Cea mai simplă rețetă pentru langoși cu smântână și telemea sărată. Cum îi faci la tine acasă
Langoșii se găsesc de obicei în târguri și piețe, dar cu această rețetă simplă poți să îi prepari chiar tu, în bucătăria ta.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Decembrie 2024, 16:22 | Actualizat: Joi, 12 Decembrie 2024, 17:34Indiferent de sezon, succesul langoșilor este garantat. Mirosul îmbietor ne duce instant cu gândul la copilărie și la zilele de sărbătoare. Cu coaja crocantă și miezul pufos, langoșul este o gustare delicioasă și foarte sățioasă, care cu greu poate fi refuzată. Iată cum să îi prepari la tine acasă!
Pe aceeași temăCum să prepari langoși pufoși chiar la tine acasă
În Ungaria, țara de origine a langoșilor, aceștia se servesc unși cu smântână, usturoi, brânză Emmental și felii subțiri de ceapă verde. La noi, însă, fiecare și-a adaptat rețeta după gust.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 25 g drojdie proaspătă
- 350 ml lapte
- 1 linguriță sare
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător se pune făina și se face o adâncitură în mijloc. Aici vei pune drojdia mărunțită și vei turna laptele călduț. Lasă compoziția la odihnit zece minute, timp în care drojdia începe să își facă treaba.
După ce drojdia s-a activat, adaugă sarea și începe să frămânți aluatul. Nu te speria dacă la început se lipește de mâini, ci continuă să frămânți până când devine elastic și nu se mai lipește.
Apoi, acoperă aluatul cu folie alimentară și lasă-l la dospit pentru o oră. După ce a crescut suficient, împarte aluatul în opt bucăți egale și formează bile din fiecare. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bilă până devine subțire, însă ai grijă să nu se rupă.
Pe urmă, încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare și începe să prăjești langoșii unul câte unul până sunt aurii pe ambele părți.
Când sunt rumeniți, scoate-i pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei. Poți să-i servești simpli, dar tradițional merg unși cu smântână și presărați cu brânză rasă deasupra.
Un antreprenor din Timișoara a inventat chiar „langoșul Dubai”, o variantă dulce cu ciocolată și fistic.
„Eu eram mai speriat, că nu o să meargă, că nu știu ce…dar colegii mi-au zis <<hai să încercăm!>>. Eu nici nu am stat în rulotă când l-au promovat. E foarte bun, înainte l-am gustat toți. Eu cu asociatul și soțiile, copiii, cu părerea: Prinde bine, e ok gustul, nu prea multă ciocolată, să nu fie grețos, toate la gramaj. La ultimul festival toți se uitau <<uite, langoș Dubai!>>. 95% din persoane, toți citeau acolo <<langoș Dubai>>, a spus acesta, potrivit digi24.ro.
Pe aceeași temă