În judeţul Mureş, într-un sat parcă uitat de lume cu doar 15 locuitori, doi tineri au lăsat viaţa de oraş şi s-au mutat la ţară pentru a deschide o pensiune, unde prepară şi servesc produse tradiţionale, printre care și dulceață de ardei iute, zacuscă, gem de măceșe, murături și multe alte conserve.
Pentru ca turismul să fie cât mai înfloritor de la an la an, nu doar peisajele, ci şi preparatele culinare contribuie la savoarea locurilor.
Citește și: Rețetă de zacuscă de vinete. Cea mai îndrăgită conservă din legume
Turiștii ce trec pragul micii pensiuni din satul Șapartoc, județul Mureș sunt cuceriți de ospitalitate și de savuroasele preparate, mai ales că acestea sunt pregătite din tot felul de ingrediente naturale, din grădina proprie.
Citește și: Cum faci acasă pastă de măceșe. Rețetă de gem de măceșe
Dintre toate, dulceața de ardei iute este deliciul care atrage în mod deosebit turiștii.
Dulceața de ardei iute se prepară la tuci cu foc din lemne de brad, din ardei iuți și ardei gras în cantități egale ce se toacă mărunt și se fierb în oțet cu zahăr și puțină sare.
Citește și: Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă
Dacă se dorește o dulceață mai picantă, ardeii iuți se folosesc cu semințe și nervuri cu tot.
Rețeta unică de preparare face ca dulceața să fie dulce-acrișoară, dar cu o notă picantă, adică exact cât trebuie pentru a completa de minune fripturi rumene, mezeluri de casă sau brânzeturi.
Rețetă de dulceață de ardei iute - Ingrediente:
- 1 kg ardei iuţi, roșii
- 1 kg ardei gras, roșu
- 1 linguriță sare
- 1 kg zahăr
- 1 l oţet alb de 9 grade
Rețetă de dulceață de ardei iute - Preparare
Se fierbe mai întâi siropul din oțet cu zahăr pentru 30 de minute, până devine consistent.
Apoi se adaugă ardeii tocați mărunt și se fierb în sirop până când dulceața scade și devine consistentă.
Dulceața de ardei iute se pune fierbinte în borcane, se închid borcanele ermetic și se păstrează învelite în pături până se răcesc.
Spor și poftă bună!