Cea de-a 26-a ediţie Astra Film Festival a debutat luni cu proiecţii sold out şi continuă cu un program din care fac parte dezbateri, întâlniri-eveniment cu legende ale filmului documentar şi concerte live. Juriul a început evaluarea filmelor, iar sâmbătă vor fi anunţaţi câştigătorii.
Spectatorii au la dispoziţie în această săptămână peste 400 de proiecţii şi evenimente - vor rula 126 de filme realizate în 45 de ţări ale lumii.
Un număr de 47 de titluri au fost incluse în patru secţiuni competiţionale - Internaţional, Europa Centrală şi de Est, România şi DocShool.
Programul e completat de zeci de filme grupate după subiectele abordate în 12 programe tematice speciale - de la teme istorice mari, evoluţia României şi a lumii în cei 30 de ani de la căderea Zidului, la istorica mică, intimă, a comunităţilor sau familiilor.
„În cei 26 de ani trecuţi de la prima ediţie a festivalului, pe ecranele Astra Film Sibiu s-au derulat 10% din cele aproximativ 20.000 de filme care s-au înscris pentru selecţie. Asta înseamnă că peste 2.000 de regizori şi-au expus operele pe ecranele festivalului. Sunt regizori care au căutat să ne aducă poveşti, istorii, experienţe umane, şi care uneori şi-au riscat viaţa pentru a-şi realiza filmele”, a transmis Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Sibiu.
Printre producţiile româneşti de neratat se numără: „Fata de aur” (Denisa Morariu Tamaş, Adrian Robe) - explorează un moment dramatic din istoria gimnasticii româneşti, Sydney 2000, şi lupta Andreei Răducan cu cei care au înşelat-o în timp ce încearcă să-şi recupereze medalia de aur şi demnitatea; „Cei ce rămân/ Pastures New” (Anne Schiltz, Charlotte Grégoire) - vorbeşte despre emigrările în afară şi dorul de casă, aşa cum le resimt locuitorii satului sibian Mălâncrav; „Casa cu lacăt” (Diana Gavra) - o explorare a fenomenului corupţiei, ale cărei tentacule sunt adânc înfipte în mentalitate şi în viaţa zilnică din România; şi „Teach” (Alex Brendea) - documentar dezvoltat în cadrul programului Romanian Docs in Progress la AFF 2016, în premieră mondială la ediţia din acest an.
Tabloul producţiilor româneşti din selecţia AFF 2019 e completat de o serie de proiecţii-eveniment, printre care „Siberia din Oase” (Leontina Vătămanu) - care punctează ororile prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în epoca stalinistă - şi „Între Chin şi Amin” (Toma Enache), despre fenomenul Piteşti. Cele două producţii vor fi proiectate în premieră la Sibiu.
Sâmbătă, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Sibiu va avea loc gala de decernare a premiilor. Ceremonia va fi încheiată cu un concert susţinut de Om la lună.
Programul DocTank, dedicat profesioniştilor din industrie, are loc între 17 şi 19 octombrie şi include dezbateri, ateliere, evenimente, prezentări şi oportunităţi de networking. Din cadrul DocTank face parte şi Astra Film Lab, un workshop intensiv în care sunt expuse 10 proiecte în derulare ale unor tineri creatori din România, Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Cehia şi Ucraina, în faţa unor reprezentanţi de marcă ai industriei. Proiectele câştigătoare vor primi premii de dezvoltare, postproducţie şi marketizare digitală.
Astra Film Junior e cel mai amplu şi complex program din România destinat copiilor şi adolescenţilor centrat pe educaţie audiovizuală prin film documentar, oferind un program personalizat pentru trei categorii de vârstă: 6+, 11+ şi 15+. Anul acesta consemnează 27.500 de rezervări pentru proiecţiile dedicate copiilor, anunţându-se un nou record de audienţă.
La ediţia din acest an vor avea loc şi proiecţii full-dome şi VR.
Sursa : news.ro
Înainte de Joker: Zece filme cu Joaquin Phoenix în care a jucat magistral... Actorii Vlad Ivanov şi Adrian Titieni, între invitaţii speciali ai Les Films de Cannes à Iaşi, Timişoara şi Botoşani...