Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

S-a intamplat pe 7 august: 1.200 de oameni au murit intr-o secunda, dupa explozia unui convoi militar

Stiati ca pe data de 7 august, 1956, sapte camioane cu munitie au explodat in orasul Cali, Columbia, omorand aproximativ 1.200 de oameni? 

6 august, 1956. Douazeci de camioane incarcate pana la refuz cu dinamita (aproximativ 42 de tone!!!) au plecat din orasul columbian Buenaventura. S-au oprit la Cali, iar 13 dintre acestea au luat drumul orasului Bogota. Restul de sapte, care trebuiau sa plece catre alte destinatii, au fost parcate peste noapte in centrul localitatii.

Imediat dupa miezul noptii, toate cele sapte camioane au explodat, in mod inexplicabil. Intr-o singura secunda, statia de tren din apropiere a fost literalmente stearsa de pe fata pamantului, odata cu 500 de soldati cantonati intr-o baraca. Totul pe o raza de cateva sute de metri a fost distrus. Geamurile din intreg orasul au fost sparte, explozia lasand un crater imens. Nimeni nu a avut timp sa realizeze ce s-a intamplat...

La scurt timp, presedintele Columbiei, Generalul Gustavo Pinilla, a declarat ca teroristii sunt raspunzatori pentru aceasta tragedie. Nu a fost gasita, insa, nicio dovada care sa sustina ipoteza.

S-a intamplat pe 7 august!

1848 - A murit chimistul suedez Jons Jacob Berzelius. Este inventatorul notatiei chimice moderne si membru fondator al chimiei moderne, alaturi de John Dalton si Antoine Lavoisier. El a descoperit elementele siliciu, seleniu, toriu si ceriu, iar recipientele care se folosesc pentru amestecarea diferitelor substante chimice se numele “pahare Berzelius”.

1864 – A fost infiintata primaria orasului Bucuresti. Primul primar ales a fost Barbu Vladoianu. In timpul primului sau mandat ca edil al Capitalei, morile de apa de pe Dambovita au fost desfiintate si a fost proiectat un sistem de canalizare a raului pentru a impiedica inundatiile. In anul urmator a infiintat Oficiul de stare civila si a fost semnat contractul pentru construirea primei linii de cale ferata de pe teritoriul Romaniei: Bucuresti – Giurgiu.

1876 - S-a nascut Mata Hari, dansatoare, curtezana si spioana in serviciul Germaniei in timpul Primului Razboi Mondial. In 1917 a fost condamnata si executata pentru spionaj de catre un pluton de executie francez.

1911 - A incetat din viata Gheorghe Cartan (Badea Cartan), taran roman autodidact, luptator pentru eliberarea nationala a romanilor din Transilvania si raspanditor de carti romanesti la sate. A calatorit pe jos pana la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian si alte marturii despre originea latina a poporului roman.

1941 - A incetat din viata scriitorul si filosoful indian Rabindranath Tagore supranumit "Sufletul Bengalului" si "Profetul Indiei moderne". A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1913.

1942 – Al Doilea Razboi Mondial. Fortele americane au trecut la ofensiva in Oceanul Pacific si au debarcat infanteria marina pe insulele de la Guadalcanal si Tulagi, din insulele Solomon. Cu aceasta ocazie a debutat celebra Batalie de la Gudalcanal.

1957 - A incetat din viata actorul american Oliver Hardy, "Bran", devenit celebru in cuplul de comici Stan si Bran.

1975 – S-a nascut frumoasa actrita sud-africana Charlize Theron. In 2004 a castigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal cu filmul “Monster”.

1998 – Au avut loc atentate cu bomba la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) si Dar es Salaam (Tanzania). 257 de persoane, dintre care 12 americani, si-au pierdut viata in aceste atacuri revendicate de "Armata islamica pentru eliberarea locurilor sfinte".

foto: icesi.edu.co

Recomandari