Rețetă grecească de plăcintă însiropată cu aromă intensă de portocale - Rețeta Portokalopita
Pentru iubitorii de soare, mare și tărâmuri grecești, probabil gustul acestei rețete grecești de plăcintă însiropată cu aromă intensă de portocale - Rețeta Portokalopita este foarte cunoscut și îndrăgit.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 10 Ianuarie 2020, 10:47 | Actualizat: Miercuri, 17 Martie 2021, 14:49Pentru cei care nu au încercat, încă, această delicioasă plăcintă însiropată cu aromă intensă de portocale , adică Portokalopita, vă asigurăm că vă veți îndrăgosti de gustul și aroma ei și mai mult, va crea dependență.
Combinația aromelor de vanilie cu portocală este senzațională, este fresh și te face să visezi la mare, soare și cel mai fin nisip.
Ce ne trebuie pentru Rețeta Portokalopita:
- 450 gr foi de plăcintă
- 6 ouă
- 100 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 350 gr iaurt grecesc
- 5 gr praf de copt
- un praf de sare
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la 2 portocale mari
- 30 ml esență de vanilie
- Sirop:
- 500 ml suc proaspăt de la 3 portocale
- coaja rasă de la o portocală
- 300 ml apă
- 150 gr zahăr
Iată cât de simplu se prepară Rețeta Portokalopita!
Cu câteva ore înainte, se desfac foile de plăcintă, decongelate, în prealabil, și se răsfiră într-o tavă mare și se lasă la uscat. Se pot lăsa de seara până dimineața, la loc cald. Apoise sfărâmă ușor și se pune în tava de coacere. Folosiți o tavă de aproximativ 26/36 cm.
Ouăle se presară cu sare, apoi se mixează cu zahărul, până devin spumoase. Se adaugă coaja de portocală răzuită fin, uleiul și iaurtul în care se stinge praful de copt. Se omogenizează compoziția și se toarnă peste foile de plăcintă din tavă. Se lasă așa 10-15 minute, pentru a se hidrata foile de plăcintă. Între timp, se pornește cuptorul la 180 de grade.
- Din aceeași categorie de deserturi cu portocale, vedeți și Rețeta Gogoși cu portocale!
Plăcinta însiropată cu aromă intensă de portocale se coace pentru 30-35 de minute la 180 de grade, sau până este bine rumenită la suprafață. Apoi se lasă la răcit.
Între timp, se prepară siropul pentru plăcinta Portokalopita.
Se stoarce sucul de la 3 portocale și se amestecă cu apa, zahărul și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Se fierbe siropul până se topește zahărul, apoi se lasă la răcit.
Când plăcinta este bine răcită, se porționează și se toarnă siropul rece peste ea. Se dă tava cu plăcinta însiropată la rece, până când se absoarbe tot siropul. Din când în când se mai stropesc porțiile de plăcintă cu siropul din tavă, pentru a nu se usca la suprafață.
Spor și poftă bună!