Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024. Ce transmit oficialii
Valoarea anuală a pieței pharma din România a atins 7,051 miliarde euro în primul trimestru al anului curent, depășind cu 13,6% mai mult decât la finalul primului trimestru din anul anterior.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Mai 2024, 13:09 | Actualizat: Luni, 27 Mai 2024, 17:25Directorul ARPIM, Dan Zăhărescu a declarat sâmbătă 25 mai, faptul că valoarea anuală a pieței pharma din România a atins 7,051 miliarde euro în primul trimestru al anului curent, depășind cu 13,6% mai mult decât la finalul primului trimestru din anul anterior.
Pe aceeași temăIată ce declarații au făcut oficialii în acest sens!
Românii au cheltuit 7 miliarde de euro pe medicamente în primul trimestru din 2024
„Valoarea anuală a pieţei pharma a atins 7,051 miliarde euro în trimestrul I 2024, în Romania, cu 13,6% mai mult decât în 2023, din care medicamentele cu vânzare în baza prescripţiei medicale este de 5,169 miliarde euro, iar cea a OTC-urilor (Over the Counter, produs medicamentos care se poate elibera fără prescripţie medicală) a fost de 1,882 miliarde euro”, a transmis Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
În România, în ultimii 5 ani s-au retras un număr de aproximativ 3 000 de medicamente, dintre care, aproape 500 de inovative, care reprezintă un procent de 20% din totalul medicamentelor inovative de pe piață.
„Marea majoritate au fost retrase din motive economice. Costurile de fabricaţie au fost mai mari decât preţurile nete la care medicamentele ar putea fi comercializate în România”, a transmis reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), pentru News.ro.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), consideră că reducerea inactivităţii din cauza handicapului / bolii cu 10% are un potenţial câştig economic şi fiscal de 982 milioane euro la noi în țară.
„Dacă pacientul are acces la un medicament mai eficient care îi reduce perioada de concediu medical cu 10% sau dacă este diagnosticat la timp, atunci aceste costuri sociale se reduc semnificativ, iar pacientul din asistat devine contributor”, a explicat acesta.
În anul 2023, deficitul balanței comerciale a României pe medicamente a fost de peste 5,2 miliarde de euro, reprezentând un procent de 18% din total.
În ultimii doi ani, a fost investită suma de doar 250 de milioane de euro în industria farmaceutică.
Cheltuielile nete ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) CNAS cu medicamentele au ajuns în anul 2023 la suma de 17,36 miliarde lei, iar pentru anul curent se preconizează cheltuieli în valoare de 17,7 miliarde lei.
În 2024, bugetul de medicamente a crescut cu doar 2%, deși existau un număr de 28 de medicamente care așteptau rambursarea din luna octombrie a anului 2023 și 50 de medicamente care așteaptă încă începrea negocierilor de cost și volum.
„Sistemul de asigurări de sănătate împlineşte 25 de ani în 2024, dar modul de organizare şi funcţionarea este complet diferit faţă de proiectul iniţial şi din această cauză el este departe de a avea capacitatea de a acoperi nevoile reale ale populaţiei României de astăzi şi cu atât mai mult, ale populaţiei de mâine. Actualul sistem de rambursare a fost creat în 2008 şi completat în 2015 cu mecanismele de evaluare a tehnologiilor medicale şi contractele cost volum/cost volum rezultat”, arată datele ARPIM.
Pe aceeași temă