Antena

Astenia de primăvară, inamicul multora. De ce este mai greu de gestionat decât cea de toamnă

Specialiștii susțin că astenia de primăvară este mai greu de suportat decât cea din toamnă. Aceștia oferă câteva sfaturi pentru a-i ajuta pe oameni să treacă mai ușor peste această perioadă.

Publicat: Luni, 18 Martie 2024, 17:01 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:36
Galerie de imagini
Astenia de primăvară este mai periculoasă decât depresia din sezonul rece
Shutterstock

Astenia de primăvară este greu de suportat de multe persoane. Specialiștii afirmă chiar că ar fi mai periculoasă decât depresia din timpul sezonului rece.

Astenia de primăvară, inamicul multora. De ce este mai greu de gestionat decât cea de toamnă

Potrivit unei surse, astenia de primăvară face mai multe victime decât cea de toamnă sau depresia din sezonul rece. Cercetătorii au observat că rata sinuciderilor crește începând cu luna mai.

Pe aceeași temă

în Statele Unite ale Americii, rata internărilor în spital pentru episoade hipomaniacale sau maniacale crește în fiecare primăvară, conform studiilor aferente.

În această perioadă, oamenii se simt mai obosiți, chiar epuizați, sunt ușor iritabili, devin melancolici și chiar depresivi. Astenia de primăvară este o tulburare afectivă sezonieră. Ea are o influență atât asupra corpului, cât și psihicului.

Mirela Husaru, consilier în dezvoltare emoținală, precizează că: „Astenia de primăvară este o stare de oboseală și epuizare care apare la schimbarea sezonului, din cauza modificării de timp și de lumină.”

Deși s-au făcut nenumărate studii în acest domeniu, cercetătorii nu au găsit niște motive foarte clare pentru care oamenii trec prin astfel de episoade an de an.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, ei au putut observa un substrat științific comun al fenomenului, și anume modificarea ritmului circadian, fluctuațiile de temperatură, polenul și alergiile aferente și schimbările hormonale și neurochimice.

Joseph Takahashi, profesor și președinte al Departamentului de neuroștiințe de la University of Texas Southwestern Medical Center, susține că ritmul circadian influențează regiunile creierului responsabile de starea de spirit. Acesta poate induce și oboseala, energia scăzută, lipsa somnului.

Odată cu trecerea la ora de vară, Academia Americană de Medicină a Somnului susține că oamenii dorm în medie cu 40 de minute mai puțin. Iar medicii susțin că hipotalamusul este responsabil pentru letargia de primăvară, aceasta fiind afectată de schimbarea anotimpului.

Recomandari A1

Totodată, mai multă lumină în decursul fiecărei zile determină corpul să fie într-o stare de alertă mai îndelungată, ceea ce perturbă perioada de relaxare. De aceea, oamenii sunt mai nervoși, mai obosiți și le lipsește energia și motivația pentru sarcinile zilnice.

Pe aceeași temă

Din cauza schimbărilor climatice, polenul este prezent în aer mult mai timpuriu decât de obicei. Astfel că, mulți suferă de mâncărime în jurul ochilor, strănută mai des, le curge nasul.

„Corpul fizic și conexiunea cu starea de spirit sunt puternice. Polenul duce la inflamație în organism și această inflamație poate avea un impact negativ asupra stării de spirit”, precizează Naomi Torres-Mackie, psiholog clinician la Spitalul Lenox Hill din New York.

Simptomele se pot recunoaște ținând cont de un pattern. Astfel că, oamenii trebuie să fie atenți dacă se simt obosiți în aceeași perioadă an de an, dacă le scade nivelul de energie, sunt mai triști, programul de somn este colplet dat peste cap și le este dereglat apetitul. Deși femeile sunt mai predispuse la astfel de stări, și bărbații pot trece printr-o perioadă de astenie.

Cele mai importante simptome sunt cele de oboseală fizică și psihică. La acestea se adaugă dificultățile de concentrare și schimbările de dispoziție. Însă simptomele pot varia de la o persoană la alta.

Potrivit specialiștilor, aceste simptome nu ar trebui să dureze mai mult de trei săptămâni.

Pe aceeași temă

Simptomele asteniei de primăvară

- Sentimente de tristețe

- Lipsă de speranță

- Dezinteres pentru activitățile de rutină

- Energie scăzută

- Letargie

- Neliniște, anxietate

- Insomnie sau probleme cu somnul

- Probleme de concentrare

- Pierderea apetitului sau pierdere în greutate

- Iritabilitate neobișnuită

- Dureri de cap

- Sentimente de furie

- Gânduri suicidare

Pe aceeași temă

Cum se poate combate astenia de primăvară

Astenia de primăvară se poate învinge cu ajutorul alimentației și sportului. Deși poate părea contraintuitiv, fiind total lipsiți de energie, cel mai indicat este să iasă la o plimbare. Potrivit specialiștilor, este recomandată mișcarea între 7:00 și 8:00 sau 13:00 și 17:00, astfel recalibrând ceasul biologic în mod natural.

Mirela Husaru, influențată de ideile lui Gabor Maté, spune: „Deși nu este o afecțiune gravă, poate afecta calitatea vieții și performanța în activitățile zilnice. Este o perioadă de readaptare a organismului și îl putem ajuta cu mai multă odihnă și cu respectarea unui program de somn.

Putem profita de oferta generoasă de legume proaspete și să facem alegeri sănătoase pline de vitamine în alimentația noastră. Ne putem planifica o plimbare în aer liber pentru a scăpa de oboseală. Și dacă această plimbare o facem împreună cu cineva apropiat, atunci câștigul este dublu.

Pe aceeași temă

Este un moment bun pentru a încerca lucruri noi și putem alege să facem yoga sau exerciții de mindfulness. Prin acceptarea prezentului și a schimbării, putem să ne adaptăm și să evoluăm într-un mod pozitiv și constructiv.

Și, nu în ultimul rând, să acceptam lucrurile așa cum sunt și să primim astenia de primăvară ca pe o oportunitate de creștere, dezvoltare și schimbare.”

Whatsapp LinkedIn
astenie de primăvară astenie de toamnă ceas biologic gabor maté depresie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Viaţa după potop, drama românilor sinistraţi în Valencia. "Nu mă gândeam în viaţa mea că în Spania se întâmplă aşa ceva, să nu primeşti ajutor imediat"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste