Antena

Rețeta săsească a celui mai bun gem de porumbe, delicatesa sezonului

În cămara cu produse pentru sezonul rece, mai este timp să-și facă loc şi gemul de porumbe. Iar pentru acesta, ne putem inspira după rețeta săsească a celui mai bun gem de porumbe, delicatesa sezonului.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 06 Noiembrie 2020, 17:23 | Actualizat: Vineri, 06 Noiembrie 2020, 18:40
Galerie de imagini
Gem de porumbe

Iarna ne bate la uşă, iar gospodinele dintr-un sat săsesc din județul Brașov, sunt la treabă în bucătărie de dimineaţa până seara. În cămara cu produse pentru sezonul rece, şi-a făcut loc şi gemul de porumbe. Porumbele sunt acele fructe mici, de culoare mov şi cu un gust asemnănător afinelor. Dulceaţa de porumbe este o delicatesă şi, în plus, ne protejează împotriva răcelilor.

Porumbarul, arbustul care face porumbele, se găsește în zonele de câmpie, dar și la munte și în zonele cu multă lumină și este format din ramuri spinoase, flori albe și fructe mici, sferice, asemănătoare la aspect și culoare cu afinele.

Porumbele au acțiune astringentă și diuretică, dar și un puternic efect antidiareic si antidizenteric. Consumul lor este recomandat în ameliorarea durerilor de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsivă, dar și în stimularea digestiei.

Pe aceeași temă

Gemul de porumbe, chiar dacă este laborios și necesită mult timp, este foarte gustos și bun pentru că este plin de beneficii, mai ales împotriva răcelii, dar și a afecțiunilor stomacale.

Există câteva reguli în prepararea gemului de porumbe pentru a beneficia de proprietățile lui:

În primul rând, fructele se culeg după prima brumă.

Se spală bine și se pun la fiert cu apă cât să fie bine acoperite, iar când sunt bine fierte se trec prin sită. O altă regulă este ca sita și lingura cu care se amestecă nu trebuie să fie metalice, ci de lut, sau de lemn.

După ce se trece prin sită se măsoară cantitatea rămasă și la 1 kg de pastă de porumbe se va pune 450-500 gr de zahăr.

Se pune din nou la fiert pasta de porumbe cu zahărul și se lasă aproximativ o oră la foc mic, sau până când gemul devine consistent. Se pune fierbinte în borcane și se țin borcanele în pătruri până se răcesc.

Pe aceeași temă

Resturile rămase după trecerea porumbelor prin sită se pot folosi la prepararea unui sirop. Se adaugă apă și zahăr după gust, se fierbe 30-40 de minute și se strecoară.

Recomandari A1

Pentru mai multe detalii despre gemul de porumbe și efectele lui benefice, accesați materialul de mai jos!

Whatsapp LinkedIn
social observator16 gem de porumbe gem porumbe dulceata reteta saseasca
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera Power Couple România | Sezonul 2 e în AntenaPLAY! Vezi cum a început cea mai incitantă competiție a cuplurilor. Primele episoade sunt disponibile acum.
Stirile zilei Lamborghini Huracan, cu parbrizul crăpat şi doar 27.800 km la bord, scos la licitaţie pentru a treia oară. Preţul a fost redus la jumătate
Videoclipul zilei
Citește și
Ovidiu Bădescu, profesorul care creează singur România Educată
Adela - Tot ce nu se vede, sezon 3, Episodul 13 - Vlad Vîlciu și Elena Mogîldea
AjutEu 2021, din 29 noiembrie, la Antena 1
”Cea mai iubită ţară”, o nouă serie marca Observator 19, începe luni, la Antena 1
Video recomandate
Video
Citește și
Stațiunea din România unde turiștii străini vin pentru distracție. Prețurile sunt destul de mici Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. El e bărbatul care a furat trei picioare amputate din Spitalul Cantacuzino. Mărturia medicului care a... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
Cel mai subțire smartphone pliabil ajunge pe piață în februarie. Ce dimensiune impresionantă are useit
Horoscopul zilei de 15 ianuarie 2025. Gemenii au foarte multă energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
2025, anul de aur pentru două zodii norocoase Jurnalul
Ardei iuți la borcan cu apă și oțet - Rețetă simplă și delicioasă Kudika
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga Playtech
Biserica a canonizat noi sfinți. Au fost deja incluși în calendarul ortodox din 2025. Când vor fi sărbătoriți Redactia.ro
Turistă surprinsă pe o pârtie din Poiană cu cizme cu toc şi fustă mini, în timp ce se chinuia să urce. "Și... Observator
Ce înseamnă dacă te trezești obosit dimineața, deși dormi suficient MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
ANM a dat prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Cum va fi vremea până la 10 februarie 2025 Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui DeParinti
Megan Thee Stallion a obținut un ordin de restricție împotriva lui Tory Lanez. Vedeta a susținut că rapperul ar... ZUTV
Mâncarea care ar schimba forma mandibulei, potrivit cercetătorilor. Copii sunt cei mai afectați UseIT
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Hello Taste