Antena

Lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru cea mai bună rețetă a copilăriei

Iată cum prepari lapte de pasare, o rețetă în 6 pași simpli. Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă deopotrivă pe cei mari și pe cei mici

Publicat: Miercuri, 05 Iunie 2019, 12:24 | Actualizat: Miercuri, 05 Iunie 2019, 12:33
Galerie de imagini
Iată cum prepari lapte de pasare, o rețetă în 6 pași simpli. Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă deopotrivă pe cei mari și pe cei mici

Iată cum prepari lapte de pasare, o rețetă în 6 pași simpli. Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă deopotrivă pe cei mari și pe cei mici

Laptele de pasăre este un desert ce ne amintește tuturor de copilărie și de vremurile când bunica de la țară pregătea această bunătate, zilele erau mai lungi și grijile mai puține. Această reţetă de lapte de pasăre, specifică pentru Banat şi Ardeal, cu ingredientele ei simple dar care garantează un desert de o mare finețe, se potriveşte perfect pentru sfârşitul de săptămână sau oricare altă zi în care ești nostalgic și îți amintești de copilărie.

Lapte de pasăre – Ingrediente

-1 litru lapte cu 3,5% grăsime

-6 ouă

-180 grame de zahăr

-1 păstaie de vanilie

-1 praf de sare

Lapte de pasăre – Mod de preparare

Pune laptele la foc mic într-o cratiță cu fundul gros pentru a nu se prinde. Dacă alegi să folosești păstaie de vanilie, este indicat să răzui păstaia acum peste lapte și să o adaugi și păstaia cu totul. Lasă laptele să fiarbă și oprește focul după ce a dat în clocot. Laptele trebuie lăsat să se infuzeze cu vanilia 10-15 minute.

Între timp, separă cu grijă albușurile de gălbenușuri și pune-le în două castroane încăpătoare. Peste albușuri, presară un praf de sare și bate cu mixerul la viteză mare. După ce se formează o spumă consistentă, adăugă 100 de grame de zahăr în 2-3 tranşe, în timp ce baţi în continuare cu mixerul. Se bat albuşurile cu zahărul până când acesta se dizolvă complet şi se obţine o bezea fermă şi lucioasă.

Recomandari A1

Scoate păstaia de vanilie din lapte și pune din nou la fiert laptele la foc mic. Cu 2 linguri umezite în laptele fierbinte formează ”găluşte” din bezeaua pe care ai făcut-o şi pune-le la fiert, la foc mic, în laptele aromat cu vanilie.

Bulgăraşii de bezea se fierb 2-3 minute pe fiecare parte, la jumătatea timpului de gătire urmând să îi întorci cu o spumieră. Când sunt gata, scoate cu spumiera bulgării de bezea gătiţi din cratiţa cu lapte, scurge-i de lapte şi pune-i pe o tavă, să se răcească. Se opreşte focul la cratiţa cu lapte, se pune capacul şi se păstrează laptele fierbinte.

Crema de vanilie componentă a desertului Lapte de pasăre este, de fapt, o creme anglaise pregătită doar cu lapte şi gălbenuşuri. Pentru a o pregăti, vom proceda astfel: adăugă peste gălbenuşuri restul de 80 de grame de zahăr şi bate cu mixerul până când zahărul e complet dizolvat iar gălbenuşurile cresc mult în volum şi se deschid la culoare.

În acest moment, toarnă deasupra cremei de gălbenuşuri tot laptele vanilat, fierbinte, trecându-l printr-o strecurătoare ca să reţii eventualele urme de albuş care ar fi putut rămâne de la gătirea bulgăraşilor de bezea. Omogenizează compoziţia cu mixerul la cea mai mică viteză şi toarnă totul într-o cratiţa curată cu fundul dublu.

Pune cratiţa pe foc mic şi amestecă continuu, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, insistând pe fundul vasului. Atenţie, e foarte uşor să ratezi această cremă gătind-o prea mult. Tocmai de aceea trebuie să fi foarte precaut. Dacă se va încălzi peste temperatura de 80 de grade Celsius, gălbenuşurile se vor găti complet şi crema se va îmbrânzi.

În caz că nu ai un termometru, probează în mod repetat scufundând o lingură în cremă. În momentul în care crema îmbracă uniform dosul lingurii iar dacă încerci să iei cu degetul de pe această suprafaţă, se formează două linii ferme, care nu se amestecă, înseamnă că este gata crema şi oprești focul.

La sfârșit, poți pune desertul în boluri sau cupe cât crema e încă caldă. Deasupra adaugi bulgărașii de bezea și lași să se răcească la temperatura camerei înainte să servești.

Citește și :

Zamă de leurdă cu cartofi și Pături de mămăligă cu brânză și cârnați

Rețetă jeleu de căpsuni. Cel mai gustos jeleu de casă

Sursă foto: retetefel

Whatsapp LinkedIn
lapte de pasare reteta lapte de pasare
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Gheorghe Mustaţă, MGK666 şi clanurile Litraşu, Sadoveanu sau Ştoacă. Cine e vizat în dosarul "Ghost Gun"
Videoclipul zilei
Citește și
Rețeta simplă de lapte de pasăre a lui Florin Dumitrescu. De ce a ales celebrul bucătar să...
Super Neatza, 26 aprilie 2022. Rețeta lui Nicolai Tand: pască cu lapte de pasăre
Hello Chef sezonul 2, 10 octombrie 2021. Roxana Blenche, Riki și Elena Matei au preparat lapte de pasăre
Elena Alexandra Cucu gătește lapte de pasăre, la Chefi la cuțite
Video recomandate
Video
Citește și
Cereale bogate în proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta zilnică Catine.ro
Actrița celebră cu care Juan Soler a avut o relație secretă. Între ei există o diferență de 10 ani:... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce a pățit studenta din Iran, care a ieșit în stradă în lenjerie intimă. Imaginile au făcut... Libertatea.ro
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare Ziare.com
Cât de frumoasă este prima soţie a lui Walter Zenga. Are 63 de ani şi arată ca o adolescentă AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România:... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională HelloTaste.ro
Alertă în Italia. A apărut primul caz de ”gripă australiană”, care afectează și creierul Antena3.ro
AI poate aduce un viitor „catastrofal”, avertizează „nașul” tehnologiei. Ce recomandă expertul Yoshua... useit
Horoscopul zilei de 5 noiembrie 2024. Berbecii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
ATENȚIE la ofertele de Black Friday! Cum verifici un magazin online dacă este real Wall-Street
Negresa de post: rețetă delicioasă și pufoasă de negresă de post cu gem Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime Redactia.ro
Val de aer polar peste România. Zona unde temperaturile au scăzut deja la -10 grade pe timp de noapte Observator
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism MediCOOL
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură HelloTaste
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului ProSport
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza pentru jumătatea lunii noiembrie 2024. Avertisment de ultimă oră Gandul
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către... CanCan
Excesul de zahăr și de grăsimi în timpul sarcinii poate pune în pericol sănătatea bebelușului. Cât de... DeParinti
Travis Kelce a vorbit despre „următorul pas” în relația sa. Sportivul și iubita lui, Taylor Swift, se... ZUTV
Cum te poți feri de înșelătoriile la telefon. Detaliile la care trebuie să fii atent UseIT
6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna Hello Taste