Cum să îngrijești orhideea în casă. Trucuri pentru a avea flori în tot timpul anului
Orhideea este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, sunt o mulțime de specii de orhidee și nici nu este prea pretențioasă. Îngrijirea orhideei este destul de simplă, însă este bine să știi câteva lucruri esențiale pentru a te bucura cât mai mult timp de frumoasele ei flori.
Autor: Alina Serea Publicat: Luni, 15 Aprilie 2019, 16:18 | Actualizat: Luni, 15 Aprilie 2019, 16:46Orhideea este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, sunt o mulțime de specii de orhidee și nici nu este prea pretențioasă. Îngrijirea orhideei este destul de simplă, însă este bine să știi câteva lucruri esențiale pentru a te bucura cât mai mult timp de frumoasele ei flori.
Orhideea este una dintre cele mai frumoase plante de apartament cu flori și nici nu este foarte greu de îngrijit. Dacă ești atent la câteva lucruri, te poți bucura de florile orhideei foarte mult timp.
Îngrijire orhidee: Tăiere tije și transplantare
După ce florile orhideei s-au uscat, lasă planta să se odihnească, înainte de a tăia tija, câteva zile. Apoi, numără de la baza tijei patru noduri şi taie cu un cuţit deasupra unui nod. După două-trei săptămâni, va creşte o nouă tijă.
Taie mai întâi rădăcinile uscate şi apoi pune-o într-un ghiveci mai mare, cu scoarţă specială şi tasează bine planta. Nu este recomandat să punem orhideei alt pământ de flori decât substratul special destinat orhideelor. Pune pe fundul ghiveciului pietre sau câteva bile de argilă. Această operaţie se face în perioada când nu are flori, de preferat nu mai des de o dată la doi ani.
Îngrijire orhidee: lumină și umiditate
Orhideele crescute în casă au nevoie de o cantitate destul de mare de apă, trebuie să aibă rădăcinile și substratul umede tot timpul. Atenție! Apa folosită pentru udare trebuie să fie călduță, pentru a împiedica apariția unor boli sau afecțiuni ale plantei. Orientativ, se recomandă udarea o dată pe săptămână în sezonul cald (primăvară-vară) și cam o dată la 10 zile în sezonul rece (iarna). Cea mai bună metodă este să scufundăm ghiveciul în apă, iar apoi să îl scoatem.
Orhideele au nevoie de multă lumină. Lipsite de lumină, frunzele orhideelor se închid la culoare, astfel că încăperea în care se ține această floare trebuie să fie una scăldată de razele soarelui pe timpul zilei. Totuși, planta nu trebuie expusă direct, pentru a evita ca frunzele sale să se ardă.
Îngrijire orhidee: ghiveciul transparent
În strânsă legătură cu nevoia de lumină a orhideei, un vas din sticlă sau de plastic transparent ajută ca rădăcinile să se dezvolte armonios. Explicația: orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului.
Îngrijire orhidee: aerisirea
Cel mai bine ar fi ca orhideea să stea la fereastră. E bine să ai grijă şi ca acel loc să fie mereu aerisit, fiindcă orhideele iubesc aerul. Atenţie însă! Tija lor este fragilă, e bine să nu le ţii în curent.
Fertilizare orhidee
Dacă vreți ca orhideele să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătiți din timp cu un tratament de fertilizare ce se aplică în lunile septembrie și octombrie. Produsele ce pot fi folosite se găsesc la flacoane în florării și magazinele de casă și grădină.