunoscutul australian, Errol Flynn. Devin cuplul cel mai cunoscut pe ecran (el, seducător, ea, suavă şi romantică).
Au urmat, alături de Errol Flynn, opt filme, între care “Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi “Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938).
În 1939, Olivia de Havilland a jucat în “Gone with the wind/ Pe aripile vântului”, sub bagheta puternicului şi influentului producător David O. Selznick. Aici, a interpretat rolul Melanie Hamilton, cea care va deveni soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard), iubit de Scarlett O'Hara (Vivien Light).
Nouă premii Oscar pentru “Pe aripile vântului”
“Pe aripile vântului” a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări din acea vreme.
Alături de alte două legende ale Hollywood-ului, Kirk Douglas, născut şi el în 1916, şi Zsa Zsa Gabor, născută în 1917, Olivia de Havilland este cel mai longeviv star.
În cariera sa a adunat două statuete şi trei nominalizări Oscar, a lucrat cu producători celebri precum David O. Selznick, cu regizori inspiraţi ca Michael Curtiz, Anatole Litvak şi cu staruri precum Errol Flynn.
S-a stabilit în cel mai romantic oraș al lumii
Olivia de Havilland a declarat că a văzut “Pe aripile vântului” de 30 de ori şi “de fiecare dată, îmi aduce bucurie”. “Din fericire, nu mă face melancolică”, a spus ea despre colegii săi care nu mai trăiesc. “Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”.
Olivia de Havilland trăieşte astăzi la Paris, din 1953.
Câștigătorul X Factor, artist de gală. Florin Răduță, invitat special de Ziua Independenței la Ambasada SUA... Atunci când te întâlnești cu ispita în locuri neașteptate. Cătălina, de la Insula Iubirii, fotografiată de un fan în met...