20 decembrie 1989, ziua în care locuitorii Timișoarei au ieșit în stradă. Toate marile intreprinderi s-au unit și s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile. Se striga „Jos cu Ceauşescu!”, „Noi suntem poporul”, „Armata e cu noi”, „Libertate”, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”.
Forțele de ordine au fost obligate să se confrunta cu manifestanții. Aceștia au primit ordin pentru a pregăti planul de eliminare a Revoluției.
La ora 20:30, Ceauşescu semnează decretul de instituire a stării de necesitate în judeţul Timiş, însă militarii aveau să refuze să pună în aplicare ordinele de intervenţie.
În timp ce Țara se revolta la Timișoara, Nicolae Ceaușescu apare la Televiziunea Română pentru a se adresa poporului, caracterizând totul drept opera unor „huligani”, respectiv a unor „grupuri fasciste și antinaționale”.
În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, muncitori din mai multe oraşe din Oltenia: Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt trimişi în haine de gărzi patriotice la Timişoara să facă ordine. Înarmaţi cu bate şi înfometaţi, oltenii sunt întâmpinaţi în Gara de Nord cu mâncare.
Până în ziua de 20 decembrie 1989 la Timişoara au murit 72 de persoane şi au fost rănite aproape 300. După, următorul oraș în care a izbucnit revoluția a fost Lugoj.
Tot pe 20 decembrie Lugojul s-a riidicat împotriva Regimului Comunist. După Lugoj au urmat apoi Arad, Braşov, Cugir, Târgu-Mureş, Deva, Sibiu, Alba Iulia, Ploieşti…Într-un final a venit şi Bucureştiul.
20 decembrie 2000: Ion Iliescu a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al României
Ion Iliescu depune pentru a doua oară jurământul de pereședinte al României. Mandat pe care îl încheie tot pe data de 20 în anul 2004.
Ironie sau nu, în ziua în care Ceaușescu simțea cum pierde controlul asupra României, dar 11 ani mai târziu, protejatul său și un apropiat al Elenei Ceaușeascu, Ion Iliescu începe un nou mandat de președinte. Mandat în care Guvernul Năstase vine la putere. În această perioadă România a aderat la NATO și a finalizat negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană
Poate cel mai cunoscut eveniment din acest mandat, a fost întâlnirea dintre Ion Iliescu și George W. Bush.
2004: Traian Băsescu a depus primul jurământ de președinte al României
Tot pe 20 decembrie, dar de data aceasta în 2004, Trian Băsescu îi ia locul lui Ion Iliescu. În această zi Băsescu depune primul său jurământ pentru funcția de președinte al României.
Traian Băsescu rămâne în această funcție până în 2014. În aceeași zi, dar de data aceasta în 2016, devine Senator al României până pe 19 iunie 2019.
Surse: adevarul.ro, wikipedia.org
Volumul "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler, a fost achiziţionat de Penguin Random House...