Antena

Trei rețete de mucenici. Mucenici moldovenești de post, de dulce și mucenici fierți.

Potrivit tradiției, gospodinele din toată țara pregătesc pe 9 Martie 40 de mucenici, iar bărbați vor bea 40 de pahare.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 11:12 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 18:23
Galerie de imagini
Mucenici moldovenești de post

Marian Duță, îndrăgitul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani a reușit să obțină sectretele și rețetele celor mai pufoși și gustoși mucenici moldovenești, dar și rețeta de mucenici muntenești, sau mucenici fierți în sirop.

Rețetele de mucenici sunt variate, în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară.

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:



Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:

Pentru aluat de mucenici, se cerne făina într-un vas și se face un loc la mijlocul ei unde se vor pune celelalte ingrediente.
Drojdia de amestecă cu puțin de zahăr și puțină apă caldă, până se lichefiază, apoi se toarnă la centrul făinii. Se lasă așa 10-15 minute, până se activează maiaua.
Apoi, se amestecă cu mirodeniile și cu făina din vas, turnând treptat și restul de apă caldă în care se dizolvă zahărul. Se adaugă, alternativ și uleiul, de asemeni, cald.
Se frământă un aluat nu foarte ferm și se lasă la dospit pentru o oră.
Apoi se formează mucenicii de forma cifrei 8, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să se dezvolte aproximativ 15-20 de minute, timp în care se pornește cuptorul la 175-180 de grade.
Mucenici moldovenești de post se coc pentru 30-35 de minute, sau până sunt frumos rumeniți.
Între timp, se fierbe un sirop din apă cu zahăr, coajă de citrice și esență de rom. După ce se temperează, se adaugă mierea.
Mucenicii moldovenești se vor scufunda în sirop, apoi se vor tăvăli prin nucă amestecată cu scorțișoară.

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:


Recomandari A1

Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:

Pentru aluatul de mucenici moldovenești, de dulce, gălbenușurile le frecăm bine cu sare, apoi cu zahărul și adăugăm uleiul și aromele.

Drojdia o diluăm amestecând-o cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură la mijlocul făinii, punem acolo maiaua și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze.

Când maiaua este bine activată, adăugăm compoziția de gălbenușuri și începem să amestecăm totul cu făina, turnând și laptele cald. Lăsăm aluatul la dospit aproximativ o oră, după care modelăm mucenicii, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.

Ungem mucenicii moldovenești, de dulce, cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute la 180 de grade.

Între timp, fierbem apa cu zahărul și mirodeniile pentru a prepara siropul. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă miere.

Mucenicii moldovenești se scufundă în acest sirop, după ce se răcesc, se scot și se tăvălesc prin nucă, apoi se așază pe un grătar.

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici muntenești:



Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici muntenești:

Pentru aluat, punem apa la fiert și o lăsăm atât cât suportă degetul temperatura. Adăugăm în ea și sarea și uleiul. Cernem făina într-un vas, turnăm apa ușor fierbinte peste ea și le amestecăm rapid până obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.

Lăsăm aluatul să se odihnească aproximativ 15 minute, apoi îl întindem pe planșeta ușor înfăinată într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Cu ajutorul dispozitivului special decupăm mucenicii.

Așezăm decupajele în formă de 8 pe planșetă și le lăsăm să se usuce câteva ore bune, sau de seara până dimineața.

Dacă nu avem dispozitivul de decupat, putem folosi două păhărele micuțe, de diametre diferite. Decupăm cercuri din aluat cu păhărelul mare, apoi, cu păhărelul mic mai decupăm odată interioarele cercurilor. Răsucim, apoi, decupajele realizând formele de opt. Este mai mult de muncă, ce-i drept, dar ideea este că se pot crea mucenici și fără dispozitiv special.

Pentru sirop, punem apa la fiert, într-un vas încăpător, împreună cu zahărul și sarea. Amestecăm până când zahărul și sarea sunt diluate și lăsăm siropul să atingă punctul de fierbere. Adăugăm mucenicii uscați și îi lăsăm să fiarbă 10-12 minute, până se ridică la suprafața siropului. Adăugăm scorțișoara, coaja de lămâie și portocală, dacă folosim( eu nu am folosit) și nuca măcinată grosier.

Mai lăsăm mucenicii să fiarbă în acest amestec 5-6 minute, apoi stingem focul și adăugăm esențele. Acoperim vasul și lăsăm delicioșii mucenici muntenești sau mucenici fierți să se aromatizeze și să se hidrateze bine. Și nuca se va hidrata în siropul fierbinte și va îngroșa consistent siropul.

Whatsapp LinkedIn
retete mucenici neatza cu razvan si dani mucenici reteta pahare 9 martie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Câștigătorii sezonului 10 Mireasa, Mihai și Laura, interviu exclusiv în AntenaPLAY. Vezi acum premiera Mireasa: Confesiuni | Sezonul 6.
Stirile zilei Drumul Morţii E85 a mai luat o viaţă, în a treia zi de Crăciun. Un Peugeot s-a făcut praf în Vrancea, după ce s-a izbit de o ambulanţă privată pe contrasens
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii au parte de succes pe 26 decembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele Catine.ro
Cansu Dere reapare în mediul online mai spectaculoasă ca oricând. A pășit pe covorul roșu alături de Ibrahim... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
Când s-a născut cu adevărat Iisus Hristos? Savanții dezvăluie data, care nu a fost 25 decembrie VIDEO Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Care este relația dintre Marina Dina și tatăl copiilor ei! Vedeta speră să petreacă timp cu cei mici de... Spynews.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă BZI
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce răcești mai des iarna. Motivul la care puțini se gândesc useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2024. Peștii se gândesc la familia lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Curăță casa de energii negative, la final de an: Ritualul secret al preoteselor, în 5 pași, cu dafin și sare,... Jurnalul
Cum să implementezi eficient tichetul cultural în pachetul de beneficii pentru angajați Kudika
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate Playtech
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri Redactia.ro
Analist, despre noul Guvern: "Oamenii ăştia nu au înţeles că au primit o palmă la alegeri, iar acum au dat foc... Observator
Cum îți afectează emoțiile sănătatea. Ce efecte are starea ta mintală asupra organismului MediCOOL
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii HelloTaste
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a... ProSport
Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela... Gandul
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători CanCan
Cum să gestionezi vizitele și reuniunile de familie fără stres DeParinti
Kate Cassidy și-a făcut un tatuaj cu aripi de înger în amintirea lui Liam Payne. Fostul membru al trupei One... ZUTV
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top UseIT
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Hello Taste