Rețetă de Cozonac cu aluat opărit. Cozonac pufos cu umplutură mixtă
Dacă te-ai întrebat adesea ce metode folosesc unele gospodine pentru a prepara cozonac pufos, află că una dintre metode este folosită la această Rețetă de Cozonac cu aluat opărit.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Aprilie 2020, 08:44 | Actualizat: Sambata, 21 Noiembrie 2020, 19:06- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Opărind aluatul de cozonac și folosind o cantitate minimă de drojdie, reușita unui cozonac pufos este una sigură și fără prea multe bătăi de cap.
Umplutura pentru cozonac cu aluat opărit o alege fiecare după propriul gust, la fel și aromele, cozonacul va fi, cu siguranță, unul reușit.
Ingrediente pentru Rețeta de Cozonac cu aluat opărit:
- Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 40 gr drojdie proaspătă
- 5 gălbenușuri de ouă medii
- 200 gr zahăr
- 500 ml lapte
- 200 g unt( cu 82% grăsime)
- 50 ml ulei
- 2 sticluțe esență de rom( 2 x 38 ml)
- coaja de la o lămâie bio, rasă fin
- 1 linguriță de sare
- 1 gălbenuș + 1/2 linguriță lapte, pentru uns
- Pentru umplutură:
- 6 albușuri
- 100 gr zahăr
- 40 gr zahăr vanilinat
- 30 gr cacao
- 200 gr nucă măcinată fin
- 50 gr nucă tocată grosier
- 50 gr pesmet
- un vârf cuțit sare
- 100 gr rahat multicolor
Mod de preparare pentru rețeta de Cozonac cu aluat opărit
Pentru reușita aluatului de cozonac, este recomandat să aducem făina în bucătărie de seara și să o cernem de câteva ori, pentru a fi aerată. A doua zi, o mai cernem odată și facem o adâncitură la mijlocul ei.
Punem laptele la încălzit.
Într-un bol, sfărâmăm drojdia și o amestecăm cu o lingură de zahăr, până se diluează, apoi adăugăm 120 ml de lapte cald, nu fierbinte. Adăugăm și 2 linguri de făină și omogenizăm compoziția.
Acoperim bolul cu ștergar de bucătărie și îl lăsăm la loc cald, să se activeze bine drojdia.
În restul de lapte, de pe foc, adăugăm restul de zahăr și coaja rasă de lămâie și amestecăm până se topește zahărul și atinge punctul de fierbere.
Turnăm laptele fierbinte, în fir subțire, la mijlocul făinii din vas și amestecăm intens până când mai mult de jumătate din făină este absorbită de lapte. Vom avea o compoziție ca o ciulama, ceva mai groasă.
Lăsăm aluatul opărit să se tempereze ușor și ne ocupăm de restul ingredientelor.
Topim untul amestecat cu uleiul, frecăm gălbenușurile cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi le adăugăm peste aluatul opărit și temperat. Adăugăm și drojdia activată, esența și amestecăm totul cu făina rămasă în vas.
Frământăm aluatul, mai întâi în vas, apoi pe masa înfăinată, până se omogenizează bine. Îl punem înapoi în vas, îl acoperim bine cu ștergare de bucătărie și îl lăsăm la loc cald aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Pe aceeași temăNe ocupăm între timp de umplutura mixtă.
Mixăm albușurile spumă, presărate cu puțină sare, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Adăugăm, pe rând: cacaua cernută, nuca măcinată fin și amestecată cu pesmetul și zahărul vanilat.
Omogenizăm bine compoziția și o împărțim în patru.
Împărțim și aluatul în patru părți pe care le întindem pe masa înfăinată, în foi subțiri de 5-6 mm. Le ungem cu umplutura, presărăm nucă tăiată grosier și rahatul tocat cuburi, apoi le rulăm și le împletim câte două.
Tapetăm tăvile cu hârtie de copt și așezăm împletiturile de aluat pentru cozonac cu aluat opărit în ele. Le acoperim și le lăsăm la loc cald, până când aluatul își dublează volumul, timp în care pornim cuptorul la 165-170 de grade.
Ungem cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte și dăm tăvile la cuptorul preîncălzit, la 165-170 de grade, pentru 40-45 de minute.
Spor și poftă bună!