Echipa Observator a scos la iveală din nou un adevăr crunt, care afectează sute de români! Legumele din piețe nu sunt atât de sigure pe cât cred mulți, iar pericolul la care aceștia se expun este unul real și major, mai ales în contextul în care produsele de la tarabă sunt prezentate drept mai sănătoase și că provin din România.
De această dată, testările au vizat roșiile românești vândute în 9 piețe din Capitală, iar rezultatele obținute în laborator sunt de-a dreptul dezastruase: aproape toate probele erau contaminate cu pesticide, în cantități care depășesc limitele admise și care, implicit, pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Roșii românești pline de pesticide. O singură probă din 9 piețe a trecut testul analizelor de laborator
Roșiile românești se vând la tarabă la foc automat, însă ceea ce mulți consumatori nu știu este că sunt pline de pesticide și că, din acest motiv, chiar și cei mai puțin sensibili se pot îmbolnăvi din cauza cantităților semnificative de substanțe chimice.
Deși românii fac un efort financiar important și scot din buzunar între 10 și 35 de lei pentru un kilogram de roșii românești, ei aleg să le cumpere cu gândul că sunt mult mai sănătoase decât cele din import. Totuși, realitatea este cu totul alta, pentru că, în cele din urmă, și aceste roșii se dovedesc a fi contaminate cu pesticide care pot afecta grav sănătatea consumatorilor.
Adevărul a ieșit din nou la iveală după ce reporterii Observator au decis să facă un experiment și să ducă la analize 9 probe de roșii românești, pentru a afla exact ce cantitate de substanțe chimice conțin acestea și cât de sigure sunt pentru consum.
Mai exact, din cele 9 probe duse la laborator, 8 conțineau pesticide în cantități care depășeau limitele admise și care reprezintă un real pericol pentru consumatori. Una dintre substanțele chimice identificate, Acetamiprid, este extrem de toxis și provoacă iritații ale pielii și ochilor, amețeli, dar și dureri de cap.
De asemenea, și Ciprodinil, este un pesticid puternic care provoacă tulburări ale ficatului sau a funcției digestiv și care poate afecta inclusiv funcția renală.
„Ajung până la urmă să producă boli, de obicei de genul cancerului. Sunt afectate organele interne, iar multe dintre aceste substanțe vor genera boli prin acumulare” este explicația pe care a oferit-o Alexandru Cîrîc, ICA.
„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice, în special cancere, de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea, pot să provoace defecte genetice ale embrionului sau chiar moartea embrionilor. Pot acționa asupra sistemul nervos central, dureri de cap, spasme, convulsii” a explicat și medicu toxicolog, Marius Chipurici.
„Dacă se poate sau nu fără pesticide, realitatea din teren ne spune că producţia agricolă performantă şi profitabilă fără pesticide nu se poate. Sunt medicamentele plantelor. Cât timp fermierii folosesc produse omologate, respectă indicaţiile de pe etichetă, respectă dozele de aplicare, respectă timpii de pauză, nu sunt probleme” a transmis și directorul general al Agenţiei Fitosanitare, în timp ce un fermier a precizat următoarele:
„Se poate fără pesticide, cu atât mai mult în zona de aromatice. În România, piața acestor inputuri sintetice, chimice, este un pic dereglementată. Ar trebui să tratăm aceste substanțe chimice, care în doze mari pot fi dăunătoare sănătății umane, ar trebui să le tratam ca pe medicamente. Un specialist să-ți vadă cultura, îți vede problema, și îți prescrie soluția”.
Cafeaua instant, încă un pericol ascuns. Ce boală ar putea provoca în rândul persoanelor de peste 50 de ani... Salată de ridiche neagră. Cu ce alte ingrediente o mai poți completa...