Antena

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un boost de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Toamna este sezonul perfect pentru a-ți umple cămara, dar și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 20 Septembrie 2023, 18:02 | Actualizat: Vineri, 20 Octombrie 2023, 11:35
Galerie de imagini
Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii
Shutterstock

Legumele de toamnă sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Acestea sunt gustoase crude, în salate, dar și coapte ori în supe și ghiveciuri.

Înainte de sezonul rece poate fi momentul ideal pentru a-ți întări sistemul imunitar. Porția de legume zilnică este un început pentru a lupta cu frigul care stă să apară.

Specialițtii îndeamnă să fie consumate cât mai multe legume de toamnă, mai ales că tarabele din piețe sunt încărcate de produse românești.

Luna septembrie este foarte bogată în legume și fructe, fiind momentul propice pentru prepararea diferitelor produse pentru iarnă: zacuscă, murături, congelarea anumitor legume ori fructe, supe.

Pe aceeași temă

Conform unica, pentru a-ți întări sistemul imunitar este nevoie să consumi legumele și fructele crude, în salată, cu zeamă de lămâie, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.

Câte porții de legume trebuie să consumi pe zi

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să consumi 4 sau 5 porții de legume și fructe pe zi.
O salată poate fi salvatoare pentru imunitatea organismului și pentru a te pregăti de sezonul virozelor.

Legumele pot fi consumate și în sendvișuri, supe, ori diverse garnituri, nu neapărat în salată. De asemenea, pot fi din abundență pe pizza, ori în paste. Nu trebuie să lipsească din meniu nici mâncărurile scăzute de varză sau fasole și nici legumele la grătar sau la abur.

Oricum preferi să le consumi, legumele sunt pline de nutrienți care te vor ține departe de vizitele la medic în această iarnă. Nutriționiștii recomandă o farfurie cât mai colorată de legume la fiecare masă.

Pe aceeași temă

Sortimentele de toamnă sunt variate și bogate în culori aprinse. Fiecare culoare indică beneficiile soiului respectiv, concentrația de betacaroten sau licopen, vitamina C sau fibre. De exemplu, ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, iar dovleacul este bogat în betacaroten.

Recomandari A1

Acestea oferă și o gamă largă de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți. Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar.

Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire.

Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.

Pe aceeași temă

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un bust de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Poți să urmărești pe tarabele din piață legumele frumos colorate. Printre acestea sunt: ardeii, roșiile, varza, conopida, gogoșarii, gulia, sfecla, dovleceii, vinetele și țelina.

Ardeii

Toamna este sezonul lor. În piață se găsește o gamă variată de ardei de toate culorile și soiurile. Ardeii se numără printre legumele cele mai bogate în vitamina C, mai ales ardeii kapia. Aceștia stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

Consumul regulat de ardei proaspeți stimulează metabolismul și ajută activitatea inimii. De asemenea, au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice.

Aceștia reduc colesterolul din sânge. Consumarea lor este recomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii.

Roșiile

Nutriționiștii recomandă consumarea roșiilor proaspete în fiecare zi, fiind bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Acestea își păstreză beneficiile chiar dacă sunt congelate sau sub formă de bulion ori suc.

Pe aceeași temă

Varza

Varza albă sau varza roșie se numără printre cele mai populare legume de toamnă. Aceasta poate fi consumată crudă, în salate sau în diferite feluri de mâncare. Este o legumă bogată în vitamina C, vitamina K, folați, antioxidanți, polifenoli, fier, magneziu și compuși de sulf.

Varza este minunată pentru digestie, sănătatea stomacului, pentru inimă. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare.

Conopida

Această legumă este înrudită cu varza și este foarte bogată în nutrienți și vitamine. Conopida este benefică pentru digestie, pentru ficat și inimă și pentru imunitate. Recent, s-a descoperit că aceasta conține antioxidanți care au un efect puternic antitumoral.

Conopida este bogată în acid folic care apară organismul împotriva anemiilor și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, ea conține vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopidă acoperă peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) și minerale precum calciu si fosfor. Fibrele îmbunătățesc digestia, protejează colonul și pot preveni apariția cancerului de colon.

Pe aceeași temă

Gogoșarii

Gogoșarii sunt bogați în vitamina C, betacaroten și licopen, vitamina B6 și vitamina E. Sunt recomandați pentru inimă și circulația sângelui. De asemenea, ajută la îmbunătățirea imunității, dar și pentru piele și intensificarea metabolismului. Acești pot fi consumați cruzi, în salate sau sendvișuri, dar și murați.

Gulia

Gulia are o ușoară aromă de varză dulce, o textură crocantă și ușor picantă. Întărește imunitatea, susține inima, ajută digestia și rinichii, are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante și revitalizante. Bogată în fier și potasiu, aceasta previne anemia.

Gulia conține 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Consumată regulat, previne apariția bolilor cardiace, a virozelor și a bolilor sistemului nervos.

Sfecla

Este leguma ideală pentru întărirea sistemului imunitar, pentru inimă și sânge. De asemenea, previne și bolile de ficat.

Este bogată în acid folic, care influențează dezvoltarea și rezistența organismului, și în mangan, care influențează dezvoltarea oaselor și rezistența lor, metabolismul energetic și funcția cerebrală. De asemenea, este bogată în curpu, acesta jucând un rol în sinteza unor neurotransmițători.

Aceasta poate fi consumată în salate, ciorbe, dar și sub formă de suc ori în murături.

Dovleceii

Dovleceii sunt bogați în vitamina A, vitamina B9, fosfor și potasiu, conțin enzime și flavonoide care acționează în beneficiul inimii, al creierului și al dezvoltării oaselor. De asemenea, dovleceii sunt recomandați pentru combaterea cancerului, a miopiei și a sclerozei. Se pot consuma la grătar, pane, în diferite supe ori tocănițe sau umpluți.

Pe aceeași temă

Vinetele

Vinetele sunt atracția de toamnă. Gospodinele pregătesc celebra salată de vinete sau zacuscă cu vinete. De asemenea, pot fi congelate și păstrate pentru iarnă. Vinetele nu pot fi consumate crude, însă proprietățiile lor nu se pierd dacă sunt puse pe grătar, decojite și mai apoi păstrate la congelator.

Ele conțin antioxidanți precum nasunina, care protejează organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, și săruri de mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacină, cupru sau magneziu. Vinetele sprijină activitatea cardiacă, funcțiile cerebrale, sistemul digestiv și ajută circulația sângelui.

Țelina

Țelina este un ingredient-cheie în salate, supe, ciorbe sau borșuri. Aceasta este gustoasă și crudă, și preparată. Este bogată în vitamina C, K, potasiu, calciu, fier și antioxidanți. Țelina protejează ficatul și stomacul, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arterială și previne unele boli neuronale.

În urma unor studii s-a remarcat faptul că țelina coaptă calmează arsurile gastrice, iar salatele de țelină proaspătă pot combate inflamațiile și infecțiile din organism.

Pe aceeași temă

Indiferent de cum sunt consumate, legumele de toamnă sunt benefice organismului. Acestea îl ajută să se pregătească pentru sezonul rece și, mai ales, pentru virozele specifice respectivului sezon.

Whatsapp LinkedIn
toamnă legume sistem imunitar zarzavaturi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Sfatul lui Iancu Guda despre cât ne putem împrumuta în funcţie de ce salariu avem
Videoclipul zilei
Citește și
Trandafirii vor fi mai bogați și sănătoși dacă adaugi un ingredient la rădăcină. Toamna este...
Când este echinocțiul de toamnă anul acesta. Noaptea devine mai lungă în curând
Alimentele care se scumpesc începând cu toamna aceasta. Seceta are consecințe semnificative asupra...
Vacanța de toamnă bate la ușă. Când începe și cât durează mica bucurie a elevilor români
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cel mai subțire smartphone pliabil ajunge pe piață în februarie. Ce dimensiune impresionantă are useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați UseIT
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Hello Taste