Căutare Live

In pragul unei noi stagiuni teatrale

Institutiile de spectacol din Romania se supun rigorilor instaurate: bani mai putini pentru salarii, bani mai putini pentru productii si pentru evenimente. Cu toate acestea, pregatirile pentru noua stagiune teatrala au inceput

Facand o incursiune in teatre din Bucuresti si din tara, am constatat ca unele trupe repeta de zor, altele sunt in vacanta si, in august, vor relua spectacolele incepute de curand sau vor purcede la crearea de noi productii teatrale.

In cele trei sali ale Teatrului National din Bucuresti (TNB) vor fi realizate pentru inceputul stagiunii: "Spitalul special", piesa scrisa de Iosif Naghiu (premiata la Concursul UNITER, 1994), in regia lui Stefan Iordanescu (Sala Atelier), cu actori precum Dorin Andone, Mihai Verbitchi, Teodora Mares; "Dineu cu prosti" de Francis Veber, in regia lui Ion Caramitru, cu Horatiu Malaele in unul din rolurile principale (Sala Mare); "Insula" de Mihail Sebastian, regia Anca Bradu (Sala Atelier) si "Juma' de viata" de John Mighton, regia Cristian Theodor Popescu (Sala Atelier). Centrul de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava" din cadrul TNB pregateste un spectacol-experiment cu piesa "Macbeth" de Shakespeare, in regia lui Radu Penciulescu.

La Teatrul Odeon, se va deschide, in octombrie, Sala Studio (sub Majestic), in spatiul fostei companii "Teatrul nostru", condusa in anii '40 de Dina Cocea. Cu prilejul inaugurarii, se pregateste spectacolul "Blifat" de Gabriel Pintilei, regia Alexandru Mihail - al doilea proiect din cadrul concursului "Debut - tineri regizori, texte contemporane", lansat de Odeon. "Blifat" este un cuvant pronuntat gresit in loc de "bifat" de personajul principal al piesei, un copil, care va fi interpretat de David Petcu, de 8 ani. Alaturi de el vor juca actorii Laurentiu Lazar, Angela Ioan, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton. Pentru Sala Mare, Dragos Galgotiu va pregati spectacolul "Viata e vis", dupa Calderón de la Barca. Decorul va purta semnatura Vittorio Holtier, iar costumele vor fi realizate de Doina Levintza. Distributia ii va include pe Marius Stanescu, Mihai Smarandache, Dan Badarau, Ionut Chivu, Mugur Arvunescu, Istvan Teglas, Paula Niculita s.a.

"Bulandra" va deschide stagiunea cu "Insemnarile unui necunoscut", dupa Dostoievski, dramatizarea apartinand regretatului regizor si pedagog Ion Cojar, care nu a mai reusit sa-si realizeze proiectul. Repetitiile sunt in toi, la Sala "Toma Caragiu" (Icoanei), regia fiind semnata de Alexandru Darie, care ne-a spus ca spectacolul este dedicat memoriei lui Ion Cojar. Printre interpreti se numara Tamara Buciuceanu-Botez, Mihai Constantin, Virgil Ogasanu, Ion Besoiu, Marian Ralea. Din echipa de creatie fac parte, de asemenea, Maria Miu (scenografia) si Adrian Enescu (muzica). La Sala Izvor, publicul va putea vedea, la inceputul toamnei, "Arta" de Yasmina Reza, in regia lui Cristian Juncu, decorul si costumele apartinand lui Cosmin Ardeleanu. Cele trei personaje vor fi interpretate de Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim si Serban Pavlu.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

Foto: Jurnalul National

Mircea M. Ionescu, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National... VIDEO! S-a inaugurat teatrul de vara "Laurentiu Duta"...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri