Antena

Motocultor diesel versus benzină - Ce cumperi pentru terenul tău?

Alegerea corespunzătoare a utilajelor agricole în funcție de specificul prelucrărilor și al caracteristicilor terenului are un rol important în stabilirea eficienței procesului și a timpului de lucru.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 03 Martie 2020, 15:11 | Actualizat: Marti, 03 Martie 2020, 15:12
Galerie de imagini
Motocultor diesel versus benzină - Ce cumperi pentru terenul tău?

Totodată aceste utilaje pot transforma îndatoririle obișnuite într-o adevărată pasiune sau într-o potențială afacere de succes. De aceea, orice agricultor începător și orice pasionat de agricultură și grădinărit ar trebui să știe cât de importantă este achiziția unor utilaje în domeniu, beneficiile pe care acestea le oferă în raport cu practicile clasice, tradiționale, beneficiile oferite, modalitatea de alegere a acestora, cât și frecvența cu care ele trebuie schimbate.

Motocultorul de pildă, este un utilaj extrem de important și esențial în domeniu. Un motocultor este un utilaj automatizat de dimensiuni relativ mari și cu o greutate pe măsură. Acesta cunoaște în popor diferite denumiri. Astfel, atunci când surprinzi sintagma “motosapă”, “motocultivator” sau “tractor monoax”, nu ar trebui să lași aceste denumiri aparent de specialitate să te inducă în eroare. Toate aceste denumiri fac referire la același dispozitiv, respectiv la motocultor, sau la utilajul de prelucrare al pământului, necesar în operațiunile de afânare, fertilizare, de cultivare sau însămânțare, utilizat deseori în perioadele de primăvară și vară, chiar și toamna, în funcție de specificul recoltei. Diferența este reprezentată în special de aspectul pe care aceste dispozitive îl au și faptului că ele pot fi dotate cu mai multe accesorii, în esență ele fiind dedicate aceluiaș scop.

Dacă în cazul accesoriilor clasice de agricultură și grădinărit este necesară munca manuală și individuală, utilizarea unui astfel de echipament face posibilă desfășurarea unei activități de o amplitudine mai ridicată în mod automatizat, sub îndrumarea unui individ, care va reuși de unul singur să deruleze acele operațiuni mecanice necesare într-un timp mai scurt și fără a necesita forță de muncă extra. Asta înseamnă că dacă ai o suprafață de teren cu destinație agricolă de dimensiuni relativ mari, nu vei mai fi nevoit să angajezi oameni suplimentar pentru a derula muncile agricole necesare în timpul stabilit. Cu ajutorul unui astfel dispozitiv vei putea derula toate aceste activități de unul singur, cu randament maxim, cu mai puțin efort și compromisuri, și fără a avea nevoie de ajutoare extra.

Tipuri de motocultoare

În prezent piața ne pune la dispoziție o gamă vastă de motocultoare, alegerea celui reprezentativ dând deseori mari bătăi de cap utilizatorilor, mai ales dacă vorbim de un începător. O soluție foarte bună este să cauți păreri, însă multitudinea lor și probabil lipsa de profesionalism a celor ce recomandă un utilaj fără a fi testat și altele în prealabil, te poate induce în eroare. Există motocultoare și mai scumpe, dar și mai accesibile, prețul acestora fiind în general unul destul de ridicat. Prețul se reflectă în numele companiei producătoare pe care acestea îl poartă, cât și în caracteristici, beneficii, areal de acoperire sau motorizare.

Înainte de a-ți achiziționa un astfel de dispozitiv este foarte important să știi câteva date relevante despre teren și despre destinația acestuia. Aceste caracteristici sunt extrem de importante căci, în funcție de specificul acestora îți poți alege și motocultorul potrivit. De exemplu, trebuie să ții cont de dmensiunea terenului, deoarece în funcție de acest aspect îți poți alege motorizarea și sistemul de funcționare potrivit. Există patru tipuri de motocultoare în prezent - motocultoare care acționează în prezență de carburant, cu principii similare unui autovehicul, transformând combustibilul prin ardere în putere energetică, cât și motocultoare electrice, care funcționează prin intermediul acumulatorilor reîncărcabili și ai stațiilor de reîncărcare, cât și motocultoare care funcționează prin conexiune directă la sistemul electric de alimentare.

Motocultoarele cele mai des întâlnite sunt cele pe bază de combustibili tradiționali, motorul acestora funcționând fie prin intermediul combustibililor diesel, fie cu benzină.

Cunoașterea caracteristicilor solului și a condițiilor de prelucrare în funcție de necesitățile agricole ale plantelor îți poate indica motocultorul ideal în funcție de suprafața disponibilă spre prelucrare, raportându-ne la adâncime și lungime. Pentru terenuri de dimensiuni mici, un motocultor cu o lățime mică de lucru poate fi soluția potrivită. Iar dacă cultivi o specie fixă de plante, specificul tehnic al acestora îți va indica până la ce adâncime este necesar să prelucrezi pământul, respectiv adâncimea de lucru necesară a motocultorului, astfel încât practicile agricole să fie relevante pentru rod și în același timp să proceseze întreaga suprafață într-un timp scurt de timp, cu implicații reduse.

Motocultor diesel versus benzină - Ce cumperi pentru terenul tău?

Recomandari A1

Remintind faptul că motocultoarele pe bază de carburant sunt unele dintre cele mai folosite utilaje agricole, probabil te întrebi care este cea mai bună alegere pentru terenul tău.

În primul rând trebuie să știi că un motocultor diesel are un randament mai redus față de cel pe benzină. De regulă, un motocultor diesel are un consum mai redus față de cel pe benzină, ceea ce poate însemna economii din punct de vedere al achiziției și al alimentării cu combustibil.

În schimb, motocultorul cu benzină pornește mai repede și are o putere mai mare de lucru, ceea ce înseamnă că poate termina muncile agricole într-un timp mai redus, mai ales dacă vorbim de o suprafață de teren mai mare. Dezavantajul sistemelor pe benzină este că impun costuri mai mari de reparație, în timp ce motocultoarele diesel sunt considerate utilaje cu o durată de viață mai ridicată față de cele pe benzină și cu costuri de mentenanță și reparație mai reduse.

Mulți specialiști sunt de părere că utilizatorii nu vor simți diferențe prea mari între cele două modele de motocultoare, cu excepția celor care au suprafețe de teren mai ridicate. În acest caz, profesioniștii preferă motocultoarele diesel, deoarece ele pot prelucra mai rapid și mai eficient suprafețe mai ridicate, având și o durată de viață mai ridicată, dar și costuri pe măsură.

Așadar, în alegerea motocultorului potrivit alege să ții cont de specificul lucrărilor de teren, cât și de caracteristicile tehnice ale acestora.

Cumperi, închiriezi sau achiziționezi utilajul agricol?

Este bine de știut că în prezent există numeroase soluții chiar și în ceea ce privește prelucrările agricole și utilajele necesare. Dacă costurile de achiziție ți se par mult prea ridicate, poți inclusiv să închiriezi un astfel de utilaj de la unități specializate sau să împrumuți unul de la rude și/sau prieteni. Totuși este indicat ca nici acest lucru să nu se facă oricum și oricând. Dacă prelucrările sunt ocazionale, atunci un ajutor de la rude sau prieteni ar putea părea un ajutor excelent, însă nu și atunci când te pui în situația de a fi nevoit să contribui integral la reparațiile acestuia.

În situațiile cele mai nefericite se poate ca, datorită utilizării intensive, utilajul să nu mai ofere același randament sau să întâmpine o serie de defecțiuni. Pe premiza că trebuie să oferi bunul împrumutat într-o stare adecvată de funcționare, vei fi nevoit să investești în accesorii sau reparațiile corespunzătoare. Același lucru se poate aplica și în cazul în care alegi să-l închiriezi pe o perioadă de timp de la o instituție de profil. Plata zilnică, cât și garanția poate atinge câteva sute de lei. Și dacă apelezi mult prea intens la un astfel de serviciu, vei ajunge la concluzia că un număr limitat de utilizări ale unui utilaj închiriat se poate reflecta cu succes în achiziția unui utilaj nou.

Astfel, dacă deții un teren sau o grădină în cadrul căreia faci procesări masive și/sau frecvente, cea mai bună decizie este să-ți achiziționezi propriul motocultor. Astfel ai garanția că nu vei răspunde pentru un bun dezafectat și că nu vei investi fără substanță într-un utilaj care nu-ți aparține, mai ales atunci când bugetul nu-ți permite un asemenea fapt. Fiind unicul deținător al utilajului, de tine va depinde durata de viață a acestuia, investițiile în mentenanță, cât și randamentul procesului.

Sugestii de investiție în motosape si motocultoare diesel & benzină

Pentru începători și nu numai, putem recomanda în primul rând o serie de modele de motocultoare care funcționează cu ajutorul benzinei, dar și o serie de motocultoare diesel. Iată 4 versiuni de motocultoare recomandate și caracteristicile acestora.

1. Motocultor Loncin LC750, 7 cp latime de lucru 550-900mm + Roți cauciuc + Plug + Răriță, roti metal plug arat rarita, benzina

Motocultorul Loncin LC750 îl puteți găsi în prezent într-o ofertă specială de primăvară, beneficiind de o reducere de 34% și fiind disponibil pentru achiziție la prețul de aproximativ 2100 lei. Puteți opta pentru plata integrală cu cardul sau la livrare, cât și pentru plata în rata prin creditarea potrivită.

Acest motocultor acoperă o lățime de lucru de până la 0,9 m și o adâncime de până la 0,25 m. Utilajul vine însoțit de componente de cea mai bună calitate, cât și de un motor performant ce prezintă un consum relativ mic. Acest motocultor este compatibil cu benzină fără plumb, având o capacitate a motorului de 3.6 l și un consum aproximativ de 0,5 l într-o oră.

Loncin LC750 este un motocultor extrem de eficient și adecvat pentru suprafețele mari de teren, acesta având capacitatea de a prelucra suprafețe de până la 50 ari, echivalentul a 5000 MP.

Prelucrarea terenului prin intermediul acestui mottocultor poate fi efectuată chiar și de către începători, mecanismul de lucru fiind extrem de simplu. Lucrul se poate realiza atât în zonele de câmpie, cât și în cele de munte, atât în domeniul agricol și silvic, cât și la nevoie, pentru operațiuni de construcție.

2. Motocultor OMac New 1000-S, cu roți de cauciuc, plug, rărițăși prășitoare, roți metalice, 8CP, lățime de lucru 90 cm pornire rapida

Pentru o investiție financiară suplimentară de câteva sute de lei vă puteți procura un motocultor mult mai performant, care are capacitatea de a prelucra dublu suprafeței exploatabile de către modelul prezentat anterior.

Motocultorul O-Mac New 1000-S este un utilaj cu o personalitate desăvârșită, care are un motor puternic de 7 CP, relativ silențios comparativ cu proprietățile acestora. Motorul este acționat în cele două viteze de tip dute-vino și transmisia operațiunilor se realizează prin intermediul celor 5 discuri de fricțiune.

Modelul vine însoțit de filtru aer umed, reducând astfel poluarea asociată cu prelucrările mecanice ale pământului, cât și cu senzori de protecție ai motorului.

O-Mac New 1000-S deține 12 cuțite de freză stânga-dreapta, acesta realizând procesările de teren într-un timp mai scurt și cu mai multă rapiditate.

3. Motosapa OMAC 1350-S Diesel, 12 CP, cu pornire + diferențial și roți

Producătorul O-MAC oferă doritorilor posibilitatea de a opta pentru modele performante de motocultoare și în cazul celor care doresc un astfel de utilaj cu motorizare diesel. Pentru un motocultor cu o putere aproape dublă față de cea a modelului motorizat pe benzină trebuie să scoateți din buzunar o sumă aproape dublă.

Capacitatea motorului este ceva mai ridicată, rezervorul de combustibil atingând o cantitate de ansamblu de 5.5 l. Motocultorul are un consum relativ redus, de 0,45 l la ora de lucru, comparativ cu un motocultor pe benzină cu o putere mai redusă și care are un consum mult mai ridicat. Astfel, putem vorbi de o economie mult mai ridicată din punct de vedere al consumului de combustibil. Însă, de economii putem vorbi și în ceea ce privește dotarea tehnică și durabilitatea acestuia, acest motostivuitor având freze reglabile de lucru și accesorii din materiale de o calitate superioară.

4. Motocultor profesional Loncin LC1440 Diesel, 9.5 CP, cu roți 5.00 - 12

Pentru o capacitate similară a motorului, același consum, însă pentru o putere mai mare de lucru și la un preț ceva mai accesibil, puteți opta pentru motocultorul Loncin LC1440 cu motor diesel.

Transmisia de lucru se realizează prin baie de ulei iar compartimentul specializat este carcasat în material de fontă. Priza de putere acționează într-un singur ax cu freze segmentabile stânga-dreapta iar cuțitele frezelor sunt și de această dată autoascuțibile.

Motocultorul Loncin LC1440 poate acționa până la o adâncime de 1,44 m și o lățime de 0,6 m. Adâncimea de lucru este reglabilă, oferind utilizatorilor o bună dexteritate în utilizare în raport cu lucrul dorit.

În concluzie, fie că esti pasionat de procedeele de prelucrare a pământului, de muncile agricole sau de grădinărit, fie de pasiunea dominată de a da viață unor proiecte de case noi, utilajele potrivite pot schimba bunul demers al operațiunilor de lucru.

Motocultoarele sunt utilaje de bază în astfel de prelucrări iar alegerea corespunzătoare a acestora poate influența direct simplitatea și durata timpului de lucru, transformând necesitatea într-o adevărată pasiune.

Pentru motocultor loncin lc1200, motosapa progarden hs, ruris dac 7000k, motocultor cu roti metal plug arat rarita, motocultor profesional dkd hs 1100d, vizitati evoMAG.

Whatsapp LinkedIn
evomag motocultor motocultoare utilaje agricole motosape motocultor diesel motocultor benzina
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Descoperă acțiunea, suspansul și drama din serialul Hidden Assets. Sezoanele 1 & 2 sunt disponibile în AntenaPLAY!
Stirile zilei O americancă a decis să vină la noi în țară, după ce a văzut un film: "M-a făcut să-mi doresc enorm să vizitez România"
Videoclipul zilei
Citește și
Când începe Black Friday 2024. Anunțul făcut de principalii retaileri. Cine a dat deja startul campaniei
(P) Prin evoMAG îți poți găsi trotineta electrică perfectă. Servicii accesibile de mentenanță
evoMAG investeşte într-un sistem de management al depozitului care permite creşterea stocului de produse...
evoMAG începe a doua rundă de Black Friday. Numărul comenzilor de pe mobil a crescut cu 50%
Video recomandate
Video
Citește și
Curățenia după sărbători. Sfaturi pentru a reda strălucirea locuinței tale Catine.ro
Actrița Deniz Baysal urmează să joace într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
„Una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei!” Volodimir Zelenski, reacție despre sfârșitul tranzitului... Libertatea.ro
Avertisment al medicilor. Stopați o plăcere mortală: Cancerul a ajuns la cote record din această cauză Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Deși a încercat să-l țină ascuns, a fost dată de gol! Andreea Bostănică, imagini cu iubitul milionar,... Spynews.ro
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“ BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Tartă cu ciocolată și cremă caramel cu migdale - Eleganță și răsfăț HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Exercițiile care pot ajuta femeile să prevină declinul cognitiv. Ce trebuie să facă în fiecare zi useit
Horoscopul zilei de 3 ianuarie 2025. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Horoscop săptămânal 6-12 ianuarie 2025. Cum influențează retrogradarea lui Marte în Rac zodiile Jurnalul
Andreea Bălan și Victor Cornea, separați de Revelion 2025: Cum au petrecut noaptea de Anul Nou Kudika
Temperatura ideală pentru frigider în perioada sărbătorilor. La câte grade trebuie să îl setezi ca să nu se... Playtech
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc Redactia.ro
Un chirurg din Germania susţine că a luat cancer de la un pacient pe care l-a operat. Ce i-a apărut medicului pe... Observator
Ce se întâmplă dacă mergi zilnic pe bicicletă. Care sunt rezultatele practicării acestui sport MediCOOL
Bomboane de biscuiți cu ciocolată. Rețetă simplă și rapidă HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Predicția apocaliptică a lui NOSTRADAMUS pentru 2025: „Un asteroid gigantic va lovi Terra” Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Beneficiile mersului pe jos în aer rece pentru sănătatea gravidei și a bebelușului DeParinti
Selena Gomez a celebrat sfârșitul lui 2024 cu o serie de fotografii și clipuri emoționante alături de logodnicul... ZUTV
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump decât aurul UseIT
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz Hello Taste