Antena

Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

Este momentul în care casele se umple de veselie, iubire și miros de cozonaci. Dacă ești în căutarea rețetei perfecte pentru masa festivă, am pregătit pentru tine rețete de cozonaci pufoși cu nucă și rahat, respectiv cu umplutură de cacao, pentru a-i impresiona pe cei dragi. Iată cum prepari cozonaci aromați, cu miez pufos și crustă delicioasă.

Publicat: Luni, 20 Decembrie 2021, 11:23 | Actualizat: Marti, 11 Aprilie 2023, 12:23
Galerie de imagini
Iată cum prepari cozonaci pufoși, aromați, cu miez pufos și crustă delicioasă după rețeta simplă a bunicii
Shutterstock.com

De sărbători, cozonacul nu poate lipsi de pe masă, nu-i așa? Fie că petreci alături de familie sau de toți prietenii dragi, acest deliciu este unul dintre atracțiile Sărbătorilor de iarnă și nu numai.

Chiar dacă rețetele sunt migăloase și e nevoie să aștepți ceva până când cozonacii sunt dospiți, respectiv gata de scos din cuptor, efortul merită pe deplin.

Am selectat pentru tine două rețete speciale de cozonaci pufoși și aromați, prima din caietul bunicii și a doua inspirată de la Chef Sorin Bontea. Prima este rețeta de cozonac cu nuci/ rahat/ cacao, care are un timp de preparare de 45 de minute, o oră de coacere.

Pe aceeași temă

Rețetă cozonac pufos cu nucă/rahat /cacao

Cozonacul nu este una dintre cele mai simple prăjituri, însă este, cu siguranță, o delicatesă care nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. În rândurile următoare veți regăsi o rețetă de cozonac pufoc cu nucă/rahat/cacao, explicată pas cu pas, pentru a fi cât mai ușor de înțeles.

Pe aceeași temă

Ingrediente cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao

Înainte de a începe să pregătești cozonacul cu blat moale și nuci/cacao, asigură-te că ai în cămară următoarele ingrediente. Nu strică nici dacă ai cantități mai mari, în caz că tava ta nu este cea clasică pentru cozonac și vrei unul de o dimensiune mai mare.

Ce ingrediente se folosesc pentru 2 porții de cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao:

Pentru miezul și coaja delicioasă a cozonacului veți avea nevoie de următoarele:

Recomandari A1

Pentru umplutura cozonacului cu nuci/cacao, rețeta tradițională spune că se folosesc următoarele ingrediente :

Cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao: mod de preparare

Pentru început, făina trebuie cernută de trei ori. Pentru asta este nevoie de un vas mare, încăpător, scriu cei de la farfuriacolorată.

După ce acest proces a luat final, se ia făină din centrul recipientului, astfel încât să se formeze un spațiu rotund. Atenție însă, indicat este să rămână un strat generos de produs pe fundul lui.

Acum se pun la fiert laptele, zahărul (atât cel simplu, cât și cel vanilat). Conținutul nu trebuie să fiarbă, ci e nevoie să fie lăsat atât cât să se topească zahărul.

Pe aceeași temă

După ce acest lucru s-a întâmplat, folosim câteva linguri de lapte pentru a dizolva drojdia și ne întoarcem la vasul cu făină. În groapa făcută în ea se pune drojdia și se presară puțină făină, cât să acopere zona respectivă. Nu este nevoie să amestecăm încă, ci doar să așteptăm 10 minute.

În acest timp, drojdia se activează și va ieși prin stratul de făină care o acoperă. Dacă nu arată de parcă a erupt, indicat este să mai fie lăsată câteva minute.

În acest timp, putem separa gălbenușurile. Ele se freacă cu sare, se adaugă coaja de lămâie și toată compoziția trebuie pusă în vasul cu făină. Se toarnă, de asemenea, laptele rămas și aluatul trebuie amestecat bine astfel încât toate elementele să fie amestecate bine bine.

Pe aceeași temă

Cu foarte puțin ulei ne ungem mâinile și continuăm să frământăm aluatul cozonacului pufos. Indicat este să fie utilizați doar 100 ml de ulei, însă putem depăși cu puțin această cantitate.

Recomandat este să evitați utilizarea făinii dacă aluatul se lipește de palme și să îl înlocuim cu ulei. În acest fel, cozonacul va ieși moale și nu se va întări după ce se răcește.

Timpul minim de frământat este 15 minute, însă puteți să faceți asta până la 30 de minute. Odată ce procesul este gata, aluatul trebuie acoperit și lăsat la dospit în jur de o oră jumătate, chiar două.

Cum timpul ne permite, putem să facem umplutura cozonacului pufos cu nucă/ rahat/ cacao. Este un proces simplu: albușurile de la cele 5 ouă se bat cu zahăr până se formează o spumă, apoi se pun nuca, cacao și se amestecă bine.

La ce grade și cât timp se lasă cozonacul pufos în cuptor

După ce aluatul a crescut se împarte în două. La rândul ei, fiecare bucată se împarte în două părți pentru a adăuga umplutura cozonacului cu nucă/ rahat/ cacao. Rețeta spune ca fiecare bucată de aluat să fie întinsă pe o o suprafață unsă cu ulei.

După ce bucata de aluat a fost întinsă bine cu un făcăleț și conținutul umpluturii presărat în mod uniform, fiecare folie se rulează și se împletește în două, după care este așezată pe tava tapetată cu hârtie de copt.

După ce mai sunt lăsați ceva timp la crescut, cozonacii necopți se ung cu gălbenuș și se pune zahăr pe deasupra.

Pe aceeași temă

Pentru început, cozonacul pufos se coace la foc mediu. După primele 15 minute, se lasă focul mai mic pentru că cele mai multe cuptoare au tendința de a arde aluatul.

Pentru a evita acest lucru, putem adăuga foaie de copt și peste cozonac. Însă acest lucru este posibil după primele 30 de minute de coacere.

După o oră, cozonacul este gata. Indicat este să fie verificat pentru că fiecare cuptor coace diferit. Poftă bună și Sărbători luminate!

Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

O altă variantă de cozonac pufos și delicios este după rețeta lui Sorin Bontea. Cozonacul făcut de Chef are umplutură bogată și delicioasă și este ușor de preparat.

Pe aceeași temă

Ingrediente rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea

Spre deosebire de rețeta de cozonac pufos cu nucă/ rahat/ cacao, pe care am dezvoltat-o în rândurile de mai sus, rețeta lui Sorin Bontea este mai complexă. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a pune pe masă un cozonac ca al Chefului de la Antena 1:

Click aici pentru mai multe detalii despre cum se prepară cozonacul după rețeta lui Sorin Bontea.

Whatsapp LinkedIn
cozonac reteta craciun sorin bontea
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Citește și
Ce a putut să descopere o femeie din București în cozonacul cumpărat din supermarket. A scos imediat...
Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit...
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Gospodinele din Sibiu au dezvăluit secretul cozonacilor pufoşi pentru masa de Crăciun. Cozonac...
Video recomandate
Video
Citește și
Efectele secundare ale pierderii rapide în greutate. La ce poți să te aștepți atunci când slăbești brusc Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Ce făceau doi români pe un drum de țară din Anglia. Au fost blocați de localnici și apoi condamnați Libertatea.ro
Rareș Bogdan, despre alegerile pentru București: „Se vor câștiga cu sub 30%”. De ce nu exclude... Ziare.com
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă... AntenaSport
Carmen Grebenișan și Alex Militaru, discuții despre partaj după anunțul divorțului. Ce a dezvăluit vedeta:... Elle
În ce relații a rămas Vero Căliman cu Mirela Retegan, după ce a părăsit „Gașca Zurli”. „Fetița... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon HelloTaste.ro
Vouchere de vacanţă 2024. Primii angajaţi care vor beneficia de 1.600 de lei, bani de la stat Antena3.ro
Cea mai puternică explozie solară din ultimii 7 ani are loc săptămâna aceasta. De ce nu se va vedea pe cer... useit
Horoscopul zilei de 18 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să-și împartă sarcinile. Află ce se întâmplă cu... Catine
GRAFICE | Topul celor mai scumpe localități din România: Case mai scumpe decât în București Wall-Street
Eleganță și stil la Festivalul de Film de la Cannes 2024: Jane Fonda, Meryl Streep și Heidi Klum au strălucit pe... Kudika
Motivul pentru care bagajele roşii au prioritate la urcarea în avion. Explicaţia te va da pe spate Playtech
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul Redactia.ro
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat... Observator
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume ProSport
Calcul complet. Ce pensie va primi un român, dacă are o vechime de 35 de ani de muncă Gandul
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde a fost găsit, acum, în mai 2024 CanCan
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune DeParinti
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile... ZUTV
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria UseIT
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Hello Taste