Vezi dezavantajele aduse de slabirea brusca!
Cele mai multe cure de slabire aparute in toata presa risca sa dea un branci vartos spre dereglare functionarii organismului pe care incerci sa o repari in luni si luni. Laudarosenia unor nutritionisti cum ca "e mai eficienta reteta mea de slabire" intinde omului doritor sa scape de kilogramele in plus o capcana de ajunge sa isi blesteme zilele. Prezentarea ca nota de excelenta a faptului ca, prin cura de slabire te lepezi de 15 kilograme intr-o luna, este semnul ca trebuie sa deschizi ochii mari si nici macar sa nu citesti recomandarea de regim alimentar care duce la o asemenea pierdere abrupta de masa coporala. Efectul de a te ingrasa la loc, ba chiar de a spori kilogramele dupa cura este foarte des intalnit. Dar iata cateva tulburari care apar dupa o cura de slabire brutala si prosteasca.
Publicat: Sambata, 11 Iunie 2011, 00:00 | Actualizat: Duminica, 04 Aprilie 2021, 20:52Tulburari
Dupa o slabire de 20-30 kiograme in timp scurt, respectiv de 3-4 saptamani, apar in organism reactii nedorite si periculoase. Iata cateva accidente care se ivesc in tubul digestiv. Mucoasa intestinului subtire este intr-un permanent proces de innoire. Celula ce tapeteaza interiorul intestinului subtire traieste cam 8-10 ore dupa care moare. Insa se naste o noua celula.
Intr-o cura brutala de slabire, care imputineaza mancarea pana la infometare si o unilateralizeaza, aceste celule din mucoasa tubului digestiv nu mai au posibilitatea de innoire. In celulele de grasime exista o rezerva de macro si micro elemente. Dar prin saracirea brusca in kilograme aceasta rezerva de elemente este puternic afectata. Dispare magneziu, care este un element activ al enzimelor ce fac lucrarea principala in celule. Infometarea duce la o lipsa de proteine, iar acestea fiind absente nu se mai fabrica enzime. Enzimele sunt un fel de catalizatori, de initiatori ai tuturor reactiilor din organism.
Prin cura abrupta de slabire, metabolisml energetic se da peste cap. Sufera grav organe cu un intens metabolism energetic. Cum ar fi creierul, cel mai nobil tesut nervos, dar si inima. Cordul incepe sa duca lipsa de ioni de calciu si ca atare contractia muschiului inimi sufera. In ficat, in urma deteriorarii zestrei de elemente esentiale, apar steatoze hepatice monstruoase, incarcari mari cu grasime a celulelor ficatului care nu mai functioneaza. Apar calculi biliari, fiindca prin cura pompieristica de slabire omul este lipsit de grasimi. In ficat nu mai ajunge colesterol, se franeaza enzima colesterolului din ficat si se ajunge cu mult colesterol in sange, ceea ce este o pacoste. Acestea sunt numai o parte dintre dezavantajele grave ale unei cure abrupte de slabire, fara temeiuri stiintifice.
Echilibru
Care ar fi principiile unei diete corecte? In regimul alimentar trebuie sa existe un echilibru intre toate principiile nutritive. Sa mananci zilnic si zaharuri, si proteine (animale, lactate, vegetale), dar si grasimi. Nu este o pisalogeala, dar trebiue sa domine principiul ca numarul de calorii aduse prin mancare sa fie mai mic decat consumul de calorii. Un om de 70 de kilograme, care are naravul sedentarismului, trebuie sa beneficieze de cam 30 de calorii pe kilogram de corp, deci intr-o zi acestei persoane ii sunt suficiente 2.100 calorii provenite din alimente.
Cele mai multe calorii le furnizeaza grasimile. Astfel, un gram de lipide echivaleaza cu 9 calorii. De aceea, din numarul total de calorii, grasimile sa nu depaseasca 25%. In dieta trebuie sa existe totusi grasimi, caci ele aduc acizi grasi esentiali, unul fiind vestitul acid linoleic. Acesti acizi grasi esentiali nu sunt fabricati de organism, ci vin pe calea grasimilor. Cel mai bun regim alimentar este cel care permite sa mananci de toate, echilibrat, cu toate principiile alimentare si elementele care nu trebuie sa lipseasca in nici o zi. Dar trebuie sa cauti sa arzi aceste calorii.
Cura de slabire sanatoasa nu trebuie sa fie o pedeapsa. De fapt, e gresit sa consideram cura de slabire ca o campanie urmata apoi de o perioada de relaxare totala, adica de liber la abateri de la alimentatia echilibrata. Regimul alimentar stiintific trebuie sa-l insoteasca pe om toata viata. Tabelele cu numarul de calorii pentru diferite alimente este un tabel orientativ, de care ne putem folosi cu scopul de a nu depasi aportul caloric zilnic.
Citeste tot articolul in Jurnalul
FOTO: afterbizlife.com