În urmă cu 100 de ani, pe 11 noiembrie, Primul Război Mondial lua sfârșit. Acest eveniment de dimensiuni mondiale a adus schimbări uriașe asupra viitorului omenirii. Află care sunt consecințele Primului Război Mondial la 100 de ani de la încheierea acestuia.
După mai bine de 4 ani de război( 28 iulie1914 până pe 11 noiembrie 1918), război în care au participat peste 70 de milioane de militari, inclusiv 60 de milioane de europeni, omenirea apiedut peste nouă milioane de combatanți și șapte milioane de civili. Cifrele arată că Primul Război Mondial a fost unul dintre cele mortale conflicte din istorie și a provocat schimbări majore politice.
Consecințele Primului Război Mondial, la 100 de ani de la încheierea acestuia
1. După închieierea Primului Război Mondial, s-a conturat unul cel mai distrugător evenimente din istoria omenirii. Pierderile de vieți omenești și distrugerile la nivelul statelor din toate punctele de vedere, au reprezentat dezechilibre enorme pentru fiecare țară implicată în război.
2. România a avut și ea de suferit după Primul Război Mondial. Chiar dacă cifrele care arată pierderile suferite de România nu sunt concrete, ne putem face o idee asupra gravității problemelor cu care s-a confruntat țara noastră. Potrivit Comisiei de reparaţii din luna februarie a anului 1921, România a pierdut pe câmpul de luptă din Primul Război Mondial aproximativ 300.000 de militari căzuţi la datorie şi circa 80.000 de răniţi grav. Din categoria civililor au decedat peste 700.000 de oameni, moartea lor survenind din cauza bolilor, a mizeriei şi a numeroaselor suferinţe cauzate de armatele străine .
3. O altă consecință a Primului Război Mondial a fost introducerea, în economia țărilor, unor noi sectoare denumite complexul militar. În diferite state acest sector va ocupa un procentaj mare din resursele economice: în Germania - 90%, Franţa - 95%, Marea Britanie - 70%, Italia - 60%, Austro-Ungaria - 80%.
4. Medicina militară s-a îmbunătățit după 1918. Au fost create noi spitale de câmp care erau mai spaţioase şi mai bine dotate. Au fost inventate noi metode de vindecare şi medicamente ce aveau menirea să vindece diferite boli rezultate în urma luptelor.
5. Încheierea Primului Război Mondial aduce și dizolvarea celor 3 imperii și apariția unei noi hărți politice a Europei.
6. După dispariţia Imperiului Austro-Ungar au apărut noi state ca Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria
7. Se formează un nou stat care va purta numele de Regatul-Iugoslaviei și va include în componenţa sa sârbi, muntenegreni, bosnieci şi croaţi.
8. Dispariţia imperiului austriac va duce la începutul încercărilor deliberare naţională a populaţiei de origine română care locuia în Bucovina şi Transilvania. Rezultatul acestor mișcări s-a produs la 1 decembrie 1918, cu Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde au participat 100 000 de români din ţinuturile Transilvaniei şi Banatului. La această adunare s-a luat hotărârea de unire a Transilvaniei şi a Banatului cu România.
Centenarul Marii Uniri. Cum s-a înfăptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918
9. O altă consecință a primului Război Mondial a fost înființarea sistemului de securitate european, Liga Națiunilor Unite, având ca obiectiv principal mentinerea păcii.
10.După terminarea Primului război mondial apar numeroase dictaturi și ascensiunea extremlor(fascismul și nazismul)
11. Ultima consecință a Primului Război Mondial, și poate cea mai importantă, a fost declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe lângă toate acestea, au mai existat și alte consecințe ale Primului Război Mondial și nu poate fi trecută cu vederea trauma suferită populația tuturor statelor implicate în acest război.
Surse: histpria.ro, istoriamilitara.org