Tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă. Rețeta lui Vlăduț la Super Neatza, 4 februarie 2022
În ediția din 4 februarie 2022 a emisiunii Super Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, bucătarul matinalului, a preparat o rețetă de tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă.
Publicat: Vineri, 04 Februarie 2022, 17:18 | Actualizat: Joi, 01 Iunie 2023, 08:26- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ziua de vineri la Super Neatza este zi de desert, iar în ediția din 4 februarie 2022 a emisiunii, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al matinalului, a preparat un tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă, delicios și spectaculos.
Rețeta este una veche cu amintiri din copilprie, însă Vlăduț obișnuiește să-și pună amprenta personală asupra acesteia și-i mai aduce îmbunătățiri pe alocuri.
Pe aceeași temăUrmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și voi la sfârșit de săptămână un astfel de tort delicios și spectaculos.
Pe aceeași temăTort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă - Ingrediente
- 6-7 mere gala
- gem de caise
- miez de nucă
Pentru crema de zahăr ars într-o cratiță cu diametrul de 22 cm:
- 350 gr zahăr
- 5 ouă
- 500 ml lapte
- esență de vanilie
- coajă de lămâie
- 1 praf de sare
Pentru blat:
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr pudră
- 5 linguri de unt topit
- 6 linguri de făină
- 1 praf de sare
- esență de vanilie
Pentru decor:
- 200 gr frișcă bătută
- felii de mere caramelizate
Tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă - Mod de preparare
Se începe cu caramelizarea a 300 gr de zahăr în cratița cu diametrul de 22 cm. După ce tot zahărul este topit, se înclină cratița în toate părțile pentru a se întinde zahărul caramelizat și pe pereții laterali ai cratiței. Apoi se lasă la răcit.
Pe aceeași temăÎntre timp, se curăță merele și li se înlătură cotoarele cu dispozitivul special.
Când zahărul caramelizat s-a întărit pe pereții cratiței, se așază merele în ea și se umplu cu gem de caise amestecat cu nuci măcinate.
Pe aceeași temăCum se prepară crema de zahăr ars și blatul de tort
Într-un bol se amestecă ouăle cu un praf de sare și cu zahărul până la dizolvarea zahărului. Apoi se adaugă esența, coaja de lămâie răzuită și laptele Se omogenizează compoziția și se toarnă peste merele unmplute din cratița cu zahăr caramelizat.
Se pune crema de zahăr ars cu merele umplute la cuptor pentru o oră, la 170 de grade Celsius.
Pe la jumătatea timpului se verifică și dacă este închegată, se prepară blatul de tort.
Pe aceeași temăPentru prepararea blatului, se amestecă ouăle cu un praf de sare și zahărul până când devin spumoase. Se adaugă uleiul și se omogenizează ompoziția, apoi se adaugă lingură cu lingură, făina și din nou se omogenizează compoziția.
Se scoate cratița din cuptor și se toarnă compoziția pentru blat de tort deasupra cremei de zahăr ars. Ze pune din nou la cuptor până când blatul de tort este copt.
Pe aceeași temăDupă ce se scoate din cuptor, se lasă tortul de mere cu cremă de zahăr ars în cratiță până când blatul de deasupra este bine răcit. Recomandat este să se lase de pe o zo pe alta. A doua zi se pune cratița pe foc și se lasă puțin, atât cât să se topească zahărul caramelizat de pe margini, apoi se răstoarnă tortul pe platou. Se lasă să se însiropeze bine blatul, apoi se decorează cu frișcă și cu felii de mere, caramelizate separat.
Citeșe și: Prăjitură cu mere, fără coacere. Un desert ușor și răcoritor
Pentru mai multe detalii și tipsuri de la Vlăduț despre cm se prepară rețeta de tort de mere cu cremă de zahăr ars și frișcă, accesați materialul video de mai sus.