Live acumFilm: Bona de la Forţele Speciale
Prime Time 20:00Film: Bona de la Forţele Speciale

Ce trebuie să știi înainte de a-ți da demisia de la actualul loc de muncă

O ofertă salarială mai bună, un program mai flexibil, un pachet mai atrăgător de beneficii, plictiseală, neînțelegeri cu colegii sau nevoia de a schimba ceva. Indiferent de motivul plecării de la un loc de muncă, în zilele noastre aproape că nu putem vorbi de o carieră fără să existe și o demisie.

Dacă ești la primul loc de muncă sau poate vrei să îți schimbi jobul și nu mai știi care sunt condițiile în care poți face acest lucru, citește articolul și vezi ce presupune o demisie a angajatului.

Foarte simplu spus, prin depunerea unei demisii angajatul își anunță angajatorul că a luat hotărârea de a înceta contractul individual de muncă. Decizia este unilaterală și nu este nevoie să dai explicații, dacă nu dorești acest lucru. Însă există o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească ambele părți, pentru ca despărțirea să aibă loc în condiții legale.

În primul rând, trebuie să știi că, odată depusă demisia, angajatorul tău este obligat să o înregistreze. Totodată, poate exista și un preaviz, de maximum 20 de zile lucrătoare, dacă ai o funcție de execuție, sau de cel mult 45 de zile lucrătoare pentru angajații care au funcții de conducere. Nefiind menționat niciun termen minim al preavizului în Codul Muncii, se poate accepta și o demisie fără preaviz.

Efectul demisiei se produce chiar dacă ai un contract full-time sau part-time, cu durată determinată sau nedeterminată. Contractul va înceta odată cu finalizarea preavizului sau, dacă atât tu cât și angajatorul ați stabilit ca încetarea raporturilor de muncă să se producă fără preaviz, la data la care angajatorul renunță la acest termen. Reține însă că termenul se calculează începând cu ziua următoare celei în care ți-ai depus demisia. Și mai este un aspect important de menționat: nu e nevoie ca angajatorul tău să aprobe sau nu demisia, ci doar să o înregistreze.

Cum îți dai demisia

Pentru o încetare în bune relații a contractului de muncă, îți recomandăm să îți duci la îndeplinire sarcinile sau proiectele, pentru a nu lăsa lucrurile nefinalizate. Totodată, respectă perioada de preaviz, pentru a nu genera potențiale probleme care pot duce inclusiv la o acționare în judecată pentru prejudicii aduse companiei.

În ceea ce privește cererea propriu-zisă, poți folosi un model simplu, care să stipuleze numele, funcția, numărul de zile de preaviz, data și semnătura. Iată un model demisie pe care îl poți redacta:

Subsemnatul (numele tău), salariat la (numele companiei), în funcția de (precizează funcția ta), vă rog să consemnați demisia mea, urmând a înceta activitatea la data de (data la care vrei să înceteze contractul de muncă). Perioada dintre notificarea prezentă și data încetării activității mele reprezintă preavizul de (numărul zilelor) zile calendaristice, conform contractului individual de muncă.

Ce ai de făcut după ce ai dat șefului sau departamentului de resurse umane cererea ta de demisie? În primul rând, ar fi util pentru ambele părți să existe o discuție sinceră, în care să fie oferit feedback pentru activitatea desfășurată până la data respectivă. Dacă ai o altă ofertă și nu vrei să divulgi numele companiei la care vei pleca, nu te obligă nimeni să faci asta. De asemenea, evită să aduci critici, jigniri sau certuri și bârfe. Păstrează o notă profesională și lasă totuși o ușă deschisă printr-o plecare civilizată din actuala companie. Totodată, nu uita că le poți mulțumi șefilor sau colegilor care te-au susținut sau care te-au îndrumat de-a lungul activității tale.

Dacă tot suntem la acest capitol, încearcă să nu îți iei concediu în perioada de preaviz, pentru că îți vei pune angajatorul într-o situație dificilă. E bine de știut că nu te poate obliga nimeni să îți iei concediu în preaviz, la fel cum nici angajatorul nu este obligat să îți accepte cererea ta de concediu. Iar dacă te gândești la varianta concediului medical, trebuie să știi că în timpul acestuia, contractul de muncă este suspendat, drept urmare termenul de preaviz se prelungește cu perioada concediului respectiv.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului...

Spynews.ro

VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o...

Spynews.ro

"Taică-tu e și îngropat deja". Scene ireale în România. Au îngropat din greşeală altă...

AntenaSport

IREAL! Încă o femeie sfidează vârsta. Oamenii au impresia că este mai tânără cu câteva...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

OPT filme horror blestemate. Uite ce au pățit actorii după filmări!

Zu TV

NOUĂ vedete care şi-au pierdut virginitatea cu alte celebrități

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Cum a făcut mișto Margaret Thatcher mișto de Elena Ceaușescu. ”Abia distinge polimerul de...

Playtech.ro

Motivul pentru care 550 de tone de aur au ajuns urgent la New York. Demers fără precedent

Playtech.ro

Super contractul pe care Ianis Hagi l-a semnat în secret: ”Sincer, nu voiam să semnez!”...

Telekomsport.ro

Scandal după finala Survivor România! Iancu Sterp a răbufnit după ce a pierdut! Tensiuni...

Capital.ro

Bianca Drăgușanu șochează. ”Doctorul mi-a zis să mă pregătesc”

Impact

Horoscop săptămâna 1-7 iunie, cu Camelia Pătrășcanu. Săgetătorii trebuie să fie atenți...

Antena3.ro

Ce operații estetice are Dana Budeanu! Puțini știu adevărul

Voxbiz.ro

Un rus a cumparat cel mai ieftin BMW F10 M5 din lume si a crezut ca a dat o mega lovitura, insa...

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro