Friptură de miel la cuptor, rețeta lui Chef Florin Dumitrescu. Trucuri de la juratul „Chefi la cuțite” pentru un gust minunat
Chef Florin Dumitrescu din emisiunea „Chefi la cuțite” a dezvăluit cum se face cea mai bună rețetă de friptură de miel! Carnea va deveni fragedă și gustoasă, numai bună pentru o masă cu totul și cu totul specială.
Publicat: Miercuri, 28 Aprilie 2021, 16:34 | Actualizat: Vineri, 30 Aprilie 2021, 08:35- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fie că este vorba despre masa de Paște sau pur și simplu despre o altă ocazie, friptura de miel este o mâncare deosebită. Chef Florin Dumitrescu de la „Chefi la cuțite” a dezvăluit cum se face cea mai bună rețetă de friptură de miel la cuptor.
Rețeta de friptură de miel a lui Chef Florin Dumitrescu de la „Chefi la cuțite”
Masa de Paște nu poate să fie completă fără o porție generoasă de friptură de miel. Totuși, foarte multe persoane evită acest tip de carne din cauza gustului specific. Pentru ca friptura să fie una cu adevărat aromată și fragedă, atunci trebuie să respecți anumite reguli și sfaturi, oferite chiar de Chef Florin Dumitrescu de la emisiunea „Chefi la cuțite”. Dacă alegi să pregătești rețeta acestuia de friptură de miel, atunci cu siguranță mâncarea ta va fi lăudată de toți.
Ingrediente pentru rețeta de friptură de miel a lui Chef Florin Dumitrescu
Pentru această rețetă de friptură de miel avem nevoie de:
-
ceapă, 2 bucăți
- țelină, 1 bucată
- pulpă de miel, 1 bucată generoasă
- morcovi, 2 bucăți
- fenicul, 1 bucată
- păstârnac, 1 bucată
- vin roșu
- vin alb
- sos de roșii, 80 ml
- cimbru uscat
- busuioc uscat
- cartofi, 3-4 bucăți
- usturoi, 2 căpățâni
- unt, un pachet de 100 g
Mod de preparare a rețetei de friptură de miel a lui Chef Florin Dumitrescu
Usturoiul necurățat, ceapa curățatată, feniculul, păstârnacul, țelina și morcovul se taie în bucăți grosiere și se rumenesc bine, bine de tot într-o oală sau tigaie. La final se adaugă vinul alb și vinul roșu, se pune capacul și se lasă amestecul la fiert la foc mic, ca să se reducă.
Pe aceeași temăSe pune carnea de miel într-un vas încăpător și se adaugă ulei de măsline, busuioc uscat, cimbru uscat, sare și piper după gust (de preferat proaspăt râșnit). Ingredientele se amestecă și se întind uniform pe suprafața cărnii. În timp ce pregătea totul, Florin Dumitrescu a dezvăluit faptul că nu trebuie să ne fie teamă să adăugăm condimente și ierburi fiindcă „niciodată nu e prea mult, ci mai degrabă prea puțin”.
Apoi, tragem un pic mielul pe un grătar, o plită încinsă sau într-o tigaie, ce aveți la îndemână, ca să-i închidem porii. În tava cu friptură de miel se adaugă și amestecul de legume pe care l-am pus anterior cu vin. Se adaugă bucăți generoase de unt peste tot prin tava cu miel și legume, apoi se toarnă sosul de roșii (aproximativ jumătate de sticlă mare) și câteva foi de dafin.
Continuăm rețeta și în oala în care au fiert legumele se pun cele două tipuri de vin, se lasă puțin la fiert ca să se evapore alcoolul. Apoi, totul se toarnă în tava cu miel și legume. Recipientul se acoperă cu trei bucăți de folie de aluminiu, pentru ca totul să rămână în tavă. Băgăm totul la cuptor și lăsăm apoi să fiarbă într-o tavă acoperită cu folie de aluminiu sau cu un capac, timp de aproximativ 4 ore, la 140-150 de grade. Cu cât măriți timpul din cuptor și micșorați temperatura, cu atât friptura de miel va fi mult, mult mai gustoasă.
Rolul legumelor este acela de-a servi nu doar drept garnitură, ci și pentru a conferi sosului cremozitate, gust și consistență. Cu cât folosim mai multe legume, cu atât preparatul nostru are mai multe șanse de-a ieși gustos.
Am putut afla de la Florin Dumitrescu, în timp ce a pregătit rețeta lui de friptură de miel, faptul că cel mai bun potențiator de aromă a fost și rămâne untul, nu doar când vine vorba despre carne, ci mai ales atunci când pregătim diferite tipuri de piure. Atunci când facem un preparat în care folosim mai multe tipuri de grăsime, uleiul se folosește înainte de unt.
Poftă bună și spor la gătit o delicioasă friptură de miel, după rețeta lui Chef Florin Dumitrescu de la emisiunea „Chefi la cuțite”!
Fiecare familie are rețetele sale, iar leușteanul este una dintre verdețurile folosite pe teritoriul țării noastre cu precădere în ciorbele tradiționale. Cu ocazia Paștelui, îți recomandăm o rețetă de ciorbă de miel cu borș și leuștean, care să îți încânte papilele gustative.