Locurile din bucătărie pe care uiți să le cureți. Zonele pot deveni focare de microbi
Deși bucătăria este locul în care se face curățenie zilnic, există câteva locuri de care majoritatea gospodinelor uită. Iată care sunt principalele locuri care pot reprezenta un pericol în casa fiecărui om.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 14 Martie 2024, 18:27 | Actualizat: Vineri, 15 Martie 2024, 12:51În general, toate familiile își petrec timpul împreună atunci când mănâncă, fie ca este vorba despre micul dejun, prânz sau cină. Bucătăria nu doar este locul unde se gătește în casă, ci este și camera în care toți membrii unei familii se alătură pentru a petrece timp împreună.
Cu toate acestea, bucătăriile, deși sunt curățate la ordinea zilei, pot reprezenta adevărate reale focare de microbi atunci când există anumite locuri care sunt omise de la curățenie.
Pe aceeași temăGospodinele dau tot ce au mai bun pentru a le asigura un mediu curat și optim copiilor și partenerilor, însă de cele mai multe ori uită de aceste zone care sunt extrem de importante.
Iată ce nu trebuie să mai uiți niciodată!
Locurile din bucătărie pe care uiți să le cureți
Specialiștii au atras atenția cu privire la 5 locuri care necesită o curățare mai puternică care să aibă loc mult mai des decât în mod normal.
Pe primul loc al clasamentului se află chiuveta.
Deși este evident faptul că orice gospodină curăță chiuveta zilnic, este bine ca acestea să ofere mult mai multă atenție acestui loc care poate deveni un adevărat focar de infecție și microbi.
Resturile de mâncare gătită, dar și microbii alimentelor negătite care sunt spălate, precum carnea crudă, rămân pe suprafețele chiuvetei chiar dacă aceasta este curățată cu detergent. Experții trag un semnal de alarmă și recomandă tuturor să apeleze la soluții puternice speciale de curățare la finalul fiecărei zile pentru a evita astfel apariția unor infecții cu listeria, salmonella, E.coli, legionari sau MRSA.
Potrivit plumbword, acumulările de murdările din chiuvete poartă denumirea de biofilm și pot fi foarte periculoase. Biofilmul poate fi responsabil pentru tuse persistentă, pentru răceli, dar și pentru infecții ale urechii.
Al doilea loc din clasament este reprezentat de compartimentele pentru carne și legume din frigider.
Potrivit unui studiu al National Sanitation Foundation, sertarele speciale pentru carne și legumele din frigider pot reprezenta un pericol foarte mare pentru că acestea pot găzdui agenți patogeni periculoși precum: salmonella, E.coli, drojdii, mucegai, sau listeria.
Specialiștii recomandă ca celelalte produse din frigider să stea departe de sertarele pentru carne și legume pentru a evita contaminarea lor. Este indicat, de asemenea, ca gospodinele să scoată aceste sertare și să le curețe cu un burete sau o cârpă curată cu apă caldă și o soluție puternică de fiecare dată. Totodată, în acest sens se poate utiliza și bicarbonat de sodiu amestecat cu apă și soluții.
Pentru a evita apariția problemelor se recomandă o curățare lunară, sau ori de câte ori este necesar. Sertarele ar trebui să stea la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius pentru a preveni creșterea rapidă a bacteriilor.
Pe cel de al treilea loc din clasament sunt regăsite cârpele, bureții și periile de curățare.
Pentru că prin intermediul lor se face curățenia, acestea pot deveni reale pericole. Potrivit unui studiu Scientific Reports, buretele de vase ar putea să ajungă la un nivel mult mai mare de bacterii decât interiorul vasului de toaletă.
Specialiștii susțin faptul că există câteva reguli esențiale pe care trebuie să le respectăm pentru a evita să ne îmbolnăvim. Jennifer Quinlan, microbiolog la Universitatea Drexel, atrage atenția spunând că este important ca bureții să stea cât mai departe de carnea crudă. Totodată, aceștia trebuie curățați temeinic la câteva zile în mașina de spălat vase și înlocuiți la fiecare două săptămâni.
Pe aceeași temăPe locul patru sunt borcanele de condimente.
Potrivit unui studiu din 2022 care a fost publicat în Journal of Food Protection, borcanul de condimente ajunge la cel mai înalt nivel de contaminare din bucătărie. Acest aspect se datorează faptul că oamenii folosesc aceste borcane imediat după ce au atins carnea crudă sau legumele din sertarele contaminate la rândul lor.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin faptul că cea mai bună metodă de curățare este de a se spăla cu apă caldă si săpun fiecare borcan în parte. Totodată, mai important decât atât este ca fiecare persoană să măsoarea cantitatea necesară de condimente înainte de a începe să gătească carnea crudă pentru a evita contaminarea recipientelor.
Pe ultimul loc sunt mânerele, dulapurile și ușile.
Deși nu par atât de periculoase, acestea ascund mult mai multe pericole precum: stafilococi, noroviruși, listeria și salmonella. Cu siguranță, gospodinele curăță aceste locuri, însă specialiștii recomandă să se acorde mult mai multă atenție acestor locuri care sunt atinse poate și de sute de ori într-o singură zi. Suprafețele sunt pline de bacterii și microbi, iar prin atingere transferul lor este asigurat.