Antena

Trei rețete de mucenici. Mucenici moldovenești de post, de dulce și mucenici fierți.

Potrivit tradiției, gospodinele din toată țara pregătesc pe 9 Martie 40 de mucenici, iar bărbați vor bea 40 de pahare.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 11:12 | Actualizat: Vineri, 05 Martie 2021, 18:23
Galerie de imagini
Mucenici moldovenești de post

Marian Duță, îndrăgitul reporter de la Neatza cu Răzvan și Dani a reușit să obțină sectretele și rețetele celor mai pufoși și gustoși mucenici moldovenești, dar și rețeta de mucenici muntenești, sau mucenici fierți în sirop.

Rețetele de mucenici sunt variate, în funcție de zonele țării, iar reușita deplină a acestora depinde și de iscusința celor care îi prepară.

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:



Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești, de post:

Pentru aluat de mucenici, se cerne făina într-un vas și se face un loc la mijlocul ei unde se vor pune celelalte ingrediente.
Drojdia de amestecă cu puțin de zahăr și puțină apă caldă, până se lichefiază, apoi se toarnă la centrul făinii. Se lasă așa 10-15 minute, până se activează maiaua.
Apoi, se amestecă cu mirodeniile și cu făina din vas, turnând treptat și restul de apă caldă în care se dizolvă zahărul. Se adaugă, alternativ și uleiul, de asemeni, cald.
Se frământă un aluat nu foarte ferm și se lasă la dospit pentru o oră.
Apoi se formează mucenicii de forma cifrei 8, se așază în tava tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă să se dezvolte aproximativ 15-20 de minute, timp în care se pornește cuptorul la 175-180 de grade.
Mucenici moldovenești de post se coc pentru 30-35 de minute, sau până sunt frumos rumeniți.
Între timp, se fierbe un sirop din apă cu zahăr, coajă de citrice și esență de rom. După ce se temperează, se adaugă mierea.
Mucenicii moldovenești se vor scufunda în sirop, apoi se vor tăvăli prin nucă amestecată cu scorțișoară.

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:


Recomandari A1

Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici moldovenești de dulce:

Pentru aluatul de mucenici moldovenești, de dulce, gălbenușurile le frecăm bine cu sare, apoi cu zahărul și adăugăm uleiul și aromele.

Drojdia o diluăm amestecând-o cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Formăm o adâncitură la mijlocul făinii, punem acolo maiaua și o acoperim cu un strat fin de făină. Acoperim vasul și lăsăm maiaua să se activeze.

Când maiaua este bine activată, adăugăm compoziția de gălbenușuri și începem să amestecăm totul cu făina, turnând și laptele cald. Lăsăm aluatul la dospit aproximativ o oră, după care modelăm mucenicii, îi așezăm în tavă și îi mai lăsăm la odihnit 20 de minute.

Ungem mucenicii moldovenești, de dulce, cu gălbenuș de ou și îi coacem pentru aproximativ 20-25 de minute la 180 de grade.

Între timp, fierbem apa cu zahărul și mirodeniile pentru a prepara siropul. Siropul se lasă să se tempereze, apoi se adaugă miere.

Mucenicii moldovenești se scufundă în acest sirop, după ce se răcesc, se scot și se tăvălesc prin nucă, apoi se așază pe un grătar.

Pe aceeași temă

Ingrediente pentru Rețeta de Mucenici muntenești:



Mod de preparare pentru Rețeta de Mucenici muntenești:

Pentru aluat, punem apa la fiert și o lăsăm atât cât suportă degetul temperatura. Adăugăm în ea și sarea și uleiul. Cernem făina într-un vas, turnăm apa ușor fierbinte peste ea și le amestecăm rapid până obținem un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios.

Lăsăm aluatul să se odihnească aproximativ 15 minute, apoi îl întindem pe planșeta ușor înfăinată într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Cu ajutorul dispozitivului special decupăm mucenicii.

Așezăm decupajele în formă de 8 pe planșetă și le lăsăm să se usuce câteva ore bune, sau de seara până dimineața.

Dacă nu avem dispozitivul de decupat, putem folosi două păhărele micuțe, de diametre diferite. Decupăm cercuri din aluat cu păhărelul mare, apoi, cu păhărelul mic mai decupăm odată interioarele cercurilor. Răsucim, apoi, decupajele realizând formele de opt. Este mai mult de muncă, ce-i drept, dar ideea este că se pot crea mucenici și fără dispozitiv special.

Pentru sirop, punem apa la fiert, într-un vas încăpător, împreună cu zahărul și sarea. Amestecăm până când zahărul și sarea sunt diluate și lăsăm siropul să atingă punctul de fierbere. Adăugăm mucenicii uscați și îi lăsăm să fiarbă 10-12 minute, până se ridică la suprafața siropului. Adăugăm scorțișoara, coaja de lămâie și portocală, dacă folosim( eu nu am folosit) și nuca măcinată grosier.

Mai lăsăm mucenicii să fiarbă în acest amestec 5-6 minute, apoi stingem focul și adăugăm esențele. Acoperim vasul și lăsăm delicioșii mucenici muntenești sau mucenici fierți să se aromatizeze și să se hidrateze bine. Și nuca se va hidrata în siropul fierbinte și va îngroșa consistent siropul.

Whatsapp LinkedIn
retete mucenici neatza cu razvan si dani mucenici reteta pahare 9 martie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Alegeri prezidenţiale 2024 live text. HARTA: prezenţa pe judeţe. Peste 26% dintre români au votat până la ora 14:00
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cât de periculos este mucegaiul din casă în funcție de culoarea lui. Explicațiile unui microbiolog Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste