Antena

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un boost de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Toamna este sezonul perfect pentru a-ți umple cămara, dar și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 20 Septembrie 2023, 18:02 | Actualizat: Vineri, 20 Octombrie 2023, 11:35
Galerie de imagini
Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii
Shutterstock

Legumele de toamnă sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Acestea sunt gustoase crude, în salate, dar și coapte ori în supe și ghiveciuri.

Înainte de sezonul rece poate fi momentul ideal pentru a-ți întări sistemul imunitar. Porția de legume zilnică este un început pentru a lupta cu frigul care stă să apară.

Specialițtii îndeamnă să fie consumate cât mai multe legume de toamnă, mai ales că tarabele din piețe sunt încărcate de produse românești.

Luna septembrie este foarte bogată în legume și fructe, fiind momentul propice pentru prepararea diferitelor produse pentru iarnă: zacuscă, murături, congelarea anumitor legume ori fructe, supe.

Pe aceeași temă

Conform unica, pentru a-ți întări sistemul imunitar este nevoie să consumi legumele și fructele crude, în salată, cu zeamă de lămâie, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.

Câte porții de legume trebuie să consumi pe zi

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să consumi 4 sau 5 porții de legume și fructe pe zi.
O salată poate fi salvatoare pentru imunitatea organismului și pentru a te pregăti de sezonul virozelor.

Legumele pot fi consumate și în sendvișuri, supe, ori diverse garnituri, nu neapărat în salată. De asemenea, pot fi din abundență pe pizza, ori în paste. Nu trebuie să lipsească din meniu nici mâncărurile scăzute de varză sau fasole și nici legumele la grătar sau la abur.

Oricum preferi să le consumi, legumele sunt pline de nutrienți care te vor ține departe de vizitele la medic în această iarnă. Nutriționiștii recomandă o farfurie cât mai colorată de legume la fiecare masă.

Pe aceeași temă

Sortimentele de toamnă sunt variate și bogate în culori aprinse. Fiecare culoare indică beneficiile soiului respectiv, concentrația de betacaroten sau licopen, vitamina C sau fibre. De exemplu, ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, iar dovleacul este bogat în betacaroten.

Recomandari A1

Acestea oferă și o gamă largă de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți. Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar.

Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire.

Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.

Pe aceeași temă

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un bust de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Poți să urmărești pe tarabele din piață legumele frumos colorate. Printre acestea sunt: ardeii, roșiile, varza, conopida, gogoșarii, gulia, sfecla, dovleceii, vinetele și țelina.

Ardeii

Toamna este sezonul lor. În piață se găsește o gamă variată de ardei de toate culorile și soiurile. Ardeii se numără printre legumele cele mai bogate în vitamina C, mai ales ardeii kapia. Aceștia stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

Consumul regulat de ardei proaspeți stimulează metabolismul și ajută activitatea inimii. De asemenea, au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice.

Aceștia reduc colesterolul din sânge. Consumarea lor este recomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii.

Roșiile

Nutriționiștii recomandă consumarea roșiilor proaspete în fiecare zi, fiind bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Acestea își păstreză beneficiile chiar dacă sunt congelate sau sub formă de bulion ori suc.

Pe aceeași temă

Varza

Varza albă sau varza roșie se numără printre cele mai populare legume de toamnă. Aceasta poate fi consumată crudă, în salate sau în diferite feluri de mâncare. Este o legumă bogată în vitamina C, vitamina K, folați, antioxidanți, polifenoli, fier, magneziu și compuși de sulf.

Varza este minunată pentru digestie, sănătatea stomacului, pentru inimă. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare.

Conopida

Această legumă este înrudită cu varza și este foarte bogată în nutrienți și vitamine. Conopida este benefică pentru digestie, pentru ficat și inimă și pentru imunitate. Recent, s-a descoperit că aceasta conține antioxidanți care au un efect puternic antitumoral.

Conopida este bogată în acid folic care apară organismul împotriva anemiilor și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, ea conține vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopidă acoperă peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) și minerale precum calciu si fosfor. Fibrele îmbunătățesc digestia, protejează colonul și pot preveni apariția cancerului de colon.

Pe aceeași temă

Gogoșarii

Gogoșarii sunt bogați în vitamina C, betacaroten și licopen, vitamina B6 și vitamina E. Sunt recomandați pentru inimă și circulația sângelui. De asemenea, ajută la îmbunătățirea imunității, dar și pentru piele și intensificarea metabolismului. Acești pot fi consumați cruzi, în salate sau sendvișuri, dar și murați.

Gulia

Gulia are o ușoară aromă de varză dulce, o textură crocantă și ușor picantă. Întărește imunitatea, susține inima, ajută digestia și rinichii, are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante și revitalizante. Bogată în fier și potasiu, aceasta previne anemia.

Gulia conține 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Consumată regulat, previne apariția bolilor cardiace, a virozelor și a bolilor sistemului nervos.

Sfecla

Este leguma ideală pentru întărirea sistemului imunitar, pentru inimă și sânge. De asemenea, previne și bolile de ficat.

Este bogată în acid folic, care influențează dezvoltarea și rezistența organismului, și în mangan, care influențează dezvoltarea oaselor și rezistența lor, metabolismul energetic și funcția cerebrală. De asemenea, este bogată în curpu, acesta jucând un rol în sinteza unor neurotransmițători.

Aceasta poate fi consumată în salate, ciorbe, dar și sub formă de suc ori în murături.

Dovleceii

Dovleceii sunt bogați în vitamina A, vitamina B9, fosfor și potasiu, conțin enzime și flavonoide care acționează în beneficiul inimii, al creierului și al dezvoltării oaselor. De asemenea, dovleceii sunt recomandați pentru combaterea cancerului, a miopiei și a sclerozei. Se pot consuma la grătar, pane, în diferite supe ori tocănițe sau umpluți.

Pe aceeași temă

Vinetele

Vinetele sunt atracția de toamnă. Gospodinele pregătesc celebra salată de vinete sau zacuscă cu vinete. De asemenea, pot fi congelate și păstrate pentru iarnă. Vinetele nu pot fi consumate crude, însă proprietățiile lor nu se pierd dacă sunt puse pe grătar, decojite și mai apoi păstrate la congelator.

Ele conțin antioxidanți precum nasunina, care protejează organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, și săruri de mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacină, cupru sau magneziu. Vinetele sprijină activitatea cardiacă, funcțiile cerebrale, sistemul digestiv și ajută circulația sângelui.

Țelina

Țelina este un ingredient-cheie în salate, supe, ciorbe sau borșuri. Aceasta este gustoasă și crudă, și preparată. Este bogată în vitamina C, K, potasiu, calciu, fier și antioxidanți. Țelina protejează ficatul și stomacul, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arterială și previne unele boli neuronale.

În urma unor studii s-a remarcat faptul că țelina coaptă calmează arsurile gastrice, iar salatele de țelină proaspătă pot combate inflamațiile și infecțiile din organism.

Pe aceeași temă

Indiferent de cum sunt consumate, legumele de toamnă sunt benefice organismului. Acestea îl ajută să se pregătească pentru sezonul rece și, mai ales, pentru virozele specifice respectivului sezon.

Whatsapp LinkedIn
toamnă legume sistem imunitar zarzavaturi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Formula 1™, Formula 2™, Formula 3™ și Porsche Supercup™ de la Imola 2024 se văd LIVE online în AntenaPLAY. În perioada 17 - 19 mai, urmărește toate etapele pe canalele dedicate.
Stirile zilei "Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Citește și
Vacanța de toamnă bate la ușă. Când începe și cât durează mica bucurie a elevilor români
De ce nu este indicat să bei must înainte de a te urca la volan, dar și dacă ai alte probleme de...
Pietrele semiprețioase și cristalele care îți aduc energia pozitivă și prosperitate în acastă...
De ce își schimbă frunzele culoarea înainte să cadă din copaci. Se întâmplă în fiecare toamnă...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pot avea provocări mari pe data de 17 mai 2024. Nativii care sunt puși la încercare de Univers Catine.ro
Replica dată de Dulce María și Christopher Uckermann după ce Anahí a recunoscut ruptura dintre ei. Cum au ajuns... Happy Channel
LIVE TEXT | Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Ministru: starea sa este „extrem de gravă”.... Libertatea.ro
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori de alergii, acum suntem... Ziare.com
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui:... AntenaSport
Cum a apărut Jane Fonda pe covorul roșu la Festivalul de la Cannes 2024. La 86 de ani, actrița i-a lăsat fără... Elle
Incendiu puternic în Mehedinți. Depozitul unei fabrici a fost cuprins de flăcări Spynews.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Cum se simte marele actor? Monica Pop a dezvăluit care este situația cu Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă HelloTaste.ro
Se schimbă regulile la ITP. Şoferii români care trebuie să facă ITP la maşină de două ori pe an. Klaus... Antena3.ro
Efectul pe care îl are Internetul asupra oamenilor. Cum influențează bunăstarea utilizatorilor useit
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Revine cererea pentru birouri în Capitală. Bătălia se dă pe spațiile mai mici Wall-Street
Eleganță și stil la Festivalul de Film de la Cannes 2024: Jane Fonda, Meryl Streep și Heidi Klum au strălucit pe... Kudika
Ce să plantezi lângă trandafirii tăi pentru a scăpa de afide şi omizi. Vei avea flori ca în grădinile... Playtech
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi Redactia.ro
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore... Observator
Ce proprietăți are sarea de mare. Cum îți influențează organismul MediCOOL
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi HelloTaste
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona Halep! Ce zice „regele... ProSport
Calcul complet. Ce pensie va primi un român, dacă are o vechime de 35 de ani de muncă Gandul
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și Ioana au avut ideea... CanCan
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău DeParinti
Britney Spears „a câștigat 40 de milioane de dolari” în 2023 și nu are „nicio problemă cu banii”. O... ZUTV
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de... UseIT
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 9. Alexandru, intervenție telefonică în direct. Tânărul i-a vorbit Cristinei despre un gest făcut de 2 concurenți
Finala Chefi la cuțite, lider de audiență. Mihai Dragomir a câștigat sezonul 13 al show-ului culinar
Diana Munteanu, detalii neștiute despre viața ei amoroasă. Ce planuri de viitor are vedeta
„Nu mi-e frică de nimeni” Emilia Ghinescu, hărțuită de un necunoscut. Artista primește zeci de apeluri în miez de noapte
Ce a postat Ștefan Popescu după ce Mihai Dragomir, cuțitul său de aur din preselecții, a câștigat Chefi la cuțite sezonul 13
Alertă ANM! Cod galben de intensificări ale vântului în mai multe zone ale țării. Unde se va resimți cel mai puternic
Socrul mare care a organizat nunta faraonică de la Buzescu a fost reținut. Bărbatul va fi prezentat instanței de judecată
Rezultate Loto azi, 16 mai 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Aris – PAOK, finala campionatului din Grecia pentru Răzvan Lucescu, live în AntenaPLAY. Când poți viziona meciul
Florin Piersic a început ședințele de kinetoterapie. Ce spun medicii despre progresul stării sale de sănătate
Mai multe