Gospodinele prepară mâncarea de Paşte după reţete din străbuni. Preparatele tradiţionale, deliciul turiştilor străini. Cighir, ciorbă rădăuţeană şi păstrăv în sos de smântână
Sunetul lingurilor și al făcălețului se aude fără oprire în bucătăriile gospodinelor, în prag de Paște. Masa tradiţională de cunoaște câteva preparate nelipsite: drob, ciorbă şi friptură de miel, ouă roşii, cozonac şi celebra pască cu brânză. În unele regiuni, pe lângă acestea, nelipsite de pe masa pascală sunt și câteva specialităţi pe bază de păstrăvi şi hribi. Secretul gustului delicios al cozonacului, spune gazda, stă în umplutură.
Publicat: Miercuri, 28 Martie 2018, 10:58 | Actualizat: Vineri, 30 Octombrie 2020, 17:49- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sunetul lingurilor și al făcălețului se aude fără oprire în bucătăriile gospodinelor, în prag de Paște. Masa tradiţională de cunoaște câteva preparate nelipsite: drob, ciorbă şi friptură de miel, ouă roşii, cozonac şi celebra pască cu brânză. În unele regiuni, pe lângă acestea, nelipsite de pe masa pascală sunt și câteva specialităţi pe bază de păstrăvi şi hribi. Secretul gustului delicios al cozonacului, spune gazda, stă în umplutură.
,,Brânza de oaie o frământăm un pic. Pe urmă, adăugăm stafidele brune şi aurii, combinate. Pe urmă, punem cuişoare, o linguriţă de ienibahar, zahăr vanilat şi două-trei ouă", povestește o gospodină din ținutul Maramureșului.
Din aluatul frământat bine de tot cu zer, în care se pun drojdie, făină, sare şi ouă, ies cozonacii grăsuți și rumeni. Umpluturile trebuie să fie pe gustul tuturor: nucă şi albuş de ouă, urdă sau măr şi scorţişoară.
Mirosul de pască şi cozonac concurează cu cel al sarmalelor
,,Scot varza din butoi şi o las cam două ore la desărat. După aceea, toc carnea. Prăjesc ceapă, pun un pic de boia peste ceapă și adaug untură de casă. Apoi, pun orezul şi condimentele", explică o doamnă.
Sărmăluţele sunt aşezate, mai apoi, într-o oală de lut, alături de cimbrul proaspăt cules din grădină şi straturi de costiţă de porc şi cârnaţi de casă, deasupra.
Puţin din tot ce se prepară se va pune în traista cu care localnicii se vor duce în Noaptea de Înviere, la biserică, pentru ca preparatele să fie sfinţite.
Cighir sau drob de miel
Drobul de miel sau cighirul, așa cum i se mai spune in Bucovina, este nelipsit de pe mesele îmbelșugate de Paște. Iată de ce ai nevoie ca să pregătești cele mai delicioase rețete!
Ingrediente:
• organe de miel: ficat, inimă, plămâni, splină, rinichi
• 2-3 cepe
• 2 ouă
• 2 legături de ceapă verde
• mărar şi pătrunjel
• 1 felie de pâine înmuiata în lapte şi stoarsă bine
• sare, piper şi cimbru
• 2 linguri de ulei
• prapure de miel
Se spală organele şi se fierb timp de 30 – 40 de minute, după care se scurge supa şi se toacă marunt. Ceapa se taie mărunt, se căleşte în ulei şi se amestecă împreună cu organele tocate şi cu pâinea. Se adaugă verdeaţa tocată, ouăle crude, sare şi piper, după gust. Prapurele de miel se spală şi se întinde într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pune compoziţia, după care se acoperă cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei şi se introduce la cuptor la foc potrivit, până se rumeneşte bine.
Ciorbă rădăuţeană
Ingrediente:
• 2 bucăti de piept de pui
• 2 morcovi
• 2 rădacini de pătrunjel sau 1 rădăcină de păstârnac
• 1 ardei gras
• 1 ceapă medie •
3 linguri de otet
• 2 gălbenuşuri
• 500 gr. smântăna
• 1 lingură de faina
• sare, verdeaţă tocată
• 5 căţei de usturoi
Se fierbe pieptul de pui, după care se scoate din oală, se taie fâșii și se pune din nou în oală, împreună cu legumele tocate mărunt. Se adaugă ceapa întreagă și, după ce au fiert toate legumele, se acrește cu oțet, se adaugă gălbenușurile, amestecate cu făina si cu smântâna, după care se adaugă și mujdeiul din cățeii de usturoi. După 10 minute, se adaugă sare dupa gust, verdeața tocată mărunt și se ia de pe foc. Se servește cu pâine prăjita şi ardei iute.
Păstrăv cu smântână
Ingrediente:
• 2 păstrăvi
• 350 g smântână
• mărar
• sare
• piper
Păstrăvii se spală bine şi se şterg cu un prosop. Se pune la fiert smântâna, cu un praf de sare. Când dă în clocot, se adaugă păstrăvii şi se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute. Apoi, se adaugă verdeaţa, sare şi piper, după gust. Se poate aromatiza şi cu puţin tarhon.
Hribi cu smântână
Acest tip de ciuperci, culese proaspăt din pădure, au un gust aparte şi adeseori sunt incluse în meniul pascal.
Ingrediente:
• 1 kg he hribi de pădure
• 100 grame unt
• un pahar smântână
• 4 ouă
• o legătură mărar
• sare
Ciupercile se toacă cuburi şi se adaugă peste untul încins, după care se amestecă uşor. Se adaugă câte puţină apă şi se lasă la fiert, până se înmoaie. La final, se adaugă ouăle bătute bine, amestecate cu smântână, mărar şi sare. Totul se pune la cuptor timp de 10-15 minute, până prind deasupra o foiță rumenită.