Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă pe perioada postului. Idei de mic dejunuri gustoase și sănătoase
În perioada postului este esențial să consumăm multe crudități, pentru a ne asigura aportul de vitamine și nutrienți.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 10:26 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 11:11Consultantul în materie de nutriție Cristian Mărgărit, ne sfătuiește cum putem spă trecem sănătos peste perioada de post și ce să consumăm pentru a ne asigura aportul de proteine și vitamine.
Chiar nu trebuie să poftim la preparatele din carne, sau lactate, pe perioada postului, pentru că există o diversitate de ingrediente, gustoase și sănătoase din care putem pregăti gustări și mese copioase.
Pentru masa de mic dejun, care este considerată cea mai importantă masă din zi, este important să ne asigurăm un aport necesar de proteine care pot fi asimilate din mazăre, edamame, năut, dar și de vitamine din diverse verdețuri.
Ciar dacă se mai spune că nu este atât de necesar micul dejun, Cristian Mărgărit ne asigură că pe perioada postului avem nevoie de mic dejun, fiind important, întrucât nu mai avem proteina animală și trebuie să ne controlăm apetitul.
Apetitul se controlează cel mai bine atuci când avem proteine dimineața.
Se pot pregăti diverse salate pe bază de năut, quinoa, mazăre, edamame, etc, iar maioneza poate fi înlocuită cu succes cu o pastă de caju.
- Citiți și Ce ar trebui să conțină coșul de cumpărături în perioada de post pentru a ne hrăni sănătos!
Cartofii dulci, sunt recomandați pentru aprortul de carbohidrați complecși, morcovii pentru beta caroten.
Cu un astfel de mic dejun, mai bogat în proteine decât de obicei, se urmărește atât să ne potolim foamea cât și să obținem energia necesară întregii zile.
Alte idei de mic dejunuri gustoase și sănătoase ar fi și combinațiile de cereale cu lapte vegetal, de soia, sau de orez, dar și preparatele gen hummus, pe bază de năut, linte, etc.
Trebuie avut în vedere ca mic dejunul să conțină cominațiile esențiale de proteine cu surse de carbohidrați și fibre.
- Mai citiți și Ce spun nutriționiștii despre pericolul din mâncărurile de post.Ce ar trebui să consumăm în post!
Sfatul Lui Cristian Mărgărit este ca atunci când se va face trecerea de la perioada de post la cea normală, să se facă lent, introducând pe rând alimentele la care am renunțat. De exemplu, se introduce un iaurt mai degresat, pentru început, un ou fiert și carne cât mai slabă cum ar fi cea de pește sau cea de pui.