Antena Căutare

De ce te întristezi când se apropie ziua ta de naștere. Cum se manifestă depresia aniversară și care sunt persoanele predispuse

În apropierea zilei de naștere ai putea simți o intensificare a simptomelor depresive. De asemenea, suferințele emoționale pot ieși la suprafață și în preajma altor aniversări ale unor evenimente semnificative.

Depresia aniversară nu este doar sentimentul de tristețe care te încearcă din cauza unui bagaj emoțional din trecut | Shutterstock

Aniversările sunt, de regulă, niște evenimente fericite, care abaundă în energie pozitivă, dat fiind că toată familia și cei apropiați se întrunesc să te sărbătorească.

Cu toate acestea, sunt și întruniri de familie care au ca scop comemorarea cuiva drag. De multe ori, în preajma acestor evenimente oamenii se luptă cu emoții negative foarte puternice.

Potrivit Viva, psihologii susțin că aceste emoții nu sunt neobișnuite și fac parte din procesul de vindecare sau de doliu.

Citește și: Drama prin care a trecut actorul Florin Constantin. Și-a pierdut casa, iar soția a suferit de depresie. Cum se simt cei doi acum

Articolul continuă după reclamă

De ce te întristezi când se apropie ziua ta de naștere

Depresia aniversară nu este doar sentimentul de tristețe care te încearcă din cauza unui bagaj emoțional din trecut. Cele două se pot diferenția în funcție de factorii declanșatori, durata și intensitatea emoțiilor resimțite.

Tristețea este un răspuns episodic la un eveniment din viață. De exemplu, moartea cuiva drag îți poate produce tristețe ori de câte ori te gândești la evenimentul respectiv ori se întâmplă ceva și realizezi că persoana respectivă nu se mai poate bucura alături de tine.

Poți gestiona aceste episoade de tristețe din ce în ce mai bine de-a lungul timpului.

Spre deosebire de tristețe, depresia aniversară te copleșește. Este o stare persistentă care te face să-ți pierzi interesul pentru orice altă activitate, ba chiar te confrunți cu tulburări alimentare și stări de insomnie.

Citește și: CoCo Lee a murit. Cântăreața care i-a dat voce lui Mulan suferea de depresie de mai mulţi ani și s-a stins din viață la 48 de ani

Principalii factori care declanșează această afecțiune psihică

Depresia aniversară poate fi declanșată de o varietate de factori asociați cu evenimentele sau experiențele traumatice din trecut, precum:

Aniversarea evenimentului traumatic

Chiar și apropierea datei evenimentului respectiv îți poate reactiva amintiri dureroase, astfel că emoțiile de atunci revin la suprafață.

Rememorarea amănunțită a evenimentului

Poți retrăi din nou și din nou detaliile evenimntului traumatic. Astfel că îți vei amplifica emoțiile negative și îți vei cauza o nouă suferință emoțională.

Asocierea aniversării cu emoții negative

Prin retrăirea sistematică a emoțiilor respective, îți poți forma obiceiul de a corela data cu suferința trăită. Și acest ”ritual” îți poate intensifica simptomele depresive, dar și anxietatea.

Citește și: Andreea Marin susține că a suferit de depresie. Care au fost simptomele prin care a trecut „Zâna”: „Eu cred că sunt un exemplu”

Schimbarea sezonului

Și schimbarea sezonului poate fi o cauză a întristării, deoarece slăbește metabolisml, iar organismul este mult mai sensibil la condițiile meteorologice. Toate acestea îți afectează starea de spirit, făcându-te să cazi din nou în ghearele depresiei.

Izolarea socială

Deși multe persoane aleg să se izoleze atunci când simt că pot fi acaparate de depresie, acest lucru nu face altceva decât să amplifice senzația de tristețe și singurătate. Cel mai indicat este să cauți ajutor de specialitate sau umărul unui prieten.

Evenimente stresante concomitente

Simptomele depresive se pot amplifica în perioadele stresante din viață. Stresul este o greutate care apasă de umerii și mintea ta, obligându-te să te lași pradă depresiei.

Conștientizarea timpului scurs de la evenimentul traumatic

Durerea și suferința se intensifică atunci când ești ”lovit” de realitatea timpului care a trecut de la respectivul eveniment traumatic. Conștientizarea faptului că viața a mers înainte, fără să se sinchisească de persoana care ți-a fost atât de dragă, te poate aduce la disperare.

Citește și: Ce s-a întâmplat cu Mihaela Tatu, după succesul emisiunii „De 3x femeie”. A trecut prin clipe dificile: „Am avut și depresie”

Cum se manifestă depresia aniversară

Modul de manifestare diferă de la o persoană la alta. Cu toate acestea au în comun unele semnale specifice care se intensifică odată cu apropierea aniversării evenimentului traumatic.

Intensificarea simptomelor depresive

Simptomele clasice ale depresiei se agravează în preajma aniversării evenimentului. Printre acestea se numără: tristețea profundă, lipsa de energie, pierderea interesului pentru activități plăcute și probleme de concentrare.

Starea persistentă de tristețe

Tristețea persistentă de-a lungul unei perioade extinse este un simptom care nu trebuie ignorat.

Tulburări ale somnului

Aici este vorba atât de insomnie și dificultate în a-ți prelungi orele de somn, cât și de somnul prelungit.

Schimbări de apetit

La fel ca în cazul somnului, și simptomele care țin de apetit pot fi la cele două extreme: creșterea sau scăderea apetitului.

Citește și: Cum s-a vindecat Ramona Bădescu de depresie. Vedeta a apelat la o tehnică specială

Cum se tratează depresia aniversară

Procesul pentru tratarea depresiei aniversare este unul personalizat. Fiecare individ trebuie să-și adapteze nevoile și circumstanțele.

Însă este esențială psihoterapia. Cu ajutorul acesteia poți să-ți identifici și să-ți schimbi gândurile și comportamentele negative asociate respectivului eveniment.

De asemenea, pentru unii oameni, funcționează terapia de grup, dar și sprijinul familiei și al prietenilor.

Depresia nu are gen și nu ține cont de vârstă. Este foarte important ca atunci când vezi în jur unele dintre semnalele detaliate mai sus să iei atitudine și să ceri sau să oferi ajutorul.

Citește și: Ce pățești dacă ai fost bătut de părinți atunci când erai mic. Specialiștii au dezvăluit ce tulburare poate apărea

Este recomandat să se creeze un mediu sigur, pozitiv și lipsit de stres acasă sau în cercul de prieteni, astfel contribuid la reducerea factorilor de stres și îmbunătățind starea de spirit a persoanei afectate.

Cum se manifestă astenia de toamnă și cum se pot diminua efectele ei...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x