Istoria celor fara de istorie vine de departe, de la o mare distanta de documentul istoric scris. Lumea lor a fost intii circumscrisa de mitologie si folclor, apoi de cutumele si obiceiurile locurilor, si in cele din urma de lumea supravegheata a statului care a incercat sa ofere definiri, catalogari, iar apoi sa impuna restrictii, control si supraveghere.
Prelegerea de fata se doreste a fi o pledoarie pentru istoria marginalului, pentru studierea si astfel ameliorarea destinelor celor alungati in afara istoriei oficiale, frumoase, atent controlate. Vom intra in povestea unor banditi celebri interbelici precum „Tata Mosu" si le vom urmari traiectoria din copilarie la maturitate, de la inocenta la destinul „incarcerat" de mai tirziu.
Vom intra si in povestea unui loc mai putin cunoscut: mahalaua calicilor, curte a miracolelor, lume amestecata unde isi dadeau mina doua lumi: cei care traiau altfel pentru ca cel mai adesea nu au avut incotro din cauza saraciei, vietii dezordonate sau familiei risipite si lumea celor care nasteau altfel: pitici, cocosati etc sau „deveneau"altfel din cauza unor „evenimente" nefericite: ciungi, ologi, fulgerati etc.
Vom vedea reactiile societatii de la medieval la modern si contemporan fata de realitatile sociale subterane: atitudini de condescendenta, de apropiere intru cunoastere si solutii practice, de la Constantin Brancoveanu la dr.Nicolae Minovici.
Citeste continuarea articolului pe observatorcultural.ro
Neagu Djuvara a fost decorat de ambasadorul Frantei cu Ordinul Artelor si Literelor... Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania...