Tort cu ciocolată și vișine din vișinată. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 18 februarie 2022
Ediția din 18 februarie 2022, de la Super Neatza cu Răzvan și Dani. Pentru că este vineri, Vlăduț, bucătarul de la Neatza a pregătit un desert delicios! Este vorba despre un tort cu ciocolată și vișine din vișinată pe care Vlăduț l-a denumit ”Tort petrecăreț”.
Publicat: Vineri, 18 Februarie 2022, 13:36 | Actualizat: Miercuri, 06 Aprilie 2022, 10:20- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Deja ne-am obișnuit ca vinerea să fie zi de desert la Supr Neatza, pentru că bate weekendul la ușă, iar rețetele preparate de Vlăduț ne pot folosi drept inspirație pentru dulcele pe care dorim să-l preparăm în weekend. În ediția din 18 februarie 2022 a îndrăgitului matinal, Vlăduț i-a surprins pe colegii de platou cu una dintre cele mai delicioase rețete de tort cu ciocolată și vișine din vișinată.
Crema tortului conține o cantitate mare de ciocolată în proporție de 70% ciocolată cu lapte și 30% ciocolată neagră. Blatul tortului este tot din cacao, iar pentru reușita acestuia, albușurile trebuie spumate foarte bine, astfel încât nu trebuie să fie folosit praful de copt. Este obligatoriu ca faina să fie cernută împreună cu cacao, înainte să fie adăugată în compoziția de albușuri cu gălbenușuri, după cum ne sfătuiește Vlăduț
Pe aceeași temăUrmăriți mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare explicat de Vlăduț, pas cu pas, pentru a-i răsfăța și voi pe cei dragi cu un astfel de tort.
Tort cu ciocolată și vișine din vișinată - Ingrediente
Chiar dacă ingredientele sunt adăugate în cantități mai mari, pentru că și tortul este unul foarte mare, acestea nu sunt deloc complxe, sunt ingrediente uzuale, pe care cu siguranță le-ați mai folosit și la alte rețete de tort.
Pe aceeași temăIngrediente pentru blat cu diametrul de 26 cm:
- 10 ouă medii
- 10 linguri de zahăr
- 7 linguri de făină
- 3 linguri de cacao
- 10 linguri de unt topit
- 1 praf de sare
Pentru sirop:
- 400 ml apă
- 100 gr zahăr
- 2 lingurițe cu esență de rom
Pentru cremă:
- 1 litru de frișcă naturală
- 700 gr ciocolată cu lapte
- 300 gr ciocolată amăruie
- 50 gr unt
- 400 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- 2 lingurițe cu esență de rom
- 400 gr vișine din vișinată
Tort cu ciocolată și vișine din vișinată - Mod de preparare
Se începe cu prepararea blatului de tort cu cacao, care, pentru a se putea secționa perfect, este ideal să se prepare cu o zi înainte.
Începem prin a separa albușurile de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până devin spumoase și cristaline. Adăugăm, treptat, zahărul și le mixăm până când obținem o bezea fermă. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu untul topit, esența, apoi făina cernută împreună cu cacaua. Întindem compoziția pentru blat de tort în forma unsă cu puțin unt. Coacem blatul de tort pentru 45 de minute la 170 de grade, în cuptorul preîncălzit. Apoi îl lăsăm să se tempereze și îl răsturnăm pe un grătar de răcire.
Între timp se prepară siropul prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea esenței după stingerea fpocului și temperarea siropului.
Pe aceeași temăCum se prepară crema de ciocolată
Pentru cremă apelăm la rețeta clasică de ganache de ciocolată.
Punem frișca la încălzit, apoi adăugăm ciocolata și untul în ea. Stingem focul și amestecăm bine ciocolata cu frișca încălzită până când aceasta se topește și obținem o compoziție omogenă. Dăm deoparte 1/3 din compoziție pentru a o folosi la glazură. Restul de cremă de ciocolată o lăsăm să se răcească bine, apoi introducem mixerul în ea și îi conmferim cremozitate adăugând și mascarponele, esența și un praf de sare.
Cum asamblăm deliciosul tort cu ciocolată și vișine din vișinată
Secționăm blatul de tort bine răcit în trei părți. Însiropăm ușor fiecare parte de blat. Așezăm prima parte de blat pe platou și presărăm jumătate din cantitatea de vișine peste ea, apoi întindem jumătate din crema ganache de ciocolată. Urmează al doilea blat și repetăm procedeul. Apoi așezăm al treilea blat. Încălzim la bain marie glazura de ciocolată oprită și o întindem deasupra tortului lăsând-o să curgă lejer și pe laterale.
Putem decora tortul cu fructe proaspete, cu nuci, migdale, sau cu vișine. Vlăduț l-a decorat cu trandafiri.
Pentru mai multe detalii despre cum se prepară rețeta de tort cu ciocolată și vișine din vișinată, dar și pentru a nu pierde sfaturi importante de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.