De altfel, enervat, Ceausescu a dat dispozitie sa se faca filme cu domnitori. Alte filme cu domnitori romani, dublandu-se in mod caraghios subiectele cu voievozi deja devenite filme din mana lui Sergiu Nicolaescu.
Necazuri a avut cu cenzura comunista sI la filmul “Osanda”. Scena care i-a iritat pe activistii inalti de partid a fost secventa in care Amza Pellea urca simbolic cu o cruce in spate un deal, vanat fiind de jandarmii ce-l impresurasera. Izbit de gloante, Amza se taraste pana in varful colinei, plin de sange, si Dinica, in rolul sergentului, slobozeste cartusul mortal. Inainte de a-si da ultima suflare, fara sa abandoneze crucea simbolica, Amza suduieste cu obida: “Dumnezeii ei de viata”. Parand o metafora legata de Golgota, scena lui Amza insangerat, cu crucea in spinare, i-a facut pe cenzorii comunisti sa refuze difuzarea filmului.
In mod cu totul surprinzator, insa, Ceausestii au vazut filmul si au decretat: “ E bun”. Asa a ajuns pe ecrane bijuteria de film “Osanda”, atat de indragita de spectatori dar si de critici.
sursa: Jurnalul National
foto: Intact Images