Lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru cea mai bună rețetă a copilăriei
Iată cum prepari lapte de pasare, o rețetă în 6 pași simpli. Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă deopotrivă pe cei mari și pe cei mici
Publicat: Miercuri, 05 Iunie 2019, 12:24 | Actualizat: Miercuri, 05 Iunie 2019, 12:33- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată cum prepari lapte de pasare, o rețetă în 6 pași simpli. Un desert iubit de milioane de copii, preparat de bunicile și mamele din România, îi încântă deopotrivă pe cei mari și pe cei mici
Laptele de pasăre este un desert ce ne amintește tuturor de copilărie și de vremurile când bunica de la țară pregătea această bunătate, zilele erau mai lungi și grijile mai puține. Această reţetă de lapte de pasăre, specifică pentru Banat şi Ardeal, cu ingredientele ei simple dar care garantează un desert de o mare finețe, se potriveşte perfect pentru sfârşitul de săptămână sau oricare altă zi în care ești nostalgic și îți amintești de copilărie.
Lapte de pasăre – Ingrediente
-1 litru lapte cu 3,5% grăsime
-6 ouă
-180 grame de zahăr
-1 păstaie de vanilie
-1 praf de sare
Lapte de pasăre – Mod de preparare
Pune laptele la foc mic într-o cratiță cu fundul gros pentru a nu se prinde. Dacă alegi să folosești păstaie de vanilie, este indicat să răzui păstaia acum peste lapte și să o adaugi și păstaia cu totul. Lasă laptele să fiarbă și oprește focul după ce a dat în clocot. Laptele trebuie lăsat să se infuzeze cu vanilia 10-15 minute.
Între timp, separă cu grijă albușurile de gălbenușuri și pune-le în două castroane încăpătoare. Peste albușuri, presară un praf de sare și bate cu mixerul la viteză mare. După ce se formează o spumă consistentă, adăugă 100 de grame de zahăr în 2-3 tranşe, în timp ce baţi în continuare cu mixerul. Se bat albuşurile cu zahărul până când acesta se dizolvă complet şi se obţine o bezea fermă şi lucioasă.
Scoate păstaia de vanilie din lapte și pune din nou la fiert laptele la foc mic. Cu 2 linguri umezite în laptele fierbinte formează ”găluşte” din bezeaua pe care ai făcut-o şi pune-le la fiert, la foc mic, în laptele aromat cu vanilie.
Bulgăraşii de bezea se fierb 2-3 minute pe fiecare parte, la jumătatea timpului de gătire urmând să îi întorci cu o spumieră. Când sunt gata, scoate cu spumiera bulgării de bezea gătiţi din cratiţa cu lapte, scurge-i de lapte şi pune-i pe o tavă, să se răcească. Se opreşte focul la cratiţa cu lapte, se pune capacul şi se păstrează laptele fierbinte.
Crema de vanilie componentă a desertului Lapte de pasăre este, de fapt, o creme anglaise pregătită doar cu lapte şi gălbenuşuri. Pentru a o pregăti, vom proceda astfel: adăugă peste gălbenuşuri restul de 80 de grame de zahăr şi bate cu mixerul până când zahărul e complet dizolvat iar gălbenuşurile cresc mult în volum şi se deschid la culoare.
În acest moment, toarnă deasupra cremei de gălbenuşuri tot laptele vanilat, fierbinte, trecându-l printr-o strecurătoare ca să reţii eventualele urme de albuş care ar fi putut rămâne de la gătirea bulgăraşilor de bezea. Omogenizează compoziţia cu mixerul la cea mai mică viteză şi toarnă totul într-o cratiţa curată cu fundul dublu.
Pune cratiţa pe foc mic şi amestecă continuu, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, insistând pe fundul vasului. Atenţie, e foarte uşor să ratezi această cremă gătind-o prea mult. Tocmai de aceea trebuie să fi foarte precaut. Dacă se va încălzi peste temperatura de 80 de grade Celsius, gălbenuşurile se vor găti complet şi crema se va îmbrânzi.
În caz că nu ai un termometru, probează în mod repetat scufundând o lingură în cremă. În momentul în care crema îmbracă uniform dosul lingurii iar dacă încerci să iei cu degetul de pe această suprafaţă, se formează două linii ferme, care nu se amestecă, înseamnă că este gata crema şi oprești focul.
La sfârșit, poți pune desertul în boluri sau cupe cât crema e încă caldă. Deasupra adaugi bulgărașii de bezea și lași să se răcească la temperatura camerei înainte să servești.
Citește și :
Zamă de leurdă cu cartofi și Pături de mămăligă cu brânză și cârnați
Rețetă jeleu de căpsuni. Cel mai gustos jeleu de casă
Sursă foto: retetefel