Antena

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un boost de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Toamna este sezonul perfect pentru a-ți umple cămara, dar și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 20 Septembrie 2023, 18:02 | Actualizat: Vineri, 20 Octombrie 2023, 11:35
Galerie de imagini
Legumele sunt cea mai importantă sursă pentru nutrienții de care ai nevoie înainte de venirea iernii
Shutterstock

Legumele de toamnă sunt bogate în vitamine și antioxidanți. Acestea sunt gustoase crude, în salate, dar și coapte ori în supe și ghiveciuri.

Înainte de sezonul rece poate fi momentul ideal pentru a-ți întări sistemul imunitar. Porția de legume zilnică este un început pentru a lupta cu frigul care stă să apară.

Specialițtii îndeamnă să fie consumate cât mai multe legume de toamnă, mai ales că tarabele din piețe sunt încărcate de produse românești.

Luna septembrie este foarte bogată în legume și fructe, fiind momentul propice pentru prepararea diferitelor produse pentru iarnă: zacuscă, murături, congelarea anumitor legume ori fructe, supe.

Pe aceeași temă

Conform unica, pentru a-ți întări sistemul imunitar este nevoie să consumi legumele și fructele crude, în salată, cu zeamă de lămâie, ulei de măsline sau sosuri ușoare de iaurt.

Câte porții de legume trebuie să consumi pe zi

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să consumi 4 sau 5 porții de legume și fructe pe zi.
O salată poate fi salvatoare pentru imunitatea organismului și pentru a te pregăti de sezonul virozelor.

Legumele pot fi consumate și în sendvișuri, supe, ori diverse garnituri, nu neapărat în salată. De asemenea, pot fi din abundență pe pizza, ori în paste. Nu trebuie să lipsească din meniu nici mâncărurile scăzute de varză sau fasole și nici legumele la grătar sau la abur.

Oricum preferi să le consumi, legumele sunt pline de nutrienți care te vor ține departe de vizitele la medic în această iarnă. Nutriționiștii recomandă o farfurie cât mai colorată de legume la fiecare masă.

Pe aceeași temă

Sortimentele de toamnă sunt variate și bogate în culori aprinse. Fiecare culoare indică beneficiile soiului respectiv, concentrația de betacaroten sau licopen, vitamina C sau fibre. De exemplu, ardeiul gras roșu este foarte bogat în vitamina C, roșiile sunt bogate în licopen, iar dovleacul este bogat în betacaroten.

Recomandari A1

Acestea oferă și o gamă largă de vitamine, acizi esențiali și antioxidanți. Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul și fierul sunt oligoelementele de bază care ajută sistemul imunitar.

Antioxidanții protejează celulele tuturor țesuturilor și organelor de procesele inflamatorii și de procesul oxidativ care duce la degradare și îmbătrânire.

Conform informațiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume și fructe bogate în antioxidanți și carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism și reduce considerabil riscul de apariție a cancerului.

Pe aceeași temă

Ce legume este indicat să consumi toamna pentru un bust de imunitate și pentru a ține la distanță virozele

Poți să urmărești pe tarabele din piață legumele frumos colorate. Printre acestea sunt: ardeii, roșiile, varza, conopida, gogoșarii, gulia, sfecla, dovleceii, vinetele și țelina.

Ardeii

Toamna este sezonul lor. În piață se găsește o gamă variată de ardei de toate culorile și soiurile. Ardeii se numără printre legumele cele mai bogate în vitamina C, mai ales ardeii kapia. Aceștia stimulează sistemul imunitar și asigură o bună funcționare a sistemului digestiv.

Consumul regulat de ardei proaspeți stimulează metabolismul și ajută activitatea inimii. De asemenea, au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice.

Aceștia reduc colesterolul din sânge. Consumarea lor este recomandată celor cu afecțiuni cardiovasculare și circulatorii.

Roșiile

Nutriționiștii recomandă consumarea roșiilor proaspete în fiecare zi, fiind bogate în licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu și acid folic. Acestea își păstreză beneficiile chiar dacă sunt congelate sau sub formă de bulion ori suc.

Pe aceeași temă

Varza

Varza albă sau varza roșie se numără printre cele mai populare legume de toamnă. Aceasta poate fi consumată crudă, în salate sau în diferite feluri de mâncare. Este o legumă bogată în vitamina C, vitamina K, folați, antioxidanți, polifenoli, fier, magneziu și compuși de sulf.

Varza este minunată pentru digestie, sănătatea stomacului, pentru inimă. De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare.

Conopida

Această legumă este înrudită cu varza și este foarte bogată în nutrienți și vitamine. Conopida este benefică pentru digestie, pentru ficat și inimă și pentru imunitate. Recent, s-a descoperit că aceasta conține antioxidanți care au un efect puternic antitumoral.

Conopida este bogată în acid folic care apară organismul împotriva anemiilor și ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, ea conține vitamina B6, vitamina C (doar trei buchetele de conopidă acoperă peste 60% din necesarul zilnic de vitamina C) și minerale precum calciu si fosfor. Fibrele îmbunătățesc digestia, protejează colonul și pot preveni apariția cancerului de colon.

Pe aceeași temă

Gogoșarii

Gogoșarii sunt bogați în vitamina C, betacaroten și licopen, vitamina B6 și vitamina E. Sunt recomandați pentru inimă și circulația sângelui. De asemenea, ajută la îmbunătățirea imunității, dar și pentru piele și intensificarea metabolismului. Acești pot fi consumați cruzi, în salate sau sendvișuri, dar și murați.

Gulia

Gulia are o ușoară aromă de varză dulce, o textură crocantă și ușor picantă. Întărește imunitatea, susține inima, ajută digestia și rinichii, are proprietăți diuretice, antiinflamatorii, antioxidante și revitalizante. Bogată în fier și potasiu, aceasta previne anemia.

Gulia conține 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Consumată regulat, previne apariția bolilor cardiace, a virozelor și a bolilor sistemului nervos.

Sfecla

Este leguma ideală pentru întărirea sistemului imunitar, pentru inimă și sânge. De asemenea, previne și bolile de ficat.

Este bogată în acid folic, care influențează dezvoltarea și rezistența organismului, și în mangan, care influențează dezvoltarea oaselor și rezistența lor, metabolismul energetic și funcția cerebrală. De asemenea, este bogată în curpu, acesta jucând un rol în sinteza unor neurotransmițători.

Aceasta poate fi consumată în salate, ciorbe, dar și sub formă de suc ori în murături.

Dovleceii

Dovleceii sunt bogați în vitamina A, vitamina B9, fosfor și potasiu, conțin enzime și flavonoide care acționează în beneficiul inimii, al creierului și al dezvoltării oaselor. De asemenea, dovleceii sunt recomandați pentru combaterea cancerului, a miopiei și a sclerozei. Se pot consuma la grătar, pane, în diferite supe ori tocănițe sau umpluți.

Pe aceeași temă

Vinetele

Vinetele sunt atracția de toamnă. Gospodinele pregătesc celebra salată de vinete sau zacuscă cu vinete. De asemenea, pot fi congelate și păstrate pentru iarnă. Vinetele nu pot fi consumate crude, însă proprietățiile lor nu se pierd dacă sunt puse pe grătar, decojite și mai apoi păstrate la congelator.

Ele conțin antioxidanți precum nasunina, care protejează organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, și săruri de mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacină, cupru sau magneziu. Vinetele sprijină activitatea cardiacă, funcțiile cerebrale, sistemul digestiv și ajută circulația sângelui.

Țelina

Țelina este un ingredient-cheie în salate, supe, ciorbe sau borșuri. Aceasta este gustoasă și crudă, și preparată. Este bogată în vitamina C, K, potasiu, calciu, fier și antioxidanți. Țelina protejează ficatul și stomacul, previne bolile cardiovasculare, scade tensiunea arterială și previne unele boli neuronale.

În urma unor studii s-a remarcat faptul că țelina coaptă calmează arsurile gastrice, iar salatele de țelină proaspătă pot combate inflamațiile și infecțiile din organism.

Pe aceeași temă

Indiferent de cum sunt consumate, legumele de toamnă sunt benefice organismului. Acestea îl ajută să se pregătească pentru sezonul rece și, mai ales, pentru virozele specifice respectivului sezon.

Whatsapp LinkedIn
toamnă legume sistem imunitar zarzavaturi
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Situații-limită și investigații periculoase în sezonul 2 Hidden Assets. Vezi acțiunea în AntenaPLAY!
Stirile zilei Jaful de la banca din Călărași, filmat. În 40 de secunde, hoţul a ameninţat angajaţii cu o armă, a îndesat bancnotele într-o sacoşă de rafie, apoi a dispărut
Videoclipul zilei
Citește și
Trandafirii vor fi mai bogați și sănătoși dacă adaugi un ingredient la rădăcină. Toamna este...
Când este echinocțiul de toamnă anul acesta. Noaptea devine mai lungă în curând
Alimentele care se scumpesc începând cu toamna aceasta. Seceta are consecințe semnificative asupra...
Vacanța de toamnă bate la ușă. Când începe și cât durează mica bucurie a elevilor români
Video recomandate
Video
Citește și
4 zodii care vor avea noroc la bani în decembrie 2024. Nativii care au parte de câștiguri financiare Catine.ro
Ce spune actrița Hafsanur Sancaktutan despre un potențial partener. Noi detalii despre viața ei amoroasă Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
"Îmi cumpăr benzina, benzina mea, și unde plătesc?". Ce a spus Călin Georgescu despre companiile străine din... Libertatea.ro
Germania avertizează asupra unei mișcări a Rusiei: Putin va pune NATO în fața unui test nemaivăzut Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
David Popovici, reacție în urma unei postări despre presupusa lui susținere pentru Călin Georgescu. Declarația... Elle
Prințul Harry și Meghan Markle, lovitură dură din partea Regelui Charles! Gestul său a stârnit reacții... Spynews.ro
Cum se gătește acasă la Călin Georgescu? „Mâncarea este o relație autentică cu Dumnezeu!” BZI
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase HelloTaste.ro
Călin Georgescu, prins cu încă o minciună. Nepoata lui Mircea Malița îl acuză că s-a folosit de numele... Antena3.ro
Fostul CEO Google e îngrijorat de adolescenții care se îndrăgostesc de „iubite” AI: „Nu sunt pregătiți... useit
Horoscopul zilei de 29 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
4 cele mai familiste zodii. Se căsătoresc și au copii foarte devreme în viață Jurnalul
Loredana Groza: Nu vă lăsați manipulați si influențați de demagogi și vorbe goale Kudika
Se semnalizează intrarea în sensul giratoriu pe direcția înainte? Mulți șoferi nu știu regula, ce prevede... Playtech
Imagini spectaculoase cu Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu în costum de baie în zăpadă Redactia.ro
Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru... Observator
Greșeala pe care trebuie să o eviți dacă iei medicamente pentru colesterol. Cum se administrează corect statinele MediCOOL
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă HelloTaste
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață! ProSport
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit ce au în comun oamenii care trăiesc mai mult: „Acesta este SECRETUL” Gandul
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag... CanCan
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor DeParinti
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit... ZUTV
Cum îți poate intra cineva în telefon. Trucurile prin care îți protejezi datele personale UseIT
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Hello Taste