Românii beneficiază de noi servicii stomatologice gratuite decontate de CAS. Care sunt acestea
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat anul acesta un buget record! Iată ce spun medicii despre serviciile stomatologice decontate în 2024!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 05 August 2024, 12:41 | Actualizat: Luni, 05 August 2024, 13:20Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat anul acesta un buget uriaș pentru serviciile stomatologice decontate care este de patru ori mai mare decât cel alocat în urmă cu 10 ani.
Deși valoarea bugetului ajunge la suma de aproape 330 de milioane de lei, aceasta este considerată în continuare insuficientă, mai ales că fondurile se epuizează rapid și abia se acoperă costul materialelor utilizate.
Pe aceeași temăIată ce spun medicii despre sumele alocate dar și care sunt serviciile stomatologice decontate în 2024!
Servicii stomatologice gratuite decontate de CAS anul acesta
În România, pe cap de locuitor, sunt 0,3 consultații la medicul stomatolog, în timp ce media europeană este chiar și de 3 ori mai mare, scrie Antena 3 CNN, iar acest aspect denotă de fapt câtă importanță alocă cetățenii țării noastre sănătății orale.
Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă și îi încurajează pe români să meargă la control pentru a evita eventualele probleme care pot apărea, dar mai ales pentru le trata pe cele existente.
„Este foarte important să știm că dacă venim la controale periodice, putem preveni. După cum știm, cel mai important e să facem o carie atunci când este incipientă, să nu o lăsăm să se complice, să ajungă la camera pulpară, să facem tratamente de canal sau să pierdem dintele atunci când toate tratamentele sunt mult mai costisitoare” a declarat Floriana Tudorache, medic stomatolog pentru Antena 3 CNN.
Pe aceeași temăSpecialiștii susțin că lunar fiecare cabinet care are contract cu Casa de Sănătate are posibilitatea de a deconta servicii în valoare de 9 000 de lei, dar că această sumă este insuficientă în condițiile în care suma nu acoperă nici măcar materialele utilizate.
„(...) Suma alocată pe întreaga țară este destul de mică, adică și dacă încercăm să avem contracte cu Casa ne spun că nu au buget.
Este important să facem prevenție. Cel mai important e să facem prevenție de când suntem mici, pentru că placa bacteriană care stă pe dinţi înseamnă un atac acid asupra dintelui și atunci apare caria dentară.
În lume, cea mai importantă cauză de pierdere a dinților este caria dentară și complicațiile ei, după care este boala parodontală. Singurul factor care determină boala parodontală este placa bacteriană pe care putem să o oprim în evoluție prin aceste controale periodice din șase în șase luni și detartraje care se fac în cabinetul stomatologic”, a mai explicat doctor Floriana Tudorache.
Anul acesta, Casa de Asigurări de Sănătate decontează gratuit serviciile de detartraj și periaj, care se bazează pe prevenție.
„Sumele de bani alocate de Casa de Asigurări de Sănătate sunt foarte mici. Dacă ne gândim, de exemplu, la extracție de dinte temporar la copil, cu anestezie, este de 20 RON, deci sumele sunt foarte mici.
O lucrare metaloceramică este de 170 lei, adică aproape nici costul laboratorului nu este acoperit de Casa de Asigurări de Sănătate.
Din acest punct de vedere, mulţi medici stomatologi nu reușesc să facă contracte cu Casa de Asigurări. Sunt 27.000 de cabinete stomatologice în toată țara și doar 3300 au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că sumele alocate foarte mici pentru orice intervenție de acest gen.
Dar partea bună este că detartrajele și periajele, care țin de prevenție, sunt decontate de anul acesta de Casa de Asigurări de Sănătate.
Este important să vorbim cu medicii și să începem un program de prevenție care este important să începem din școli, de când suntem mici, ca să nu ajungem la complicații” a mai precizat medicul stomatolog, Floriana Tudorache.